Τεχνική παλαίωσης σε έπιπλo με χρώμα κιμωλίας (video)

Η τεχνική της παλαίωσης με κεριά και όλες οι οδηγίες με βίντεο, σε ένα έπιπλο βαμμένο με χρώμα κιμωλίας που έφτιαξα μόνη μου.

Η νέα χρονιά με βρήκε πολύ δημιουργική και με μεγάλη όρεξη να γεμίσω αυτό το blog με πολλές ιδέες διακόσμησης. Με κατασκευές, με πολλά diy και βίντεο με οδηγίες βήμα-βήμα, με όμορφες εικόνες και χαρούμενες στιγμές!

Σήμερα θα σας δείξω πως έβαψα έναν μεγάλο μπουφέ με χρώμα κιμωλίας και την τεχνική της παλαίωσης με κεριά καθώς και ένα βίντεο με όλη τη διαδικασία.

Τεχνική παλαίωσης με βίντεο σε έπιπλo με χρώμα κιμωλίας

Ακολουθήστε με στο Instagram για να μαθαίνετε κι από εκεί τα νέα μου και να βλέπετε όλες τις φωτογραφίες που μοιράζομαι με τους φίλους μου!

Η τεχνική της παλαίωσης σε έπιπλο βαμμένο με χρώμα κιμωλίας

Σας είχα δείξει παλιότερα την μεταμόρφωση μπουφέ με χρώμα κιμωλίας που έφτιαξα μόνη μου. Ήταν η πρώτη μεγάλη επαφή με το χρώμα κιμωλίας και αφού το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό, πάντα φτιάχνω μόνη μου την μπογιά. Χρησιμοποιώ τα κεριά της Annie Sloan για τις παλαιώσεις μου και το τελικό φινίρισμα του επίπλου. Δείτε την συνταγή για το χρώμα κιμωλίας.

Το ίδιο έκανα και αυτή τη φορά με τον μεγάλο μπουφέ του σαλονιού μου, φτιάχνοντας δύο δόσεις από την ίδια συνταγή σε γκρι πλαστικό χρώμα, που μου είχε μείνει από το βάψιμο των τοίχων. Ας δούμε πως ήταν ο μπουφές πριν τον βάψω.

Ο μπουφές πριν το βάψιμο με χρώμα κιμωλίας.
Μπουφές πριν το βάψιμο με κιμωλία.

Λίγα λόγια για το βάψιμο του μπουφέ με το χρώμα κιμωλίας

Με λίγα λόγια να σας πω ότι τον μπουφέ δεν τον έτριψα καθόλου με γυαλόχαρτο. Το μόνο που έκανα ήταν να τον καθαρίσω πολύ σχολαστικά με νερό και ξύδι. Καμία άλλη επεξεργασία. Τον πέρασα τρία χέρια αφήνοντας να στεγνώσει καλά το κάθε πέρασμα.

Μια συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι να μην αραιώσετε καθόλου την μπογιά ακόμα κι αν δείτε ότι είναι πηχτή. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βρέχετε το πινέλο πριν από κάθε πέρασμα. Πριν το βουτάτε στην μπογιά να το στραγγίζετε ή να το τινάξετε λίγο για να φεύγει το περιττό νερό. Έτσι θα κυλάει πιο ομαλά το πινέλο πάνω στο έπιπλο και θα κάνει το βάψιμο πιο εύκολο.

Καλύτερα να αφήσετε το έπιπλο βαμμένο μια ολόκληρη μέρα και μετά να περάσετε στην τεχνική της παλαίωσης. Αυτό έκανα κι εγώ με τον μπουφέ και αποδείχτηκε σωστό. Γενικά είναι μια εύκολη διαδικασία το βάψιμο με κιμωλία αν όμως δεν το έχετε ξανακάνει, πάντα προτείνω να κάνετε δοκιμές σε ένα άλλο ξύλο. Για να αποκτήσετε μια μικρή επαφή με το χρώμα και να δείτε πως δουλεύεται αυτή η μπογιά στην πράξη.

Βάψιμο επίπλου με κιμωλία και η τεχνική της παλαίωσης, βίντεο
Οδηγίες για βάψιμο επίπλου με κιμωλία και τεχνική παλαίωσης, βίντεο
Βάψιμο επίπλου με κιμωλία και παλαίωση με κεριά.

Διαβάστε επίσης:

Η τεχνική της παλαίωσης στα έπιπλα βαμμένα με κιμωλία.

Κι εδώ τα πράγματα είναι εύκολα αλλά είναι και θέμα γούστο η κάθε τεχνική παλαίωσης. Σε άλλους αρέσει το έπιπλο να κάνει λίγες σκιάσεις, σε άλλους να είναι έντονες. Άλλοι προτιμούν να ξύνουν το έπιπλο και να φαίνεται σε μερικά σημεία η επιφάνεια του ξύλου. Όλα αυτά είναι δική σας επιλογή.

Αυτή τη φορά κι εγώ έκανα διαφορετική παλαίωση από την προηγούμενη. Η διαφορά είναι ότι στον προηγούμενο μπουφέ πρώτα είχα περάσει με διάφανο κερί και μετά με σκούρο έκανα τις σκιάσεις. Τώρα έκανα το αντίθετο γιατί ήθελα να σκουρύνω τον μπουφέ και να του δώσω ένταση.

Αυτό το πέτυχα περνώντας πρώτα το σκούρο κερί και μετά το διάφανο για να το απαλύνω και να το ενσωματώσω ομοιόμορφα στο έπιπλο. Θα το δείτε και στην πράξη την τεχνική της παλαίωσης στο βίντεο παρακάτω όμως θα σας γράψω όλες τις οδηγίες με περισσότερες λεπτομέρειες.

Οδηγίες για να βάψεις και να κερώσεις ένα έπιπλο, βίντεο
Πως να βάψεις και να κερώσεις ένα έπιπλο βαμμένο με χρώμα κιμωλίας.

Οδηγίες και συμβουλές για την παλαίωση των επίπλων με κεριά.

 1. Κερώνουμε την επόμενη μέρα από το βάψιμο.
 2. Έχουμε κοντά μας αρκετά βαμβακερά πανιά, τα κεριά μας σκούρο και διάφανο, δύο πινέλα ένα στρογγυλό για το σκούρο κερί και ένα μικρό ζωγραφικής (αν θέλουμε να τονίσουμε κάποια σημεία όπως σκαλίσματα ή εσοχές)
 3. Αν έχουμε ένα μεγάλο έπιπλο θα κάνουμε το κέρωμα κατά διαστήματα. Δηλαδή ένα-ένα συρτάρι ή ένα-ένα τα πορτάκι. Όχι όλα μαζί.
 4. Βουτάμε το πινέλο στο σκούρο κερί και πριν το εφαρμόσουμε στο έπιπλο το ταμπονάρουμε σε ένα πανί ή σε κάποια άλλη επιφάνεια.
 5. Περνάμε το κερί πιο έντονα στις επιφάνειες του επίπλου που θέλουμε να σκουρύνουμε και στο υπόλοιπο κάνουμε κάποια περάσματα χωρίς να επιμένουμε ιδιαίτερα.
 6. Η τεχνική της παλαίωσης σφραγίζει έχει το διάφανο κερί το οποίο θα το περάσουμε με πανί πάνω στο έπιπλο για να απαλύνουμε τις σκούρες σκιές και να έχουμε πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Φανταστείτε ότι το διάφανο κερί λειτουργεί σαν γόμα. Σβήνουμε δηλαδή όπου δεν μας αρέσει.
 7. Μπορούμε αν θέλουμε στην συνέχεια πάλι με το σκούρο κερί να περάσουμε κάποια σημεία που θέλουμε να είναι πιο έντονα. Μετά πάλι σβήνουμε με το διάφανο κερί για να ενσωματώσουμε. Αυτή είναι κυρίως η διαδικασία και είναι θέμα γούστου που και πότε θα σταματήσουμε.
 8. Αν το έπιπλο μας έχει σκαλίσματα, εσοχές ή γωνίες που θέλουμε να τονίσουμε, θα το κάνουμε αυτό με το μικρό πινελάκι και σκούρο κερί.
 9. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, όταν τελειώσουμε με τα την παλαίωση και είμαστε ικανοποιημένοι με αυτήν την τεχνική, θα τρίψουμε καλά ακόμα μια φορά το έπιπλο με καθαρό πανί. Όσο τρίβουμε τόσο περισσότερο γυαλίζουμε!
Βάψιμο επίπλου με κιμωλία και παλαίωση με κεριά, βίντεο
Πως να κερώσεις έπιπλα βαμμένα με χρώμα κιμωλίας, βίντεο

Η μεταμόρφωση του μπουφέ με την τεχνική της παλαίωσης και το βίντεο

Όπως βλέπετε η μεταμόρφωση του μπουφέ μου είναι πολύ μεγάλη! Τον έβαψα έτσι ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο σαλόνι μου που και αυτό έχει μεταμορφωθεί κατά κάποιο τρόπο. Θα σας το δείξω αργότερα σε άλλη ανάρτηση.

Το πάνω μέρος του και τα ποδαράκια του δεν τα έβαψα γιατί ήθελα να έχουν αυτήν την διχρωμία και να φαίνεται σε μικρή επιφάνεια το χρώμα του ξύλου. Γενικά αυτό το ξύλο δεν μου άρεσε καθόλου και είχα αγοράσει όλα τα έπιπλα του σπιτιού ακριβώς έτσι. Ευτυχώς ότι δεν μας αρέσει το αλλάζουμε οπότε όλα καλά!

Βίντεο με οδηγίες για την τεχνική της παλαίωσης

Το λέω αρκετά συχνά και θα το ξαναπώ. Μπορούμε να αλλάξουμε ότι δεν μας αρέσει όμως τα παλιά έπιπλα αξίας καλύτερα να το σκεφτούμε πολλές φορές πριν τα μεταμορφώσουμε. Δεν είναι όλα τα έπιπλα για βάψιμο και αλλαγές. Μπορούν πολύ άνετα με ένα φρεσκάρισμα, λίγο τρίψιμο και βερνίκωμα, να αποκτήσουν ξανά την χαμένη λάμψη τους και να σταθούν άνετα ακόμα και σε ένα σπίτι μοντέρνας διακόσμησης.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να μην χάνετε κανένα βίντεο με τις κατασκευές μου!

Βίντεο με την τεχνική της παλαίωσης σε έπιπλο βαμμένο με χρώμα κιμωλίας

Να είστε όλοι καλά και θα τα ξαναπούμε σύντομα! Για οποιαδήποτε απορία θα είμαι εδώ για να σας βοηθήσω και να απαντήσω στις ερωτήσεις σας! Σας φιλώ ♥

Ακολουθήστε το Lamprouka.gr στο Google News για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας άρθρα.

Λαμπρινή Μιχαήλhttps://lamprouka.gr/
Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, τις μεταμορφώσεις επίπλων, την διακόσμηση και ανανέωση σπιτιού. Στο lamprouka.gr και στο Youtube παρουσιάζω τις κατασκευές μου βήμα - βήμα. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλοτάξιδο το κανάλι Λαμπρινή μου! Είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα γεμίσει αμέτρητες ιδεες!
  Ο μπουφες έγινε αγνώριστος! Θαυμάζω την τόλμη σου και φυσικά το ταλέντο να τα κάνεις όλα τέλεια!
  Φιλιά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα νέα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Λαμπρινή-Μιχαήλ-Lamprouka

Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα...

Instagram

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

8,176ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,203ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,427ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
94ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ