Στολίδια και κατασκευές με ζύμη σόδας χωρίς ψήσιμο

Ιδέες για κατασκευές και για χριστουγεννιάτικα στολίδια με την καλύτερη ζύμη σόδας και κορν φλάουρ χωρίς ψήσιμο. Οδηγίες και συμβουλές για να τα διακοσμήσετε όμορφα.

Μπήκαμε όλοι σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς και η αναζήτηση για κατασκευές και ιδέες για διακόσμηση όλο και μεγαλώνει! Παρατήρησα ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχετε δείξει και φέτος στην περσινή μου ανάρτηση για την καλύτερη ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μας και ξεκινώντας κι εγώ τις χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις μου, σκέφτηκα ν’ ασχοληθούμε λίγο με αυτήν την ζύμη, που σε πολλούς άρεσε και πέτυχε και σε άλλους τόσους δημιούργησε προβλήματα και απορίες.

Φτιάξε στολίδια και κατασκευές με ζύμη χωρίς ψήσιμο.
Στολίδια και κατασκευές με ζύμη σόδας χωρίς ψήσιμο.

Μπορούμε να κάνουμε και κατασκευές αλλά και στολίδια με την ζύμη σόδας.

Ξεκινώ αμέσως όμως γιατί έχουμε πολλά να πούμε!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της ζύμης ήταν το στέγνωμα. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Το πόσο γρήγορα θα στεγνώσει το στολίδι μας(σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στον φούρνο),εξαρτάται πολύ από το πάχος του.Όσο πιο παχύ το κάνουμε,τόσο πιο αργά θα στεγνώσει.Το ιδανικό πάχος είναι 4-5 χιλιοστά,όχι παραπάνω όμως.Πιο λεπτό,ναι μεν μπορεί να στεγνώσει πιο γρήγορα(σε μια νύχτα ή σε 12 ώρες περίπου)αλλά θα είναι πιο εύθραυστο.Επίσης υπάρχει και η πιθανότητα να λυγίσουν οι άκρες του κατά το στέγνωμα.Θα είναι πιο εύκολο να μας σπάσει και να μην διατηρηθεί για χρόνια.

Το πιο παχύ στολίδι μας(4-5 χιλιοστά),θα χρειαστεί έως και 2 μέρες για να στεγνώσει.Εκεί πρέπει να κάνουμε υπομονή και κάθε τόσο να το τουμπάρουμε για να στεγνώσει και από τις 2 πλευρές του.

Πώς όμως θα πετύχουμε το ίδιο πάχος σε όλα στολίδια μας?

Για να είμαστε σίγουροι πως θα είναι όλα ίδια,από οπτικής άποψης αλλά και στεγνώματος?Κάθε φορά που θα φτιάχνουμε ένα στολίδι θα καθόμαστε με το μέτρο…?Όχι φυσικά και δείτε τι θα κάνουμε.

Θα βρούμε 2 βιβλία ή τετράδια που θα έχουν το ίδιο πάχος(εκεί θα μετρήσουμε για να βρούμε αυτό που θέλουμε).Θ’ απλώσουμε κάτω ένα αντικολλητικό χαρτί και αντικριστά τα 2 τετράδια με κενό στην μέση.

Οδηγίες για να φτιάξουμε τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Θα βάλουμε το ζυμάρι ανάμεσα και με τον πλάστη θα ανοίξουμε το φύλλο.

Ανοίγουμε το ζυμάρι πάνω σε αντικολλητικό χααρτί.

Έτσι θα πετύχουμε το ίδιο πάχος σε όλα τα στολίδια μας!

Φανταστικά στολίδια από ζύμη σόδας και κορν φλάουρ.
Στολίδια και κατασκευές με ζύμη σόδας χωρίς ψήσιμο

Η θερμοκρασία του δωματίου που θα έχουμε τα στολίδια παίζει σημαντικό ρόλο.

Αν έχουμε ζεστασιά θα χρειαστούν λιγότερο από 2 μέρες για να στεγνώσουν. Καλό είναι να βρίσκονται κοντά σε θερμαντικά σώματα αλλά όχι πάνω στο καλοριφέρ. Αυτό θα τα στεγνώσει απότομα και θα τα στραβώσει. Καλύτερα είναι σε ένα τραπέζι δίπλα στο καλοριφέρ ή το τζάκι.

Δεν ξεχνάμε και πάλι να τα τουμπάρουμε για να στεγνώσουν και από τις 2 πλευρές αλλά κι αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή για να μην μας ραγίσουν καθώς θα είναι ακόμα μαλακά. Αν κάνει ρωγμή τότε έτσι θα στεγνώσει και μπορεί να σπάσει.

Τέλος, μπορείτε και να τα ψήσετε αλλά θέλουν χαμηλή θερμοκρασία και αρκετή ώρα για να γίνουν. Τα μειονεκτήματα είναι αρκετά, όπως να φουσκώσουν, ν’ αλλάξουν το χρώμα τους, να στραβώσουν ή να κάνουν ρωγμές. Προσωπικά δεν προτιμώ το ψήσιμο και ας κάνουν 2 μέρες για να στεγνώσουν.

Πάμε τώρα στο χρώμα της ζύμης μας.

Τα υλικά και οι δοσολογίες πρέπει να τηρηθούν ΑΚΡΙΒΩΣ. Μια φίλη μου είπε ότι πρόσθεσε στην κατσαρόλα λίγη βανίλια για άρωμα και το χρώμα του ζυμαριού από λευκό σιγά-σιγά έγινε γκρι-ροζ. Σαν ιδέα μου άρεσε να μυρίζουν βανίλια τα στολίδια μου και έκανα την δοκιμή… Το χρώμα άλλαξε απίστευτα και όσο πέρναγε η ώρα το χρώμα όλο και σκούρουνε.

Δείτε την διαφορά δίπλα στο λευκό ζυμάρι.

Συμβουλές για τα καλύτερα στολίδια των χριστουγέννων.

Το ζυμάρι αυτό βέβαια δεν πάει χαμένο. Πλάθεται κανονικά σαν το άλλο και κάνουμε τα στολίδια μας. Το έδωσα στα παιδιά και έφτιαξαν τα δικά τους στολίδια.

Ζυμάρι για στολίδια με τα παιδιά.

Παρατήρησα ότι όταν στέγνωσαν,το χρώμα άνοιξε αρκετά αλλά σίγουρα δεν ήταν λευκό.

Τα στολίδια και οι κατασκευές με τη ζύμη σόδας και κορν φλάουρ μπορούν να βαφτούν.

Μπορούμε να το διακοσμήσουμε και όπως μας αρέσει και εδώ θα μιλήσουμε λίγο και για το βάψιμο.

Όταν το ζυμάρι μας θα έχει κρυώσει και θα είναι έτοιμο για πλάσιμο, μπορούμε να το χρωματίσουμε με ότι έχουμε πχ. τέμπερες ή ακρυλικά χρώματα. Βάζουμε λίγο στο κέντρο του ζυμαριού και πλάθουμε.

Χρωματίζουμε το ζυμάρι σόδας για να φτιάξουμε χρωματιστά στολίδια.
Στολίδια και κατασκευές με ζύμη σόδας χωρίς ψήσιμο

Αν νιώσουμε ότι κολλάει μπορούμε να βάλουμε λίγο κορν φλάουρ. (Το ίδιο προσθέτουμε και κατά το άνοιγμα του φύλλου στο λαδόχαρτο ,αν χρειαστεί).

Για να πετύχουμε την μαρμαρωμένη όψη δεν θα ανακατέψουμε εντελώς την τέμπερα στο ζυμάρι αλλά λίγο, ίσα που να την ενσωματώσουμε. Μετά θ’ ανοίξουμε το φύλλο και θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Κατασκευές και στολίδια με ζύμη σόδας και η διακόσμηση τους
Διακόσμηση στολιδιών για τα Χριστούγεννα.
Στολίδια και κατασκευές με ζύμη σόδας χωρίς ψήσιμο
Φτιάχνουμε τα καλύτερα στολίδια για τα Χριστούγεννα από ζύμη σόδας.
Στολίδια και κατασκευές με ζύμη σόδας

Να ξέρετε ότι όταν θα στεγνώσουν το χρώμα θα έχει ανοίξει λίγο.

Να πω εδώ ότι δεν θα ξεχάσουμε να κάνουμε μια τρύπα στο πάνω μέρος του στολιδιού για να το κρεμάσουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι με το καλαμάκι που πίνουμε γιατί έτσι δεν πιέζουμε καθόλου το ζυμάρι μας.

Τρυπάμε το στολίδι με ένα καλαμάκι.

Άλλος τρόπος για να βαφτούν και να είναι πολύ έντονο το χρώμα χωρίς αλλοιώσεις είναι να τα βάψετε μετά αφού στεγνώσουν.

Ακολουθήστε με στο Instagram για να μαθαίνετε κι από εκεί τα νέα μου και να βλέπετε όλες τις φωτογραφίες που μοιράζομαι με τους φίλους μου!

Και τέλος ας δούμε και την διακόσμηση των στολιδιών μας.

Βέβαια αυτό είναι καθαρά προσωπικό θέμα και ανάλογα με το γούστο του καθενός. Εγώ αγαπώ πολύ τα λευκά με μικρές λάμψεις,όπως αυτά που έφτιαξα με στρας που έβγαλα από ένα χαλασμένο σανδάλι.

Πως να διακοσμήσετε τα στολίδια των Χριστουγέννων από ζύμη σόδας.
Στολίδια και κατασκευές με ζύμη σόδας χωρίς ψήσιμο

Μια φίλη με ρώτησε αν μπορούμε στο ζυμάρι να προσθέσουμε χρυσόσκονη! Η απάντηση είναι ναιιιι και δείχνουν υπέροχα.

Μπορούμε να βάλουμε χρυσόσκονη στο ζυμάρι σόδας για να το διακοσμήσουμε.
Ανοίγουμε το ζυμάρι και κάνουμε σχέδια.
Ζυμάρι με χρυσόσκονη.

Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε έναν κύκλο και μόλις στεγνώσει να κολλήσουμε αυτοκόλλητα όπως η χιονονιφάδα!

Στολίδι Χριστουγέννων χιονονιφάδα από ζυμάρι σόδας.

Ή ακόμα πριν στεγνώσουν να πιέσουμε απαλά διάφορα αστραφτερά σχέδια.

Στολίδια από ζύμη σόδας.
Στολίδια και κατασκευές με ζύμη σόδας χωρίς ψήσιμο
Χρωματιστά στολίδια από ζύμη σόδας Λαμπρούκα

Άλλη ιδέα είναι να κολλήσουμε παγέτες που είναι λαμπερές και θα κάνουν τα στολίδια μας αστραφτερά!

Διακόσμηση στολιδιών με παγέτες.

Πολλές φίλες με ρώτησαν με ποια χρυσόσκονη διακόσμησα τα περσινά στολίδια μου. Είναι μια σχεδόν διάφανη χρυσόκολλα που λαμπυρίζει στο φως σε διάφορους χρωματισμούς.

Χρυσόκολες για να διακοσμήσετε τα στολίδια σας.

Σε λευκά ή χρωματιστά στολίδια πριν στεγνώσουν μπορούμε να πιέσουμε απαλά μια δαντέλα και ν’ αφήσει το αποτύπωμά της.

Σχέδιο αποτύπωμα πάνω στο ζυμάρι για στολίδι.

Με διάφορα αντικείμενα μπορούμε ν’ αφήσουμε αποτυπώματα πάνω στο ζυμαράκι μας. Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει!

Εύκολη συνταγή για ζυμαράκι για να φτιάξετε στολίδια για τα Χριστούγεννα.

Υπέροχα θεωρώ κι αυτά τα στολίδια με μικρά πούπουλα! Οι συνδυασμοί είναι άπειροι.

Κατασκευές και στολίδια με ζυμάρι από σόδα και η διακόσμηση τους.
Στολίδια και κατασκευές με ζύμη σόδας χωρίς ψήσιμο

Φυσικά με αυτήν την ζύμη σόδας και μπορείτε να κάνετε και άλλες κατασκευές, όχι μόνο στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Σκεφτείτε ότι είναι σαν ένα είδος πηλού που τον πλάθετε και φτιάχνετε ότι σας αρέσει. Το ζυμάρι αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητό και από παιδιά γιατί είναι υπέροχο στην αφή και δεν σπάει κατά το πλάσιμο, όπως συμβαίνει πολλές φορές με τον πηλό.

Πείτε μου και τους δικούς σας συνδυασμούς για στολίδια ή τους τρόπους που το χρησιμοποιήσατε για να πάρουμε όλοι και νέες ιδέες! Ελπίζω να μην σας κούρασα με την τόσο μεγάλη ανάρτηση και να βοήθησα λίγο στις απορίες σας!

Δείτε επίσης κι άλλες ιδέες με χειροποίητα στολίδια όπως κουκουνάρια και αποξηραμένα πορτοκάλια για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας! Καλές δημιουργίες!

Ακολουθήστε το Lamprouka.gr στο Google News για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας άρθρα.

Λαμπρινή Μιχαήλhttps://lamprouka.gr/
Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, τις μεταμορφώσεις επίπλων, την διακόσμηση και ανανέωση σπιτιού. Στο lamprouka.gr και στο Youtube παρουσιάζω τις κατασκευές μου βήμα - βήμα. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πανέμορφα Λαμπρινή!!!!δεν εχω λόγια όλα μαρέσουν τρελά!!!!θα τα φτιαξουμε με την μικρή μου !!!!σευχαριστουμε πολύ για την ιδεα και τη συνταγή!!!!!!!!!!

 2. εγω θα σου πω οτι απο περυσι θελω να κανω αυτη την κατασκευή και θα το προσπαθήσω φετος οπωσδήποτε! πάνω στην ώρα έδωσες και αυτές τις διευκρίνισεις, βέβαια εγώ λέω να τα αφήσω να στεγνώσουν στην βεράντα γιατί μεσα κινδυνεύουν περισσότερο απο την ταλιμπανούλα αλλα με αποθάρρυνες τώρα που είπες για κοντά σε καλοριφερ!
  ωραια διακόσμηση στο μπλογκοσπιτό σου!
  σε φιλώ!

 3. Τα πιο λαμπερά στολίδια!!!
  Λαμπρινούλα το δέντρο σας θα λάμπει φέτος, τέλειες όλες οι ιδέες, ειδικά η χρυσόσκονη!!
  Ναι, με τη βανίλια γίνονται σαν σοκολατένια, αλλά καθόλου άσχημα βεβαίως!
  Φιλάκια πολλά και λαμπερά!

 4. Τι υπέροχη ιδέα !!!!! Τα στολίδια σου πανέμορφα !!!! Ευχαριστούμε !!!!!!!
  Θα μπορούσα να προσθέσω τη φωτογραφία με τη χιονονιφάδα στη σημερινή μου ανάρτηση και βέβαια να δώσω το link του ιστολογίου σου ????

 5. Λαμπρινή μου τα διακόσμησες πάρα πολύ ωραία τα στολίδια σου. Πέρσι είχα φτιάξει και εγώ με τη ζύμη που μας είχες δείξει, είχαν γίνει πολύ ωραία. Φέτος πειραματίστηκα με μία άλλη παρόμοια ζύμη(και αυτά ωραία έγιναν).
  Και του χρόνου
  Φιλάκια!

 6. Λαμπρινή μπράβο σου!!!Είναι υπέροχα και τα φετινά σου στολιδάκια..Μας δίνεις πολλές ιδέες για την διακόσμησή τους..Σε ευχαριστούμε πολύ..Εγώ έφτιαχνα την γνωστή ζύμη με αλάτι και αλεύρι, αλλά τα αποτελέσματα και ειδικά στην απόχρωση, δεν συγκρίνονται καθόλου με τα δικά σου,θέλω πάρα πολύ να δοκιμάσω την συνταγή σου!!!Καλό βράδυ να έχεις και ένα υπέροχο και δημιουργικό Σαββατοκύριακο!!!

 7. ήρθα και εγω , ήρθε και το πανηγύρι μου τα πάιρνω ολα και φευγω και σε προσκαλω σε παιχνίδι περνα μια βολτα λατρεμενη μου !!!!!!!!!

 8. Λαμπρινή μου σε χαιρετώ. Καταπληκτικά τα στολιδάκια, τόσο που χθες μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω τη ζύμη. Αρχικά, φρικάρισα, γιατί μετά την όλη διαδικάσία και αφού έβαλα τη ζύμη να κρυώσει, ο πάτος της κατσαρόλας μου δεν καθάριζε με τίποτε! Ευτυχώς τη φούσκωσα με ζεστό νερό και καθάρισε μετά από ώρες. Τα στολιδάκια γίνονται πολύ όμορφα μ' αυτή τη ζύμη. Θέλησα να κάνω όμως και κάτι μεγαλύτερο όπως μια πιατελίτσα σε μέγεθος πιάτου. Σήμερα, η ζύμη είχε ραγίσει στη μέση και η ουρά, γιατί είχα δώσει το σχήμα ψαριού, ράγισε και αυτή. Απογοητεύτηκα. Την αφήνω όμως να στεγνώσει γιατί θέλω να δω τη συμπεριφορά της ζύμης σε μεγάλη επιφάνεια, αν δηλ. σπάει εύκολα. Η υφή και το χρώμα της ζύμης πάντως, είναι μοναδική. Σε φιλώ και σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο.

  • Αναστασία μου,μόλις τελειώσουμε με το ζυμάρι,θα βάλουμε νερό στην κατσαρόλα και σε πολύ λίγα λεπτά όλα θα έχουν ξεκολλήσει .Και σ'ευχαριστώ που το λες γιατί είναι παράλειψη που δεν το έχω αναφέρει ως τώρα,θα το συμπληρώσω στην ανάρτηση!Για μεγάλες επιφάνειες δεν το έχω δοκιμάσει.Λυπάμαι που ράγισε,δεν ξέρω όμως γιατί…Σε φιλώ!

 9. Έφτιαξα πέρυσι στολιδάκια με τη συνταγή σου( την περσινή) κι΄έγιναν εκπληκτικά Λαμπρούκα,με υφή σαν πορσελάνη!!!
  Άσπρα τα ΄άφησα με ασημόσκονη και είναι τόσο φίνα!!!!
  Θα τα αναρτήσω φέτος με αναφορά φυσικά στο blog σου!!!
  Τι διαφορά έχει η φετινή σου συνταγή;
  Πάντως τα στολίδια είναι εκπληκτικά!!!!
  Καλή συνέχεια στις χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες!!!!

 10. Λοιπόν δεν τα έφτιαξα ακόμα …αλλά είναι στο άμεσο πρόγραμμα…θα πρότεινα το εξής για το στέγνωμα της ζύμης μια τεχνική που χρησιμοποιούμε στην κεραμική(γιατί η διαδικασία μοιάζει λίγο) , να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας ,για να απορροφήσουν την υγρασία και να καλυφθούν χωρίς να πάψουν να αναπνέουν με μεβράνη ή μια πλαστική σακούλα,για να στεγνώσουν και να σκληρύνουν. Έτσι θα αποφύγουμε τα ραγίσματα και τα σπασίματα και θα στεγνώσουν φυσικά στα υλικά τους…φιλιά

  • Ξαδελφούλα,δεν ξέρω αν αυτά τα δύο υλικά έχουν την ίδια αντίδραση.Αν τα καλύψουμε με μεμβράνη φοβάμαι για το στέγνωμα…Με βάζεις σε πειρασμό να δοκιμάσω…και θα είναι η έκτη φορά που θα φτιάξω για φέτος αυτό το ζυμάρι….!χαχαχαχα

 11. καλησπέρα..μετά τις φοβερές χιονονιφάδες που έφτιαξα με την σιλικόνη…τώρα ετοιμάζομαι να φτιάξω και τα στολίδια…βασικά θα ήθελλα να σε ρωτήσω, αν η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τρισδιάστατες κατασκευές…τι εννοώ για σπιτάκια, δεντράκια κτλ…αν φτιάξω τα τμήματα ενός σπιτιού (τοίχος, σκεπή και τα ζωγραφίσω) μετά μπορώ να τα κολλήσω? και αν ναι η ατλακόλ κάνει ή θα ήταν καλύτερα uhu στιγμής?

  • Νομίζω ότι μπορείς να κάνεις τρισδιάστατα σχέδια αρκεί να μην είναι μεγάλα σε μέγεθος τα κομμάτια σου.Φοβάμαι να μην σπάσουν ή ραγίσουν…Η ατλακόλ δεν θα τα κολλήσει.Καλύτερα κόλλα στιγμής ή σιλικόνη(αυτό με επιφύλαξη!)Αν πετύχουν θέλω να τα δω οκ?

 12. Πέρισυ δεν πρόλαβα να κάνω τα υπέροχα στολίδια σου! Φέτος λέω να φτιάξω !!
  Φαίνονται υπέροχα, Λαμπρινή μου!!! Να'σαι καλά, κορίτσι!

 13. τα έφτιαξα εγώ με αυτόν τον τρόπο, για να μην γυρίσουν οι άκρες ….θα σας πω εντυπώσεις. μόλις στεγνώσουν…καλά η ζύμη μιλάει που λένε και οι ειδικοί…χαχαχα φοβερή!!!!!!!! αυτό που ήθελα να ρωτήσω , τα διακοσμητικά …πάσης φύσης τα βάζεις λίγο πριν στεγνώσει η ζύμη ή μόλις την πλάσεις ; γιατί αν είναι το δεύτερο δε σου αφήνει και πολλά περιθώρια για διορθώσεις….

  • Οποσδήποτε και θα μας ενημερώσεις!!Τα διακοσμητικά πχ,στρασάκια,τα βάζουμε όταν πλάσουμε το ζυμάρι.Αν στεγνώσει, μετά μόνο να τα κολλήσουμε μπορούμε!!Φιλιά ξαδελφούλα μου!

 14. Τέλεια για άλλη μια φορά! Τελικά η βανίλια μου την έκανε την "ζημιά" πέρσι ε; Είχα φρικάρει τελείως! Είχαν γίνει μωβ! Αλλά όταν στέγνωσαν, τα έβαψα με χρυσό σπρέι…. χεχεχεε!

  • Ε δεν το θυμόμουν ότι είχες βάλει βανίλια…μου το είχες πει?Κι εγώ είχα απογοητευτεί όταν ήρθα και τα είδα…!Λύθηκε πάντως το μυστήριο!!χαχα

 15. Πραγματικά η απορία μου για τη χρυσόσκονη στη ζύμη πέτυχε!! Η ζύμη γυαλίζει περισσότερο και βλέπω πως και τα δικά σου σχέδια φαίνονται πιο λαμπερά.Το δοκιμασα με διάφορα χρώματα χρυσόσκονης. Στην αρχή αλλάζει έντονα το χρώμα της ζύμης αλλά όταν στεγνώσει γίνεται πιο απαλό κ θεωρώ εκόμα πιο όμορφο. Γλυτώνεις τον κόπο με το βάψιμο. Στη δεύτερη δόση που έκανα χαμήλωσα ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία. Άργησε λίγο να γίνει το ζυμαρι και χρειάστηκε να ανακατεύω για περισσόερα λεπτά αλλά στο τέλος δεν ήταν τόσο καυτή και μπόρεσα να τη δουλέψω σχεδόν αμέσως χωρίς να περιμένω 2 ώρες. Τα νέα σου σχέδια Λαμπρινή είναι πολύ όμορφα! Είχα και κατι κοκκινα φτερά κ δεν ήξερα τι να τα κάνω….Και φέτος η ζύμη σου κάνει θραύση!
  Στέλλα

 16. Η υφή των στολιδιών αυτών δείχνει απλά τέλεια! Σίγουρα θα τα φτιάξω! Δεν παθαίνουν κάτι με το πέρασμα στου χρόνου, έτσι δεν είναι?

 17. Τα φτιάξαμε σήμερα. Και αναμένουμε να στεγνώσουν. Οι παραλλαγές σου εντυπωσιακές. Μαλλον θα παμε και για δεύτερη δόση. Θελω να βάλω χρώμα!!!!

 18. Bρε Λαμπρινη μου …απο οτι καταλαβα ειναι καλυτερο να μη ψηθουν στο φουρνο ε?? Τα εκανα σημερα …τα εψησα και το πισω μερος εγινε ολιγον καφετι …σαν να αρπαξε λιγακι …τα εβαψα απο πανω κτλπ αλλα δεν ειναι οπως τα δικα σου που βλεπω ….επρεπε καλυτερα να τα αφησω να στεγνωσουν μονα τους….επισης σηκωθηκαν οι ακρες …οταν μενουν χωρις φουρνο δε σηκωνονται οι ακρες ?? τι πρεπει να κανω …καλα βεβαια ειχα και το μικρο που τα διελυε ολα οποτε δεν ειμαι και η καταλληλη να πω τη γνωμη μου χαχαχαχαχαχαχαχχχαα υπεροχο ομως ζυμαρακι πολυ ευκολο και στο να κανω το οτιδηποτε πολυ το ευχαριστηθηκα κατα τα αλλα !!! 🙂

  • Ναι,είναι καλύτερα να μην τα βάλουμε στον φούρνο για πολλούς λόγους και για το χρώμα και για το φούσκωμα.Επίσης και οι άκρες σηκώνονται λίγο.Άμα στεγνώσουν φυσικά οι άκρες ίσως να σηκωθούν(ελάχιστα)αλλά θα φταίει και το πάχος,αν δηλαδή είναι πολύ λεπτά.Πάντως χαίρομαι πολύ που το ευχαριστηθήκατε,σκοπός είναι να διασκεδάσουμε κιόλας!
   Πολλά φιλιά!

 19. Χθες ξεκίνησα να φτιάξω την ζύμη με πολύ χαρά παρέα με την κόρη μου … όμως κάτι πήγε στραβά αλλά δεν ξέρω τι αφού ακολούθησα τις οδηγίες.
  Σήμερα το πρωϊ τα περισσότερα στολίδια ήταν σπασμένα σε πολλά σημεία … μήπως φταίει ότι τα στολίσαμε αμέσως ? Εβγαλα όλες τις χαντρούλες που με πολύ κόπο έβαζε στα στολίδια η κόρη μου και έκανα τα στολίδια πάλι ζύμη για να ξαναδοκιμάσω …

  • Πολύ λυπάμαι…Μήπως η ζύμη βγήκε λίγο παραπάνω σκληρή και όταν πιέσατε τα στολίδια να ράγισε απ'την αρχή?Ή μήπως τα πιέσατε πολύ για να μπουν στο ζυμάρι?Ίσως αν ήταν μεγάλα αυτά τα στολίδια να φταίει που ράγισε…Δεν ξέρω..αν δοκιμάσεις πάλι δοκίμασε να τα βάλεις πιο απαλά και καλύτερα να μην είναι μεγάλα τα στολίδια.Σε 2-3 που έβαλα κι εγώ τα μεγάλα στρας είχαν εκεί κοντά στην τρύπα, μικρές ρωγμές αλλά οκ δεν ήταν σπασμένα.Με τα υπόλοιπα δεν είχα κανένα τέτοιο πρόβλημα.Ελπίζω να σου πετύχουν!!

 20. Μόλις τελείωσα με το ζυμάρι! Βγήκε τόσο άσπρο και απαλό που δεν το πίστευα! Μπράβο σου που βρήκες τη συνταγή και την μοιράστηκες μαζί μας! Την προτείνω να την κάνετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες και σίγουρα θα πετύχει, αφού πέτυχε σε εμένα που είμαι άσχετη απο κουζίνα! Θα περιμένω να στεγνώσουν να δώ και το τελικό αποτέλεσμα! Καλές γιορτές να έχουμε!

 21. Δεν ειναι οτι βρήκες την συνταγή είναι ότι την απογείωσες! Περυσι την εφτιαξα για το σχολείο του μικρού. Τελικά όμως δεν εκανα για μας. Δεν ξερω αν έχω το κουραγιονα φτιαξω φετος! Μου άρεσε η ιδεα της δαντέλας, του φτερου και των στρας. Πεταξα και κατι πεδιλα φετος…ασε! Όταν βαζεις τεμπερα δεν κολλάει στα χερια? Με χρώμα ζαχαροπλ δοκίμασες?
  Kathy by anthomeli

 22. Κι αν ανακατέψω τη βανίλια στο ζυμάρι αφού κρυώσει ;; όπως ανακατεύω το γκλιτερ; δε νομίζω να χαλάσει το χρώμα.! Επιπλέον, αν τοποθετήσεις τη δαντέλα όταν ανοίγεις το φύλλο με τον πλάστη και πριν κόψεις με τα κουπ-πατ το σχέδιό της αποτυπώνεται πολύ καλύτερα!

 23. Πολύ τέλεια η ιδέα σου, μπράβο, έχεις φοβερές ιδέες!!! Έφτιαξα κι εγώ με το γιο μου τη ζύμη και μου άρεσε απίστευτα η υφή της, είχες δίκιο! Μου έκαναν κι εμένα ρωγμές κάποια από τα στολίδια μου αλλά καλύφθηκαν αμέσως με το χρυσό spray που τα διακόσμησα… έπειτα τα ενίσχυσα και με glitter! Για πρώτη φορά μια χαρά βγήκαν, του χρόνου πάλι με υγεία!! Σε ευχαριστούμε πολύ και πάλι!

  • Μαρία μου,τα είδα και μου άρεσαν πάρα πολύ!Μπράβο και σε σ'ένα και τον μικρό βοηθό σου!Βάζω το λινκ της ανάρτησής σου για να δουν και άλλοι πως δείχνουν τα στολίδια αν βαφτούν με σπρέι!Φιλιά!

   mama365days.blogspot.gr/2013/12/blog-post_7913.html

 24. Λαμπρινή σε γνώρισα μέσω της Ελπίδας!!! Εφτιαξα χτες τα στολίδια και πραγματικά ήταν ακόμα πιο απλά απο οτι περίμενα. Πρώτη φορά στη ζωη μου ως ανθρωπος και ως μάνα φτιάχνω στολίδια! Εντάξει, με απογειώσατε! Η Ελπίδα που την παρακολουθώ και χάριν σε εκεινη σε εμαθα και εσύ με τις αναλυτικότατες οδηγίες σου. Οι παρατηρησεις σου ηταν ολες πολυ χρησιμες και ευστοχες για εμας τις ασχετες. Να εισαι καλα!!!!
  Τα παιδιά μου χάρηκαν τοσο μα τόσο πολύ!!! Αντε και του χρόνου!!!

  • Ξεχασα να σου γράψω πως εστειλα και τα λινκς για τα στολίδια σου, σε ολες τις non bloggers φιλεναδες μου (καμια 30αρια) και τις εχω βάλει στο τρυπάκι να τα φτιάξουν!!! Χα χα χα
   Θα γινει του στολιδιού!!!!!

 25. Aγαπητη Λαμπρινη συγχαρητηρια για τις υπεροχες κατασκευες σου!! Θελω την γνωμη σου σε παρακαλω για την ζυμη για τα στολιδια που εκανα. Ενω η ζυμη ηταν ακριβως σαν την δικη σου, οταν αρχισαν να στεγνωνουν ραγισαν σχεδον ολα! Ενω καναμε και πιο χοντρα και πιο λεπτα ραγισαν τελικα ολα! Αν θελεις στειλε μου ενα μυνημα.

  • Δεν ξέρω τι μπορεί να πήγε στραβά φίλη μου…Πολλά συμβάλλουν σε αυτό όπως η ζύμη αν δεν είναι ελαστική και σου έπεσε παραπάνω κορν φλάουρ,η θερμοκρασία αν στέγνωσαν απότομα ή το πάχος τους…Να ραγίσουν μερικά οκ αλλά όλα?Δεν θα έπρεπε κανονικά.Ελπίζω να γίνουν καλύτερα την επόμενη φορά!

 26. kalhspera lamprouka ekana to zymaraki k mou vgike mia xara ..alla to xroma den egine kataspro eina san ena aplo zumari.apo tin arxi pou to evala stin katsarola htan etsi.mhpos ftaiaei to korn flaouer?ti ekana lathos?kata alla ta stolidia eginan teleia!!!

  • Χαίρομαι που έγιναν ωραία τα στολίδια σου και τα πέτυχες,όμως για το χρώμα από την αρχή κιόλας….δεν καταλαβαίνω γιατί.Το κορν φλάουρ ένα είναι και κατάλευκο δεν νομίζω να φταίει αυτό.Μήπως έβαλες κάποιο αρωματικό μέσα όπως βανίλια και άλλαξε το χρώμα?Άλλο λόγο δεν μπορώ να σκεφτώ εφόσον το πρόβλημα υπήρχε από την αρχή.Καλές γιορτές να έχεις και την επόμενη φορά ακόμα καλύτερα με τα στολίδια σου!

 27. Γεια σου λαμπρινη,μολις τα εφτιαξα,αλλα δυσκολευτηκα πολη να τα βγαλω απο το.κουπ.ατ..εβαζα κορν φλαουερ αλλα παλι.τι μπορει να φταει;;ευχαριστω

  • Γεια σου Αναστασία!Μάλλον από την αρχή έπεσε λίγο κορν φλάουρ.Το ζυμάρι αυτό, γενικά μπορεί να κολλάει λίγο( γι'αυτό και το ανοίγουμε σε λαδόχαρτο και πασπαλισμένο με κορν φλάουρ) αλλά όχι σε σημείο να μην ξεκαλουπώνεται.Ελπίζω τουλάχιστον να στεγνώσουν όμορφα και να γίνουν υπέροχα!

 28. Την έφτιαξα και είναι τέλεια!
  πολλά συγχαρητήρια. Για να τα στεγνώσω τα έβαλα σε ταψί με λαδόκολλα στον αέρα στους 60 βαθμούς για μια ώρα τα γύρισα απο την άλλη μεριά και τα άφησα στο ζεστό φούρνο όλο το βράδυ και το πρωί τα έβαλα για άλλη μία ώρα και έτοιμα!!! ούτε ράγισαν ούτε το χρώμα άλλαξε είναι υπέροχα σε ευχαριστώ πολύ για την τέλεια συνταγή!

  • Γεια σου φίλη μου!Χαίρομαι πάρα πολύ που πέτυχαν,μπράβο σου!!!!Και για όσους διαβάσουν το σχόλιό σου,ας ακολουθήσουν και αυτόν τον τρόπο στεγνώματος αφού είναι και δοκιμασμένος!Ευχαριστούμε!!!
   Καλές γιορτές!

 29. Καλημέρα και καλές γιορτές σε όλους. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχεις δοκιμάσει την ζύμη αυτή για άλλες κατασκευές π.χ για διάφορα διακοσμητικά, αν πλάθετε εύκολα, αν αντέχει κτλ Ευχαριστώ Λ.Σ.Ιωάννινα

  • Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω κάτι διαφορετικό παρά μόνο τα στολίδια που έχω δείξει.Έχω μπει στο πειρασμό να κάνω και κάτι παραπάνω αλλά δεν έχω βρει τον χρόνο…ίσως το κάνω!Το ζυμάρι πλάθεται πολύ εύκολα,ίσως κολλάει λίγο αλλά βάζουμε κορν φλάουρ και από την στιγμή που θα στεγνώσει δεν υπάρχει φόβος να χαλάσει.Τα δικά μου είναι 2 χρόνων και δεν έχουν πάθει τίποτα!Καλές γιορτές και σε σ'ένα!

 30. Λαμπρινη θα δοκιμασω να κανω λουλουδακια γιατι το fimo μ απογοητευσε…εκαναν πολλα ραγισματα. Ελπιζω να δουλεψει γι αυτο που θελω. Θα ενημερωσω παραυτα! Ευχαριστουμε για τα μοιρασματα 🙂

 31. Εγω τα εφτιαξα περυσι. Πιεσα πανωτους δαντελες κ μετα περασα ενα σφουγγαρακι το οποιο βουτηξα σε κασια κ εστιψα καλα. (Η κασια ειναι ενα υλικο σε σκονη που το χρησιμοποιουσα σε παλαιωση εικονας). Πσιρνουν ευσι λοοπον ενα χρωμα σκουριας. Καποια απο αυτα τα κολλησα πανω σε λινατσα κ σε αλλα εβαλα λινατσα στο κενο που εσυ εβαλες σελοφαν χρωματιστο. Κολλησα μπροστα κ ενα φιογκακι απο κοκκινη πουα η καρω κορδελα κ ειχα ενα ωραιο vintage αποτελεσμα!!!!καλα χριστουγεννα!!!!!

  • Γεια σου Άννα!Ναι,μπορείς να χρωματίσεις το ζυμάρι στο πλάσιμο με χρώματα ζαχαροπλαστική αλλά να ξέρεις ότι καθώς θα στεγνώσουν το χρώμα θα ανοίξει λίγο.Αν θέλεις λίγο χρωματισμένα σε παλ αποχρώσεις στολίδια,τα ζαχαροπλαστικής είναι ιδανικά!

  • Φαντάζομαι ότι το υγρό που έβαλες δεν ήταν στην σωστή ποσότητα..ίσως ήταν λιγότερο…Ή ίσως δεν "έδεσες" καλά τα υλικά στην κατσαρόλα για να γίνουν ένα συμαγές ζυμάρι.Ελπίζω την επόμενη φορά να έχεις καλύτερα αποτελέσματα!

 32. Καλησπέρα, επειδη οι κούπες έιναι πολλές μήπως μπορείς να μας δώσεις ml για το νερό? Για να μπορούμε και εύκολα να διπλασιασουμε ή να τριπλασιάσουμε την δόση.. Καλές γιορτές!

  • Συγνώμη Ντίνα,άργησα πολύ να σου απαντήσω…
   Σε ml δεν έχω μετρήσει ποτέ τις ποσότητες και δεν ξέρω.Όμως αν χρησιμοποιήσεις την ίδια κούπα για όλα τα υλικά είναι το ίδιο!
   Καλή χρονιά!

 33. Τα κάνω κάθε χρόνο! Γεμισαμε όλο τον κόσμο! Επίσης με μεγάλο τσερκι εκοψα έναν κύκλο κ κάναμε μέσα τα αποτυπώματα από χερακια κ πατουσακια! Διακοσμούν το σπίτι μου 5 χρόνια τώρα χωρίς να πάθουν το παραμικρό! Προτιμώ κ γω να τα αφήνω πάντα να στεγνώνουν μόνα τους!καλή συνέχεια σε ότι κανείς. Μένουμε συντονισμένες!

 34. Λαμπρινη γεια σου.Εκανα αυτη τη ζυμη και περυσι και φετος και ειχα το ιδιο προβλημα.Τα αφηνω να στεγνωσουν μοννα τους χωρις ψησιμο αλλα μου σκανε και κανουν ρωγμες.Τι κανω λαθος;

 35. Η συνταγή είναι τέλεια! Την κάνουμε χρόνια… Την πρώτη φορά δεν είχα κορν φλάουρ κι έβαλα την κρέμα βανίλια, την κούσταρ πάουντερ. Μύριζαν βανίλια χωρίς καμία αλλοίωση στο χρώμα.

 36. Λαμπρινή, τέλεια η ζύμη σου. Την έκανα πέρσι για το μπαζάρ του σχολείου. Θα την κάνω και φέτος. Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω πόσο σκληρά γίνονται τα στολίδια. Στεγνώνουν καλά τα δικά μου στολίδια, αλλά αν τα πιάσεις και προσπαθήσεις να τα σπάσεις με τα χέρια βάζοντας δύναμη, θα τα καταφέρεις (με μέτρια δυσκολία). Φυσικά δεν σπάνε εύκολα όπως ένα μπισκότο, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουν τη συμπεριφορά ενός πήλινου στολιδιού. Το πάχος τους είναι 5 χιλιοστά.Το αναμενόμενο είναι να μη σπάνε καθόλου όση δύναμη και αν βάλουμε; Πάρε ένα απο τα στολίδια σου, προσπάθησε να το κόψεις στα 2 και πες μου 🙂

 37. Καλησπέρα Λαμπρινή! Πέρσυ δοκίμασα τη ζύμη σου κ πραγματικά τα στολίδια μας είχαν τρομερή επιτυχία! Φέτος θέλω να επιχειρήσω ξανά αυτή τη συνταγή κ θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής : τα στρας τις παγιετες κ τα διακοσμητικά τα πιεζεις ελαφρά πριν στεγνώσουν κ μετά δλδ εινσι σταθερά; δε χρειάζονται κολλα;; Σ’ευχαριστώ πολύ πολύ εκ των προτέρων

  • Χαίρομαι πολύ που δοκίμασες την συνταγή και πέτυχαν!
   Η απάντηση είναι ανάλογα. Δηλαδή πολλά από αυτά που τοποθετώ στο στολίδι πριν στεγνώσει δεν στερεωθηκαν εκεί όταν στεγνωσαν. Αλλά πάλι έμειναν εκεί και είναι σαν κολλημένα μέχρι σήμερα.
   Αν δεν σου κάτσει το διακοσμητικό στο στολίδι, δεν πειράζει. Έχεις δημιουργήσει βάζοντας το μια μικρή εσοχή οπότε με μια σταγόνα κόλλα θα κάτσει στην θέση του.
   Επίσης μπορείς και εφόσον στεγνώσει το στολίδι να κολλήσεις ότι θέλεις πάνω τους!
   Καλή επιτυχία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα νέα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Λαμπρινή-Μιχαήλ-Lamprouka

Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα...

Instagram

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

8,176ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,203ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,427ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
94ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ