Η τεχνική του ψηφιδωτού μέσα σε έναν παλιό δίσκο

Με την τεχνική του ψηφιδωτού μεταμόρφωσα έναν παλιό δίσκο και θα σου δείξω βήμα – βήμα πως να φτιάξεις κι εσύ ένα πανέμορφο διακοσμητικό με ψηφίδες.

Όταν σας έδειξα τις κουρτίνες από λινάτσα που έφτιαξα για το μπαλκόνι μου και βλέποντας κι
εγώ τις φωτογραφίες, ήξερα πως πολλά πράγματα μου λείπουν ακόμα για να ολοκληρωθεί το σκηνικό αλλά και για την καθημερινότητα μας εκεί. Είχα στο μυαλό μου διαφορά πρότζεκτ που ήθελα να τελειώσω για να σας το δείξω ολοκληρωμένο με όλα του τα διακοσμητικά όμως ο χρόνος… Αχ αυτός ο χρόνος που δεν τον προλαβαίνουμε και πάντα αυτός τρέχει πιο γρήγορα από εμάς!

Μέσα σε αυτά τα πρότζεκτ ήταν να φτιάξω ένα ψηφιδωτό και μεταμορφώσω ένα δίσκο με ψηφίδες όμως η αφορμή για να επιταχύνω την κατασκευή του ήταν απρόσμενη και συνάμα πολύ ευχάριστη!

Η τεχνική του ψηφιδωτού μέσα σε έναν παλιό δίσκο

Δέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση να συμμετέχω στην ομάδα των Creative bloggers, μια ομάδα από επτά Ελληνίδες δημιουργούς και bloggers, όπου η καθεμία αναλαμβάνει από μια κατασκευή με ένα κοινό για όλες θέμα και να το παρουσιάζει την πρώτη εβδομάδα του κάθε μήνα! Αυτές οι προκλήσεις δεν με αφήνουν ποτέ αδιάφορη και έτσι συμμετέχω με την πρώτη μου κατασκευή με την τεχνική του ψηφιδωτού μέσα σε δίσκο.

Τα υλικά για που θα χρειαστείς για την τεχνική του ψηφιδωτού.

 Για τον φτιάξουμε θα χρειαστούμε τα εξής υλικά : 

  • Έναν παλιό δίσκο ή μια πιατέλα αρκεί να έχει ένα σχετικό βάθος
  • Δυνατή κόλλα
  • Ψηφίδες
  • Στόκος για αρμούς
  • Ριπολίνη μπογιά σε ότι χρώμα μας αρέσει
  • Πινέλο, σπάτουλα, γυαλόχαρτο και σφουγγάρι
  • 2 πόμολα
Υλικά για να φτιάξεις ψηφιδωτό

Ξεκινώντας θα πρέπει να τρίψουμε με το γυαλόχαρτο λίγο τον δίσκο μας για να είμαστε πιο σίγουροι ότι θα “κάτσει” καλά το χρώμα και μετά η κόλλα. Ύστερα θα βάψουμε το αντικείμενο μας 2 ή 3 χέρια, όσο χρειάζεται. Δεν έχει νόημα να το βάψουμε κι εκεί που θα κολλήσουμε τις ψηφίδες, οπότε το αποφεύγουμε.

ftiakse disko me psifides

Θέλουμε μια κόλλα δυνατή κι εγώ είχα αυτήν που σας δείχνω. Είναι κόλλα που εφαρμόζεται με ειδικό πιστόλι και κόλλησα τις ψηφίδες μία μία πάνω στον δίσκο.

Κολλάμε τις ψηφίδες με δυνατή κόλλα.

Το σχέδιο και το κόλλημα των ψηφίδων.

Εδώ να κάνω δύο σημειώσεις για την τεχνική του ψηφιδωτού και το κόλλημα των ψηφίδων. Πριν ξεκινήσετε το κόλλημα, βοηθάει πολύ να έχετε βρει από πριν το σχέδιο και με ποια σειρά θα τις κολλήσετε. Φωτογραφίστε το κι έτσι με οδηγό την φωτογραφία σας, θα κολλήσετε τις ψηφίδες με μεγάλη σιγουριά.

Επίσης, η κόλλα πλακιδίων όπου συνήθως κολλούνται οι ψηφίδες, δεν κάνει αν η επιφάνεια σας είναι μεταλλική όπως η δική μου. Το δοκίμασα αρχικά και όταν στέγνωσε ξεκόλλησαν οι ψηφίδες από τον δίσκο σαν να ήταν καλούπι. Η κόλλα πλακιδίων είναι ιδανική για επιφάνειες όπως τσιμέντο. Προτιμήστε λοιπόν μια πολύ δυνατή κόλλα για σίγουρα αποτελέσματα! Θα αφήσουμε να στεγνώσει εντελώς η κόλλα πριν στοκάρουμε.

Το σχέδιο και το κόλλημα των ψηφίδων

Στοκάρουμε τον δίσκο με τις ψηφίδες και κάνουμε υπομονή!

Στην τεχνική του ψηφιδωτού πολύ βασικό βήμα είναι το στοκάρισμα. Για το στοκάρισμα θα προσθέσουμε λίγη σκόνη σε ένα μπολ και θα ανακατέψουμε πολύ καλά με λίγο νερό. Θέλουμε να έχουμε ένα μείγμα σαν παχύρρευστη κρέμα. Με την σπάτουλα θα περάσουμε στόκο σε όλη την επιφάνεια με τις ψηφίδες μέχρι να καλυφθούν πολύ καλά οι αρμοί πάνω στον δίσκο.

pos na ftiakseis psifidoto

Θα αφήσουμε λίγη ώρα τον στόκο να τραβήξει και μετά με ένα βρεγμένο σφουγγάρι θα καθαρίσουμε την περίσσια ποσότητα στόκου που έχει καθίσει στις ψηφίδες. Θα χρειαστεί μια ολόκληρη μέρα για να είμαστε σίγουροι ότι έχει στεγνώσει πολύ καλά το στοκάρισμα. Η τεχνική του ψηφιδωτού θέλει την υπομονή της!

Στοκάρουμε το ψηφιδωτό.

Την επόμενη μέρα με ένα πολύ λεπτό γυαλόχαρτο θα τρίψουμε όλη την επιφάνεια
του δίσκου για να φύγουν οι περιττές σκόνες και να γυαλίσει η κατασκευή μας. Εγώ έχω πάρει ένα γυαλόχαρτο – σφουγγάρι που το χρησιμοποιώ πολύ συχνά ακόμα και στην κουζίνα μου για τα άλατα ή άλλες δύσκολες βρομιές! Θα το βρείτε στα χρωματοπωλεία.

pername me gialoxarto to psifidoto

Με δυο χερούλια έγινε η τέλεια μεταμόρφωση πάνω στον δίσκο!

Τέλος, βρήκα δύο όμορφα πόμολα που μοιάζουν με χερούλια, έκανα τις τρύπες και τα στερέωσα με βίδες πάνω στην πιατέλα για να μοιάζει με δίσκος. Αυτό εσείς μπορείτε να το κάνετε από την αρχή και θα ήταν καλύτερα βέβαια για να αποφύγετε κανένα ατύχημα, απλά εγώ βιαζόμουν να φτιάξω τον δίσκο και δεν είχα αγοράσει ακόμα τα πόμολα! Ναι, γίνονται και αυτά!

Μάθε την τεχνική του ψηφιδωτού

Αυτό ήταν! Έγινε μια πολύ καλή μεταμόρφωση πάνω σε ένα απλό και άχρηστο για εμένα δισκάκι με την τεχνική του ψηφιδωτού και το αποτέλεσμα φαίνεται!

Οδηγίες για να φτιάξεις ένα δίσκο με την τεχνική του ψηφιδωτού

Τις λατρεύω αυτές τις μεταμορφώσεις που δεν θυμίζουν σε τίποτα το πριν, που παίρνεις ένα αντικείμενο που δεν σου χρειάζεται στην ουσία αλλά με τα χέρια σου το κάνεις να έχει νόημα και θέση στο σπίτι σου!

Φτιάξε έναν καλοκαιρινό δίσκο με ψηφίδες

Ακολουθήστε με στο Instagram για να μαθαίνετε κι από εκεί τα νέα μου και να βλέπετε όλες τις φωτογραφίες που μοιράζομαι με τους φίλους μου!

Η τεχνική του ψηφιδωτού σε ένα δίσκο

Οι δικές μου ψηφίδες είναι οι πιο απλές που υπάρχουν όμως στο εμπόριο η γκάμα τους είναι τεράστια και θέλεις να τις δοκιμάσεις όλες!

Μεταμόρφωση παλιού δίσκου με ψηφιδωτό

Τις ίδιες είχα χρησιμοποιήσει και στην μεταμόρφωση τραπεζιού με ψηφίδες που είχα φτιάξει πριν από χρόνια.

Κατασκευές με την τεχνική του ψηφιδωτού

Ακολουθήστε τις οδηγίες μου και μεταμορφώστε και τους δικούς σας δίσκους. Σίγουρα θα έχετε κάποιον παλιό που δεν χρειάζεστε ή που έχετε βαρεθεί και η τεχνική του ψηφιδωτού νομίζω είναι μια πολύ καλή λύση!

Κατασκευή ψηφιδωτού.

Διαβάστε επίσης:

Η τεχνική του ψηφιδωτού είναι κόλλημα!

Η τεχνική του ψηφιδωτού είναι μεγάλο κόλλημα αν την μάθεις και τους καταλαβαίνω αυτούς που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.

Το ψηφιδωτό ή μωσαϊκό, όπως θέλετε το λέτε, είναι μια πολύ ωραία ασχολία για τις ελεύθερες ώρες σας. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι στις παραλίες που θα βρεθείτε, μαζέψτε πετρούλες ίδιου μεγέθους ή γυαλάκια της θάλασσας! Μπορείτε και μ’ αυτά αντί για ψηφίδες να φτιάξετε ένα ψηφιδωτό μέσα σε δίσκο ή όπου αλλού θέλετε. Είναι και μια ωραία ευκαιρία για να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τα αναμνηστικά του καλοκαιριού!

Η τεχνική του ψηφιδωτού μέσα σε δίσκο

Βρείτε μας στην ομάδα μας στο Facebook “Φτιάξτο αλλιώς – Πριν & Μετά” για να μοιράζεστε μαζί μας και τις δικές σας δημιουργίες για οτιδήποτε έχετε μεταμορφώσει από τα πιο απλά αντικείμενα μέχρι ολόκληρα δωμάτια!

Για μην χάσετε καμία ανάρτηση των Creative Bloggers ακολουθήστε τα παρακάτω links:

Καλά να περνάτε, σας φιλώ ♥

Ακολουθήστε το Lamprouka.gr στο Google News για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας άρθρα.

Λαμπρινή Μιχαήλ
Λαμπρινή Μιχαήλhttps://lamprouka.gr/
Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, τις μεταμορφώσεις επίπλων, την διακόσμηση και ανανέωση σπιτιού. Στο lamprouka.gr και στο Youtube παρουσιάζω τις κατασκευές μου βήμα - βήμα. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχει γίνει πάρα πολύ όμορφα! τα δε χερούλια είναι εντυπωσιακά! ούτε που θα το σκεφτόμουν πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έτσι! well done!

  2. Ελληνικό καλοκαίρι!!! Αυτό μου θυμίζει και ο δίσκος και οι φωτογραφίες! Τέλεια μεταμόρφωση, δεν χρειάζεται να τονίσω πόσο αγαπώ αυτού του είδους τις μεταμορφώσεις το ξέρεις καλά. Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα εξαιρετικές! Καλώς όρισες Λαμπρινή μου στην ομάδα μας, είμαι πολύ χαρούμενη που αυτό το δημιουργικό ταξίδι θα το κάνουμε παρέα. Φιλάκια!!!

  3. Καλως όρισες Λαμπρινή στην ομαδα μας!! Υπέροχος ο δίσκος, σουπερ καλοκαιρινός και δελεαστικοτατες οι "μαργαρίτες" στις φωτογραφίες! Καλο καλοκαιρι!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα νέα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Λαμπρινή-Μιχαήλ-Lamprouka

Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα...

Instagram

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

9,094ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,829ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
511ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ