Ζύμη αλατιού για αρωματικά χριστουγεννιάτικα στολίδια
Η καλύτερη ζύμη αλατιού, αρωματισμένη με κανέλα και άλλα μπαχαρικά, για να φτιάξετε υπέροχα και χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Πάνε πολλά χρόνια από τότε που πειραματιζόμουν με τις ζύμες και δοκίμαζα διάφορες συνταγές για να πετύχω όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Όταν το 2012 σας έδειξα την καλύτερη ζύμη με σόδα και κορν φλάουρ δεν περίμενα ποτέ ότι θα αγαπηθεί τόσο πολύ! Μέχρι και σήμερα φτιάχνετε στολίδια με αυτήν την ζύμη και με ρωτάτε ακόμα ότι απορίες έχετε! Μεγάλη χαρά έχω γι’ αυτό να ξέρετε και σας ευχαριστώ!
Κάθε μα κάθε χρόνο έφτιαχνα κι εγώ την ίδια συνταγή, μια με τα παιδιά όταν ήταν πιο μικρά, μια για να στολίσω δώρα, μια για να βάλουμε και καινούρια στολίδια στο δέντρο μας!
Φέτος όμως είπα να δοκιμάσω και με καινούριες ζύμες να φτιάξω στολίδια και κυρίως γιατί ήθελα να δοκιμάσω την ζύμη αλατιού που δεν είχα φτιάξει ποτέ. Δεν το μετάνιωσα καθόλου έχω να σας πω! Έτσι σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την συνταγή γιατί πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσετε κι εσείς.
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να μην χάνετε κανένα βίντεο με τις κατασκευές μου!
Αυτή η ζύμη αλατιού για στολίδια δεν είναι τόσο απλή όπως η συνηθισμένη συνταγή αλατοζύμης.
Είχα την ευκαιρία να την αρωματίσω γιατί με την προηγούμενη δεν είχες αυτήν την δυνατότητα. Όσοι έχετε φτιάξει την ζύμη με κορν φλάουρ θα ξέρετε πως οτιδήποτε προστεθεί ή αφαιρεθεί από την συνταγή, δεν θα έχετε υπέροχα και κατάλευκα στολίδια. Αυτός ήταν και ο σκοπός άλλωστε αυτής της ζύμης!
(Δείτε και το δεύτερο μέρος για τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα στολίδια με πολλές συμβουλές και πάρα πολλές ιδέες διακόσμησης των στολιδιών σας!)
Πάμε να σας δώσω την συνταγή για την ζύμη αλατιού για να φτιάξετε υπέροχα αρωματισμένα στολίδια!
- 1 φλιτζάνι αλάτι
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι νερό
- από 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και γλυκάνισο
- αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά σ’ ένα μπολ και ύστερα προσθέστε το νερό σιγά σιγά μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι εύπλαστο που δεν κολλάει στα χέρια.
Μετρήστε όλα τα υλικά με το ίδιο φλιτζάνι. Αφήστε την ζύμη αλατιού στο μπολ σκεπασμένο για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Χωρίστε το στα δύο και ανοίξτε φύλλα όχι πολύ παχιά ούτε πολύ λεπτά. Κόψτε με τα κουπ πατ στολίδια και μεταφέρετε τα στη λαμαρίνα, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Μ’ ένα λεπτό καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα κάντε μια τρύπα για να τα κρεμάσετε αργότερα.
Ψήστε τα στολίδια σας στους 100-120 βαθμούς στις αντιστάσεις για 2 ώρες και μετά αναποδογυρίστε τα για να ψηθούν και από την άλλη μεριά για άλλες δύο ώρες. Μη δυναμώσετε την θερμοκρασία του φούρνου σας παραπάνω από την προτεινόμενη γιατί μπορεί να φουσκώσουν.
Συμβουλές για να πετύχετε όμορφα στολίδια.
Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα. Θα δείτε ότι το πάνω μέρος τους έχει αλλάξει χρώμα και έχει ασπρίσει. Από κάτω έχουν παραμείνει στο αρχικό τους χρώμα δηλαδή καστανά, από το χρώμα που έδωσαν τα μπαχαρικά. Αυτό μου έκανε κι εμένα εντύπωση αλλά έκανα τα εξής:
Αφού έβγαλα την πρώτη φουρνιά και κρύωσαν, έβρεξα μια πετσέτα, την έστυψα καλά και έβαλα ανάμεσα ένα-ένα στολίδι και το έτριψα σαν να ήθελα να το γυαλίσω. Η περισσότερη ασπρίλα έφυγε και δεν μαλάκωσαν καθόλου, οπότε μην φοβηθείτε να το κάνετε κι εσείς.
Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία τα μισά που είναι ασπρισμένα και τα άλλα που έχω περάσει από την βρεγμένη πετσέτα.
Στην επόμενη φουρνιά σκέφτηκα λίγο πιο πονηρά και ξεκίνησα να τα ψήνω με την καλή πλευρά από κάτω. Ωωω ναι! Ήταν αυτό που ήθελα με την ζύμη αλατιού! Δείτε παρακάτω την διαφορά.
Τα ελαφάκια τα έψησα με την καλή πλευρά από πάνω και είναι άσπρα. Τα σπιτάκια τα έψησα με την καλή πλευρά από κάτω και έμειναν καστανά, όπως ήταν η ζύμη μου στην αρχή!
Να συμπληρώσω ότι το χρώμα ορίστηκε από το πρώτο δίωρο που τα έψησα. Μετά, αφού τα αναποδογύρισα και ψήθηκαν και από την καλή τους πλευρά, δεν άλλαξαν χρώμα.
Ίσως σας αρέσουν όπως και να ψηθούν, ότι χρώμα και να πάρουν και δεν θα διαφωνήσω καθόλου! Όλα είναι όμορφα και αυτά που βγαίνουν σαν ξεβαμμένα είναι και λίγο vintage στολίδια, οπότε μην ανησυχείτε γι’ αυτό!
Επίσης μπορείτε να βάψετε τα στολίδια και να σχεδιάσετε πάνω τους με μαρκαδοράκια.
Για το τέλος άφησα το καλύτερο… Η μυρωδιά τους είναι συγκλονιστική! Το σπίτι μύριζε 2 μέρες από όλα αυτά τα φανταστικά μπαχαρικά που τους έβαλα! Τα στολίδια έχουν πάνω τους ένα απαλό άρωμα από αυτήν την μίξη των μυρωδικών! Αυτή η ζύμη αλατιού με κανέλα και άλλα μπαχαρικά φτιάχνει τα καλύτερα στολίδια!
Τα κρέμασα στο δέντρο μαζί με όλα τα χειροποίητα στολίδια που έχω φτιάξει φέτος και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό! Μη ξεχάσετε να δείτε τα στολίδια από φέτες πορτοκαλιού και όλη την διαδικασία αποξήρανσης των φρούτων για να φτιάξετε κι εσείς στολίδια που ξεχωρίζουν!
Φυσικό ήταν καθώς έφτιαχνα αυτήν την ζύμη αλατιού να μπω στην διαδικασία σύγκρισης με την προηγούμενη ζύμη της σόδας. Δεν γίνεται όμως να συγκρίνεις αυτές τις δύο ζύμες γιατί η καθεμία είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη.
Η μία είναι κατάλευκη, λίγο ευαίσθητη και θέλει τον χρόνο της για να στεγνώσουν τα στολίδια με φυσικό τρόπο, όχι στον φούρνο. Μπορεί να σου πάρει μέχρι και δύο μέρες για να σκληρύνουν αλλά αυτή αναμονή αξίζει πραγματικά.
Η ζύμη αλατιού είναι πολύ εύκολη για να φτιάξεις στολίδια και δεν κάνει εύκολα ρωγμές.
Έχει φανταστικό άρωμα και μας αρέσει αυτές τις μέρες το σπίτι να μυρίζει χριστουγεννιάτικα αρώματα!
Θέλει κάποιες ώρες για να ψηθούν όμως αυτό δεν πειράζει γιατί αμέσως μετά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να τα κάνουμε στολίδια για το δέντρο μας.
Για να μην προβληματίζεστε λοιπόν ποια από τις δύο να φτιάξετε, η λύση είναι μία! Φτιάξτε και τις δύο και δεν θα χάσετε! Ξεκινήστε όμως πρώτα από την ζύμη της σόδας και κορν φλάουρ που θέλει τον χρόνο της για να στεγνώσει χωρίς φούρνο και συνεχίστε με αρωματικά στολίδια με την ζύμη αλατιού και κανέλα.
Θα περάσετε με τα παιδιά σας ατελείωτες ώρες δημιουργικής απασχόλησης και θα το ευχαριστηθούν πάρα πολύ, αυτό είναι βέβαιο!
Θα χαρώ πολύ να δω τα στολίδια σας, είτε με την μία ζύμη είτε με την άλλη και θα χαρώ επίσης πολύ να σας συμβουλέψω για οποιαδήποτε απορία σας! Μπορείτε να με βρείτε στην σελίδα μου στο Facebook.
Καλή συνέχεια στις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες σας! Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Σας φιλώ ♥
Για μην χάνετε κανένα παρόμοιο άρθρο:
9 σχόλια
Πόσο θα μοσχοβολάει το δεντρο σας φετος!!!
Εχω στολίδια απο αλατοζύμη χροοονια πριν φτιαγμένα! Δεν παθαίνουν τίποτα.
Στη ζυμη με τη σόδα δοκιμασα να βαλω βανιλίνη για άρωμα και βγηκε ένα ωραιο σοκολατί χρώμα! Δε θυμάμαι αν στο χω ξαναπει.Φιλιά!!
τι ομορφαααααααααααααααααααα
Είναι από τα ωραιότερα στολίδια που έχω δει… τέλεια για ρουστικ διακόσμηση. Μπράβο Λαμπρινή μου γεια στα χέρια σου!
φανταστικα!!! μπράβο Λαμπρινή μου!!
Έκανα χθες δοκιμαστικά την ζύμη με το corn flour & σόδα, πραγματικά υπέροχο το αποτέλεσμα ❗ ❗ ❗ ❗ ❗… Σίγουρα θα δοκιμάσω και αυτήν (τώρα ψήνω τις φέτες πορτοκαλιού )
Πριν απο χρόνια είχα φτιαξει στολίδια με κανέλα σκόνη και ατλακολ δεν θυμάμαι που είχα δει την συνταγή….η συνταγή έλεγε οτι ηταν για να αρωματισεις τις ντουλαπες….φέτος μετα απο πολλά χρόνια είχαν μουχλιάσει…τα πέταξα λοιπον και έψαχνα την ίδια συνταγή που για να ομολογήσω νόμιζα ηταν δική σου…και τώρα βρήκα αυτή την συνταγή…θα την φτιαξουμε φέτος λοιπον με το γιο μου…το δεντρο μας αλλά και όλος ο στολισμός της βάφτισης του γιου μου βγήκε με την ζύμη σόδας…και σε ευγνωμονουμε γιαυτό…καλες γιορτές….
Δέσποινα σε ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο σχόλιο σου! Δεν μπορείς να φανταστείς την χαρά μου όταν ακούω τέτοια λόγια! Χαίρομαι πάρα πολύ που φτιάξατε στολίδια για το δέντρο αλλά και για την βάπτιση! Φαντάζομαι τι όμορφα που θα ήταν! Στείλε μου φωτογραφίες να τα δω! Καλές γιορτές να έχετε με υγεία και ευτυχία!
Καλησπέρα! Είμαι καινούρια σε αυτά και θα ήθελα να ρωτήσω, τα σχέδια που έχεις κάνει πάνω στα στολίδια σου και μοιάζουν ανάγλυφα, με τί τα έφτιαξες; Δεν τα έχω δοκιμάσει, φέτος την είδα τη συνταγή, αλλά μου φαίνεται ενδιαφέρουσα και σκέφτομαι να την κάνω!
Καλησπέρα Πηνελόπη! Αυτό που ρωτάς λέγεται διαχωριστικό relief και θα το βρεις στα βιβλιοπωλεία ή στα καταστήματα με είδη χόμπι. Συνήθως το χρησιμοποιούν πάνω στο γυαλί για να διαχωρίζει το βάψιμο με τα χρώματα στην τεχνική του βιτρό και αφήνει αυτό το ανα΄γλυφο αποτέλεσμα με όγκο. Καλή επιτυχία με τα στολίδια σου! Να φτιάξεις τα αρωματικά αλλά και με την ζύμη σόδας που γίνονται κατάλευκα!