Μεταμόρφωση μπουφέ με χρώμα κιμωλίας

Μεταμόρφωση μπουφέ με χρώμα κιμωλίας και οδηγίες για να βάψετε με επιτυχία τα έπιπλα σας. Όλες οι συμβουλές για το τελικό φινίρισμα με κερί.

Το χρώμα κιμωλίας το γνωρίζω τα τελευταία χρόνια και έχω βάψει πολλά πράγματα μ’ αυτό τα οποία σας έχω δείξει. Δεν έχω αγοράσει ακόμα κάποια από τις γνωστές μάρκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μέχρι στιγμής δουλεύω με το χειροποίητο χρώμα κιμωλίας που σας είχα δείξει παλιότερα στην μεταμόρφωση κορνιζών. Σ’ εκείνη την ανάρτηση σας έδωσα την συνταγή και πολλές οδηγίες μέσα από την δική μου εμπειρία με το χρώμα αυτό.

Έγινε η αγαπημένη μου μπογιά και αξίζει να δείτε την μεταμόρφωση μπαούλου και την αναπαλαίωση ανθοδοχείου όπου μοιράζομαι πολλές συμβουλές και οδηγίες βήμα-βήμα.

Έτσι λοιπόν, αφού έκανα διάφορες δοκιμές σε διάφορα μικροαντικείμενα, ήρθε η ώρα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να βάψω ένα μεγάλο έπιπλο γιατί το είχα βάλει πολύ καιρό στο μάτι!

Μεταμόρφωση μπουφέ με χρώμα κιμωλίας.
Μεταμόρφωση μπουφέ με χρώμα κιμωλίας

Πριν ξεκινήσουμε όμως, ας δούμε πως ήταν πριν.

Έτσι ήταν πριν το βάψιμο.
Έτσι ήταν πριν το βάψιμο.

Σ’ αυτό το χρώμα του ξύλου είναι όλα τα έπιπλα του σπιτιού μου, οι καναπέδες μου είναι σε μπορντό-βυσσινί χρώμα και επίσης οι μοκέτες μου στις ίδιες αποχρώσεις. Α,να μην ξεχάσω και τα ντουλάπια της κουζίνας γιατί ο χώρος είναι ενιαίος, που είναι στο χρώμα της κερασιάς…

Το αποτέλεσμα του σπιτιού τον χειμώνα? Μουντό, σκούρο και σκοτεινό και προσπαθώ όλα τα χρόνια να δίνω χρώμα και φως με τα διακοσμητικά μου. Έτσι η μεγάλη απόφαση ήταν να βάψω μερικά από τα έπιπλα μου και να δώσω φωτεινότητα στο σπίτι με το αποτέλεσμα να είναι φανταστικό και όπως το ήθελα! Αυτά τα λίγα λόγια για εισαγωγή και πάμε να σας δείξω πως τα κατάφερα!

Μεταμόρφωση μπουφέ και διακόσμηση σπιτιού.
Μεταμόρφωση μπουφέ με χρώμα κιμωλίας

Μεταμόρφωση μπουφέ με χρώμα κιμωλίας.

Έβαψα το έπιπλο τρία χέρια (για να μην σας κουράζω, σε παραπάνω link θα δείτε την συνταγή και την εφαρμογή της). Δεν έτριψα και δεν αστάρωσα το έπιπλο από πριν, απλά μόνο το καθάρισα με υγρό σπρέι και ένα πανί. Το κάθε στρώμα μπογιάς στεγνώνει πολύ γρήγορα, όμως μετά το βάψιμο το άφησα μια νύχτα πριν προχωρήσω στο κέρωμα.

Οδηγίες για βάψιμο με χρώμα κιμωλίας.

Σ’ αυτήν την φάση και αφού αποφάσισα να βάψω κεντρικά έπιπλα του σπιτιού, έπρεπε να χρησιμοποιήσω τα γνωστά κεριά της Annie Sloan. Δεν το μετάνιωσα και άξιζε πραγματικά η αγορά τους!

Κερώνουμε το έπιπλο μετά το βάψιμο με χρώμα κιμωλίας.

Καθαρό, διάφανο κερί χωρίς να αφήνει κιτρινίλες (ειδικά πάνω στο λευκό χρώμα που έβαψα εγώ) και σκούρο για την παλαίωση.

Ακολουθήστε με στο Instagram για να μαθαίνετε κι από εκεί τα νέα μου και να βλέπετε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράζομαι με τους φίλους μου!

Μη χάσετε τα άρθρα:

Πως κέρωσα τον μπουφέ που έβαψα με χρώμα κιμωλίας.

Με καθαρό βαμβακερό πανί και λίγο κάθε φορά διάφανο κερί, πέρασα όλο το έπιπλο. Ύστερα αφαίρεσα τα υπολείμματα του κεριού με καθαρό πανί και καλό τρίψιμο σε όλη την επιφάνεια του επίπλου.

Αυτό το στάδιο είναι υποχρεωτικό σε κάθε βάψιμο με χρώμα κιμωλίας. Αν δεν περαστεί το διάφανο, τότε το σκούρο κερί θα κάτσει απότομα πάνω στο χρώμα και θα το βάψει πολύ έντονα. Πολύ δύσκολα μετά θα το απαλύνετε και ίσως χρειαστεί πάλι να το ξαναβάψετε.

Δεν άφησα καθόλου το έπιπλο να “ξεκουραστεί” από το διάφανο κερί και προχώρησα αμέσως στην παλαίωση με το σκούρο. Πάλι με βαμβακερό πανί και μικρή ποσότητα σκούρου κεριού κάθε φορά, άπλωσα το κερί στο έπιπλο. Άπλωνα λίγο και με αυτό έτριβα και πίεζα το κερί να εισχωρήσει στο χρώμα και στις σχισμές πάνω στο έπιπλο.

Κέρωμα επίπλου βαμμένο με χρώμα κιμωλίας.

Εδώ είναι η μια πλευρά του επίπλου περασμένη με σκούρο κερί.

Πως να κερώσεις ένα έπιπλο.

Μη σας φοβίσει αν πέσει παραπάνω κερί σε κάποιο σημείο. Να ξέρετε ότι αφού έχετε κερώσει από την αρχή με διάφανο, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε σκούρο κερί πάλι με διάφανο. Έτσι έκανα κι εγώ.

Με άλλο καθαρό πανί, βούτηξα λίγο στο διάφανο κερί και πέρασα πάνω από το σκούρο. Πίεσα σε σημεία που δεν ήθελα να είναι τόσο έντονα και στην ουσία απάλυνα τις σκούρες σκιές εκεί που ήθελα.

Οδηγίες για να κερώσεις βαμμένο έπιπλο με χρώμα κιμωλίας,

Δείτε την ίδια διαδικασία και στα συρτάρια. Παρακάτω βλέπετε το σκούρο κερί που μόλις το πέρασα.

Οδηγίες για να βάψεις και να κερώσεις έπιπλα.
Μεταμόρφωση μπουφέ με χρώμα κιμωλίας

Εδώ το έχω απαλύνει με λίγο διάφανο κερί.

Βάψιμο μπουφέ με χρώμα κιμωλίας και κέρωμα.

Με την ίδια διαδικασία πέρασα με κερί όλο το έπιπλο. Αφού ήμουν ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα, με καθαρό πανί το έτριψα ολόκληρο για να του δώσω περισσότερη γυαλάδα και απαλότητα στην αφή.

Βάψιμο μπουφέ με χρώματα κιμωλίας
Βάψιμο μπουφέ με χρώμα κιμωλίας.

Γενικά για το βάψιμο των επίπλων με χρώμα κιμωλίας.

Το αποτέλεσμα μετά από όλες αυτές τις τεχνικές εργασίες σχετικά με το χρώμα κιμωλίας, είναι πάντα θέμα γούστου. Δεν μπορεί να αρέσει σε όλους αυτή η τεχνική. Δεν αρέσει σε όλους αυτού του είδους η παλαίωση γιατί υπάρχουν βεβαίως πολλές σχετικές τεχνικές. Όπως επίσης και το χρώμα κιμωλίας, δεν είναι μια μπογιά για όλα τα γούστα. Πρέπει να το δεις από κοντά ένα αντικείμενο βαμμένο με χρώμα κιμωλίας. Να κάνεις και μόνος σου δοκιμές για να αποφασίσεις αν σου κάνει.

Μεταμόρφωση μπουφέ-επίπλου με χρώμα κιμωλίας.

Και φυσικά δεν ξεκινάμε να βάφουμε από την αρχή έπιπλα ή ότι βρούμε μπροστά μας με αυτήν την μπογιά. Πρέπει να κάνουμε πολλές δοκιμές σε ένα απλό ξύλο. Ύστερα σε ένα μικρό αντικείμενο μέχρι να αποκτήσουμε μια μικρή πείρα και να περάσουμε σε επόμενο στάδιο.

Κοιτάξτε το αποτέλεσμα από τα κεριά.

Μεταμόρφωση μπουφέ με χρώμα κιμωλίας και οδηγίες για να το βάψεις μόνος σου.

Το έπιπλο έχει αποκτήσει ένα πολύ όμορφο φινίρισμα χάρη στα κεριά! Την γυαλάδα την βλέπετε και μόνοι σας! Άξιζε πραγματικά αυτή μεταμόρφωση του μπουφέ με χρώμα κιμωλίας!

Μεταμόρφωσε μόνος σου τα έπιπλα σου με χρώμα κιμωλίας.
Μεταμόρφωση μπουφέ με χρώμα κιμωλίας

Η αλήθεια είναι ότι όσο το τρίβεις (προσοχή, το πανί να είναι βαμβακερό χωρίς χνούδι γιατί θα κολλήσει στο έπιπλο) τόσο γυαλίζει! Επίσης, επειδή το έχω βαμμένο ήδη 2-3 μήνες, το ξεσκονίζω απλά με ένα πανί και αν γίνει κάποιο σημάδι ή λεκές, πάλι με πανί ελαφρά υγρό. Μετά από διάστημα αρκετών μηνών, αν χρειαστεί (και δεν βαρεθώ!) μπορώ να το κερώσω πάλι με διάφανο κερί, απλά και μόνο για ένα φρεσκάρισμα.

Διακόσμηση σπιτιού.

Όσοι δεν είδατε την προηγούμενη ανάρτηση και θέλετε να διακοσμήσετε έναν τοίχο με κάδρα, δείτε τον σωστό τρόπο για να κρεμάσετε τα κάδρα σας.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση και είμαι διαθέσιμη να βοηθήσω σε οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με το χρώμα κιμωλίας και το κέρωμα! Σας φιλώ ♥

Ακολουθήστε το Lamprouka.gr στο Google News για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας άρθρα.

Λαμπρινή Μιχαήλhttps://lamprouka.gr/
Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, τις μεταμορφώσεις επίπλων, την διακόσμηση και ανανέωση σπιτιού. Στο lamprouka.gr και στο Youtube παρουσιάζω τις κατασκευές μου βήμα - βήμα. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπέροχο έγινε, σαν να το έφτιαξε επαγγελματίας!!! Με ξεσηκώνεις τώρα να ξέρεις και έχω ένα σωρό δουλειές να κάνω…
  Καλή εβδομάδα!!!

 2. Εξαιρετική δουλειά Λαμπρινή μου! Εύγε… τα κεριά της Annie Sloan είναι εκπληκτικά, είδες πως μεταμορφώνουν το ήδη μεταμορφωμένο έπιπλο;

  • Ναι Χριστίνα μου,είναι καταπληκτικά και το ευχαριστήθηκα πολύ!!Έχω ακόμα πραγματα να βάψω…ουυυυυυ!!χαχαχα όλα θα τα αλλάξω!!φιλιά!!

 3. Έχω αλλάξει το τραπέζι της τραπεζαρίας με αυτόν τον τρόπο και με αυτά τα χρώματα! Οφείλω να ομολογήσω ότι ο μπουφές φαίνεται καταπληκτικός!

  • Ευχαριστώ πολύ Σοφία!Εχω βάψει έτσι και τις καρέκλες της κουζίνας αλλά όχι το τραπέζι,ακόμα το σκέφτομαι γιατί το φοβάμαι λίγο από την χρήση του.Είμαστε εκεί όλη μέρα κάθε μέρα!!!Εσείς το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση?Τι αντοχή έχει?Θελω πραγματικά να μάθω γιατί το εχω στο μυαλό μου να το αλλάξω κι αυτό.Μόλις σε βρήκα και στο instagram!

 4. Τέλειο!!
  Αλλάξε το έπιπλο.Αυτές οι μπογιές κιμωλίας μου αρέσουν και αυτά που κάνετε μου επίσης. Εξαιρετική δουλειά Λαμπρινή μου.

 5. Τέλειο αποτέλεσμα μπράβο σου το κάνεις να φενεται τόσο εύκολο.Εχω και εγώ κάποια επιπλα και νομίζω πώς θα αρχίσω τίς δοκιμές μου δειλά δειλά……….την καλημέρα μου βικη

  • Βίκη μου,είπαμε θέλει δοκιμές πρώτα,δεν πάμε αμέσως στα έπιπλα οκ?Να του πάρεις τον αέρα και μετά δεν θα μπορε΄ςι να σταματήσεις!χαχχα Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!!

 6. Συγχαρητήρια …!!! Το έπιπλο δείχνει καταπληκτικό… Θα ήθελα να ρωτήσω τις μπογιές κιμωλίας τις βάφουμε μόνο με πινέλο ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ρολό..Ευχαριστώ

  • Ευχαριστώ πολύ,χαίρομαι που σας αρέσει!Δεν έχω χρησιμοποιήσει ρολό για τα αντικείμενα που έχω βάψει και δεν ξέρω να σας απαντήσω με σιγουριά.Φαντάζομαι με πινέλο περνάμε αντικείμενα και έπιπλα,πράγματα δηλαδή που θέλουμε να ελέγξουμε με το πινέλο,τις λεπτομέρειες κτλ.Με ρολό βάφουμε τους τοίχους,πάλι με χρώμα κιμωλίας.

 7. Υπεροχο αποτελεσμα!!θελω και εγω ν αλλαξω ενα παλιο συνθετο αλλα θα χρειαστω αρκετη ποσοτητα..οταν λετε ενα φλυτζανι του τσαγιου ποσα ml ειναι?

  • Συνήθως είναι 200-250 ml ανάλογα το φλυτζάνι μέτρησης.Δεν έχει παιζουν ρόλο αυτά τα λίγα γραμμάρια στην δοσολογία.Για τον μπουφέ ίσως αυτή η μία δοσολογία σου είναι αρκετή!Ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

  • Είναι απλό λευκό πλαστικό χρώμα και έφτιαξα την χειροποίητη μπογιά κιμωλίας.Δεν γυαλίζει από μόνη της…πρέπει να χρησιμποιήσεις κερί από πάνω για γυαλάδα και προστασία!

 8. Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα και φυσικά για την υπομονή! Μια ερώτηση έχω ( πολλές βασικά, αλλά ας ξεκινήσω με την πρώτη) : πόσο καιρό σου πήρε να το ολοκληρώσεις? Πόσες ώρες δουλειά χοντρικά είναι αυτό το επιπλο? Ευχαριστώ πολύ

  • Αν ασχοληθείς αποκλειστικά με αυτό μπορείς να το ολοκληρώσεις σε δύο μέρες.Ο χρόνος αναμονής είναι μετά γιατί για να μπει σε χρήση το έπιπλο μετά από ολες αυτές τις τεχνικές,πρέπει να περάσουν 20 μέρες.Ευχαριστώ για το σχολιο και ότι άλλο θέλεις να ρωτήσεις είμαι εδώ!

 9. Πολύ όμορφο! Να ρωτήσω κάτι? το κερί γιατί το βάζουμε μετά το χρώμα κιμωλίας? εγώ έβαψα ενα επιπλάκι και δεν του πέρασα κερί.είναι υποχρεωτικο ή είναι για γυαλάδα και μόνο? Ευχαριστώ πολύ.

  • Το κερί είναι για προστασία και γυαλάδα φυσικά.Το χρώμα κιμωλίας είναι αρκετά πορώδες και πρέπει να το σφραγίσουμε με το κερί,όπως θα κάναμε σε άλλη περιπτωση με το βερνίκι.Το ματ αποτέλεσμα που αφήνει το χρώμα κιμωλίας σε άνα αντικείμενο,δεν είναι άσχημο ούτε κακό(ανάλογα τα γούστα βέβαια)αλλά αυτό το αντικείμενο δεν θα πρέπει να είναι προς χρήση(ίσως είναι κάποιο διακοσμητικό)γιατί μπορεί και μια σταγόνα λάδι να πέσει,να μείμει εκεί για πάντα!Ευχαριστώ και ελπίζω να βοήθησα!

 10. Τέλειο έγινε!! Συγχαρητήρια!! Κι εγώ θέλω να βαψω μερικά επιπλακια με αυτήν την τεχνική σήμερα όμως μου μπήκε και η ιδέα να βαψω τα ντουλάπια της κουζίνας τι πρέπει να χρησιμοποιήσω σε αυτήν την περίπτωση και πόση μπογιά θα μου χρειαστεί?

  • Βίκυ δεν ξέρω ούτε πόσα είναι τα ντουλάπια σου,ούτε από τι ξύλο είναι…Αν είναι μελαμίνη για παράδειγμα θα χρειαστεί να τα περάσεις περισσότερα χέρια.Αυτό που θέλεις να ξεκινήσεις θα πρότεινα να το σκεφτείς καλά γιατί είναι μεγάλη απόφαση.Αν είσαι άπειρη με το χρώμα κιμωλίας,ξεκίνα πρώτα με μικρότερα αντικείμενα,να του πάρεις τον αέρα και να δεις πως δουλεύεται αυτή η μπογιά ή τα κεριά γιατί είναι απαραίτητα ειδικά για τα ντουλάπια και μετά όταν είσαι έτοιμη να το ξανασκεφτείς!

 11. lαμπρινη μου ποσο χαιρομαι που είμαι σε αυτή την σελίδα δεν λέγετε…καταπληκτικες ιδέες μας δίνεις…θέλω να ρωτήσω σχετικά με το χρώμα κιμωλίας επειδή έχω στο πρόγραμμα να βάψω μια ντουλαπα..ο τρόπος βαψίματος είναι με ρολό 2-3 χερια και από πάνω μόνο κερί και τέλος;…δεν ξανασχολεισε πλέον με αυτό?

 12. Γειάσου Λαμπρινή!! Υπέροχος ο μπουφές!!Εχω βάψει με αυό το τρόπο ενα τραπέζι σαλονιού….σε κάποια σημεία, φεύγει το κερί κ φαίνεται το χρώμα δηλαδή δεν κολάει το κερί το σκούρο…τι κάνω λάθος; δεν μπορώ να καταλάβω…

  • Γεια σου Μαρία! Σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσε ο μπουφές μου! Να φανταστώ ότι έχεις περάσει μετά το βάψιμο πρώτα διάφανο κερί σωστά? Το διάφανο κερί δημιουργεί ένα στρώμα σαν βερνίκι ας πούμε και για αυτό δεν κάθεται το σκούρο. Ίσως έβαλες μεγάλη ποσότητα διάφανου κεριού και δεν τρίφτηκε καλά έτσι ώστε να μην αφήνει περιθώρια να κάτσει το σκούρο. Σε άλλα σημεία έχει μείνει το σκούρο κερί? Θα σου πρότεινα να το τρίψεις καλά όλο το τραπέζι με πανί, ίσως και με ένα νωπό βέτεξ για να αφαιρέσεις όσο γίνεται το διάφανο και μετά να περάσεις ξανά στην παλαίωση με το σκούρο. Είναι λίγο ταλαιπωρία αλλά αν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα προσπάθησε το! Άλλη λύση πιο χρονοβόρα βέβαια, είναι να του περνούσες άλλο ένα χέρι χρώμα κιμωλίας και να βάλεις κατευθείαν σκούρο κερί αν θες πιο έντονη παλαίωση. Μετά να σφραγίσεις πάλι με διάφανο στο τέλος. Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο!

 13. Λαμπρινή σε χαιρετώ και χαίρομαι που κάνεις τόσα πράγματα μόνη σου!!!! Θα ήθελα να μας δείξεις και οδηγίες πώς θα βάψουμε ένα έπιπλο με μαύρη λάκα , γκρι. Θέλω να το φτιάξω αλλά με φοβίζει η λάκα και το μαύρο χρώμα. Θα με συμβούλευες να προσέξω κάτι πιο πολύ ή να ακολουθήσω τις οδηγίες σου απλά;

  • Γεια σου Τέση! Δύσκολο υλικό η λάκα και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βάψει τέτοιο έπιπλο. Η λάκα είναι μια γυαλιστερή επιφάνεια που δεν κάθεται πάνω ούτε το αστάρι αν δεν προετοιμαστεί κατάλληλα. Θα πρότεινα πρώτα να τρίψεις καλά το έπιπλο. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα τριβείο γιατί με το χέρι και γυαλόχαρτα θα κουραστείς πολύ. Θα τρίψεις το έπιπλο τόσο όσο χρειάζεται για να φύγει το χρώμα, όχι εντελώς αλλά να φτάσεις σε κάποιο σημείο εκεί που θα φαίνεται ότι είναι ματ. Εφόσον το τρίψεις, μετά μπορείς να ακολουθήσεις όλα τα βήματα που αναφέρω εδώ. Έτσι θα γίνει πιο σωστά η δουλειά και με σταθερό αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία σου εύχομαι και ελπίζω να βοήθησα λίγο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα νέα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Λαμπρινή-Μιχαήλ-Lamprouka

Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα...

Instagram

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

8,176ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,203ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,427ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
94ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ