ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με την τεχνική της παλαίωσης

  Οδηγίες για να μεταμορφώσεις έπιπλα ή αντικείμενα, όπως ένα ανθοδοχείο, με την τεχνική της παλαίωσης και χρώμα κιμωλίας.

  Σήμερα θα κάνουμε παλαίωση σ’ ένα ανθοδοχείο αλλά δεν θα είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.Και δεν εννοώ φυσικά ότι θα δυσκολευτούμε ή ότι θα κάνουμε περίπλοκα πράγματα,αντιθέτως!Θα διασκεδάσουμε γιατί θα μάθουμε διάφορες τεχνικές και θα πειραματιστούμε!

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με χρώμα κιμωλίας.

  Πολύ συχνά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να υπάρχει η τάση να κάνουμε το νέο να μοιάζει με παλιό,αυτό σημαίνει και αναπαλαίωση και γενικά είναι πολύ της μόδας όσο αφορά στην επίπλωση αλλά και γενικά την διακόσμηση του σπιτιού μας.Κάποτε μόλις βλέπαμε κάτι που φθειρόταν απ’ τον χρόνο,το βάφαμε για να γίνει σαν καινούριο!Αλλάζουν οι καιροί!Δεν λέω,μου αρέσει κι εμένα πολύ η αναπαλαίωση.Εκτός βέβαια από μικρά αντικείμενα δεν το έχω τολμήσει σε μεγάλες επιφάνειες όπως στα έπιπλά μου,όμως είμαι πολύ κοντά σ’ αυτό!

  Δεν είναι εύκολη απόφαση έχω να σας πω.Όταν έχεις π.χ. έναν καινούριο ξύλινο μπουφέ,που δεν έχει την παραμικρή γρατζουνιά,θέλει πολύ σκέψη για να τολμήσεις να τον βάψεις.Μπορεί τώρα να είναι στην μόδα η αναπαλαίωση όμως ας σκεφτούμε ότι το ξύλο είναι διαχρονικό,είναι σταθερή αξία και ευέλικτο γιατί ταιριάζει πάντα και παντού.Όπως επίσης και τα παλιά έπιπλα της γιαγιάς δεν είναι πάντα όλα για “πείραγμα”.Βάφοντάς τα χάνεται η αξία τους και η πραγματική επαφή του χρόνου που πέρασε από πάνω τους.Γι’ αυτό πάντα με σύνεση και προσοχή επιλέγουμε τι θα βάψουμε και τι θα μεταμορφώσουμε στο σπίτι μας.Ας ξεκινήσουμε για αρχή να αλλάζουμε μικρά αντικείμενα,όπως θα δούμε σήμερα με αυτό το ανθοδοχείο,να μάθουμε λίγα πράγματα και να αποκτήσουμε μια μικρή εμπειρία με τις τεχνικές και τα υλικά μας και μετά να προχωρήσουμε και σε μεγαλύτερα projects!

  Λοιπόν!Πολλά σας είπα για αρχή γιατί ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου!Πάμε γρήγορα να αναπαλαιώσουμε το ανθοδοχείο μας,χρυσό από την “μάνα” του που οκ, αυτό λες δεν έχει καμιά θέση στο σπίτι μου εκτός κι αν αλλάξει εμφάνιση!

  Το ανθοδοχείο πριν την μεταμόρφωση.

  Πρώτο και βασικό υλικό μας για την αναπαλαίωση είναι η μπογιά που θα χρησιμοποιήσουμε.Μέχρι στιγμής η μπογιά που δίνει αυτό το αποτέλεσμα είναι το χρώμα κιμωλίας.Κι αυτό γιατί με αυτή τη μπογιά δημιουργούμε στο αντικείμενο μια πορώδη επιφάνεια,έτοιμη να δεχτεί τα υπόλοιπα υλικά,που θα δούμε στην συνέχεια. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές τώρα πια εταιρίες που πωλούν χρώματα κιμωλίας,όμως δεν έχω αγοράσει ακόμα την έτοιμη. Σας δείχνω την χειροποίητη κιμωλία που φτιάχνω χρόνια και έχω βάψει με αυτήν πάρα πολλά πράγματα.

  Αξίζει να δείτε την  μεταμόρφωση του μπουφέ, την μεταμόρφωση μπαούλου, την μεταμόρφωση των κορνιζών και την χειροποίητη βάση για κέικ. Σε κάθε παρουσίαση από αυτές που σας αναφέρω έχω χρησιμοποιήσει το χειροποίητο χρώμα κιμωλίας και επιπλέον συμβουλές ή διαφορετικές τεχνικές ανάλογα την περίπτωση.

  Η συνταγή για το χειροποίητο χρώμα κιμωλίας είναι:

  3 κουταλάκια του γλυκού ανθρακικό ασβέστιο

  3 κουταλάκια του γλυκού νερό

  1 φλιτζάνι του τσαγιού μπογιά (το πλαστικό χρώμα που βάφουμε τους τοίχους)

  Ανακατεύουμε πολύ καλά το νερό με το ανθρακικό ασβέστιο και φτιάχνουμε μια κρέμα.

  Ετοιμάζουμε το χρώμα που θέλουμε να βάψουμε.Εγώ έφτιαξα ένα γκρι χρώμα προσθέτοντας στο λευκό πλαστικό χρώμα,λίγες σταγόνες μαύρο ακρυλικό χρώμα.Θα μπορούσε να είναι και μαύρο πλαστικό χρώμα αλλά και το ακρυλικό ενσωματώνεται τέλεια με το πλαστικό,οπότε κρατήστε το αυτό σαν συμβουλή.

  Φτιάχνουμε χειροποίητο χρώμα κιμωλίας.

  Ανακατεύουμε καλά την κρέμα με το χρώμα.Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό.Το μόνο που θα κάνουμε είναι να βρέξουμε με νερό και να στραγγίξουμε καλά το πινέλο μας.Με το νωπό πινέλο θα βουτάμε στην μπογιά και θα βάφουμε.

  Κατά το βάψιμο,δεν θα πηγαινοφέρνουμε το πινέλο βάφοντας συνεχώς στο ίδιο σημείο.Κάθε άλλο.Θα το περνάμε πάνω στο αντικείμενο μια μπρος και μια πίσω σε ένα σημείο και θα προχωράμε στο επόμενο.

  Έβαψα το ανθοδοχείο μόνο ένα χέρι.Η κάλυψη ήταν εκπληκτική.Αυτό θα το δείτε ανάλογα με την επιφάνεια που έχετε να βάψετε,αλλά πιστεύω με το πολύ δύο χέρια πέρασμα θα είστε ικανοποιημένοι.

  Στεγνώνει πολύ γρήγορα και αυτό είναι πολύ θετικό για εμάς τους ανυπόμονους!

  Βάφουμε το ανθοδοχείο με χρώμα κιμωλίας.

  Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε αν θέλουμε να κερώσουμε και να τελειώσουμε.Όμως είπαμε θα κάνουμε το ανθοδοχείο μας να φαίνεται παλιό γι’ αυτό και θα ακολουθήσουμε άλλη μια τεχνική που λέγεται ξηρό βούρτσισμα (dry painting technique).

  Τι θα πετύχουμε με αυτήν την τεχνική?Θα φαίνεται σαν το αντικείμενό μας να έχει ξεθωριάσει ή ξεφλουδίσει από τον χρόνο,σαν να έχει οξειδωθεί,οπότε θα έχουμε και την εμφάνιση του παλιού που θέλουμε.

  Θα χρησιμοποιήσουμε ένα στεγνό πινέλο,ας είναι και παλιό με τις τρίχες του να πετάνε εδώ κι εκεί,ακόμα καλύτερα.Θα το βουτήξουμε στο λευκό χρώμα και πάνω σε ένα παλιό ξύλο ή ένα χαρτόνι ή ένα κομμάτι χαρτί,θα περάσουμε πολλές φορές το πινέλο για να φύγει η περισσότερη μπογιά.

  Απαλά θα περάσουμε το πινέλο πάνω στην επιφάνεια μας.Δεν θέλουμε να βάψουμε το αντικείμενό μας.Θέλουμε να αφήσουμε πάνω του ακατάστατες γραμμές και σχήματα και κουκκίδες. Οτιδήποτε σχηματιστεί ελεύθερα από το πινέλο μας χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ή τρόπο.

  Χρώμα κιμωλίας και τεχνική dry painting.

  Χρώμα κιμωλίας και τεχνική dry painting.

  Και πάλι σ’ αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να κερώσουμε αν θέλουμε αλλά θα κάνουμε ακόμα ένα βήμα.Θα πάρουμε ένα ψιλό γυαλόχαρτο και θα τρίψουμε σε μερικά σημεία το αντικείμενό μας.Στο δικό μου ανθοδοχείο που ήταν χρυσό,εμφανίστηκε το χρυσό χρώμα.Αν έχετε μια βαμμένη επιφάνεια με άλλο χρώμα από μέσα,τότε θα βγει αυτό προς τα έξω.Αν έχετε ένα ξύλινο αντικείμενο τότε θα βγει το χρώμα του ξύλου.Όπως κι αν είναι θα φαίνεται πολύ όμορφο!

  Τεχνική παλαίωσης με γυαλόχαρτο.

  Τεχνική παλαίωσης με γυαλόχαρτο.

  Ξεσκονίζουμε πολύ καλά και είμαστε έτοιμοι να κερώσουμε.

  Και γιατί πρέπει να κερώσουμε?

  Στην ουσία ασφαλίζουμε το χρώμα σαν να του έχουμε περάσει βερνίκι.Ανάλογα με το χρώμα του κεριού δημιουργείται αυτόματα η παλαίωση που θέλουμε να πετύχουμε και φυσικά δίνουμε γυαλάδα και προστασία στο αντικείμενο μας.Το θεωρώ απαραίτητο βήμα αν πρόκειται για αντικείμενο προς χρήση ή ακόμα και για διακοσμητικό.

  Πώς θα κερώσουμε?Θα βάλουμε λίγο κερί σε πινέλο ή σε πανί και θα περάσουμε πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε.Δεν υπάρχει τρόπος που θα το κάνουμε αυτό.Θέλουμε απλά να καλύψουμε όλα τα βαμμένα σημεία του αντικειμένου μας.

  Τεχνική παλαίωσης με χρώμα κιμωλίας και κέρωμα.

  Πέρασα στο ανθοδοχείο μου κατευθείαν μόνο σκούρο κερί γιατί ήθελα να το σκουρύνω και να του δώσω έντονες μαύρες αποχρώσεις.Ο “κανόνας” λέει ότι πρώτα περνάμε διάφανο κερί για να ασφαλίσουμε αρχικά το χρώμα και μετά με το σκούρο να σκουρύνουμε σε σημεία που θέλουμε.Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο αυτό ανάλογα με το τι θέλεις να δημιουργήσεις.

  Η συμβουλή μου είναι όταν θέλετε να βάψετε με χρώμα κιμωλίας να κάνετε μερικές δοκιμές.Πάρτε μερικά κομμάτια ξύλου,βάψτε τα ένα χρώμα και κάντε πειράματα με τα κεριά για να δείτε πως σας αρέσει περισσότερο το αποτέλεσμα.Δοκιμάστε και την τεχνική του ξηρού βαψίματος όχι μόνο με λευκό χρώμα (που σας έδειξα σήμερα) αλλά και με άλλα χρώματα.Τρίψτε τα δοκιμαστικά σας ξύλα με γυαλόχαρτο σε μερικά σημεία για να δείτε στην πράξη με ποιο τρόπο θα τρίψετε και το έπιπλο σας ή το διακοσμητικό σας.Αυτή η διαδικασία θα σας φανεί πολύ χρήσιμη στην πορεία γιατί θα έχετε αποκτήσει μια μικρή εμπειρία με τα υλικά και τις τεχνικές.

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με την τεχνική της παλαίωσης.

  Αφού πέρασα το ανθοδοχείο με το κερί,πήρα ένα καθαρό πανί (χρησιμοποιήστε παλιά βαμβακερά ρούχα) και το έτριψα για λίγα λεπτά. Θα δείτε ότι από κάποιο σημείο και μετά,το πανί θα γλιστράει πάνω στο αντικείμενο.Τότε θα είναι έτοιμο.Η γυαλάδα είναι απίστευτη και στην αφή είναι σαν βελούδο!

  Τεχνική παλαίωσης με χρώμα κιμωλίας.

  Τεχνική παλαίωσης με χρώμα κιμωλίας και κεριά.

  Δεν υπάρχουν κανόνες για να κάνετε παλαίωση. Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αλλά το αποτέλεσμα θα κριθεί από την δική σας προτίμηση και γούστο. Οι δοκιμές που σας είπα νωρίτερα ότι πρέπει να κάνετε είναι το κλειδί για να πετύχετε την καλύτερη παλαίωση!

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με την τεχνική της παλαίωσης.

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με χρώμα κιμωλίας και τεχνική παλαίωσης.

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με χρώμα κιμωλίας και τεχνική παλαίωσης.

  Ελπίζω αυτό το μικρό “σεμινάριο” να σας έλυσε μερικές απορίες σχετικά με την παλαίωση.Σε όποια απορία σας δημιουργηθεί μπορώ ευχαρίστως να το κάνω, μέσα στα πλαίσια που γνωρίζω φυσικά γιατί κι εγώ μοιράζομαι μαζί σας τις συμβουλές μου μέσα από την δική μου πείρα!

  Καλές δημιουργίες και καλή συνέχεια!

  Σας φιλώ ♥

  Λαμπρινή Μιχαήλ
  Λαμπρινή Μιχαήλhttps://lamprouka.gr/
  Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων.

  ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

  ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστούμε για τις οδηγίες και τις συμβουλές Λαμπρινούλα. Σίγουρα το βάζο απέκτησε χαρακτήρα με την παλαίωση, ωστόσο υπογράφω αυτα που λες, δεν πρέπει να το παρακάνουμε, καποια πραγματα δεν επιδέχονται τέτοιους πειραματισμούς.
   Φιλιά!

  2. Μου άρεσε πάρα πολύ η αναπαλαίωση του βάζου σου Λαμπρινή μου!!! Φανταστικό έγινε! Είσαι χρυσοχέρα βρε παιδί μου, πάει και τελείωσε!!! φιλάκια

  3. Ωραίο αποτέλεσμα!!! Αναμενόμενο βέβαια γιατί ότι και να πιάσουν τα χέρια σου θα βγει αναμφίβολα ωραίο. Την καλημέρα μου….βικη

  4. Έχεις αυτή την ικανότητα Λαμπρινή μου να σου πετυχαίνουν όλα όσα φτιάχνεις! Εξαιρετική μεταμόρφωση, έγινε τέλειο! Ευχαριστώ πολύ άλλη μία φορά για την αναφορά. Φιλάκια και καλό τριήμερο!

  5. Σεμινάριο καταπληκτικό! Τώρα κατάλαβα τη σειρά και το πώς και το γιατί. Ευχαριστούμε, Λαμπρούκα. Το βάζο έγινε εξαιρετικό.
   Φιλιά πολλά και καλό μήνα

  6. Ε ναι.. καμία σχέση το πριν με το μετά!! Αυτή μπογιά κιμωλίας είναι άπαιχτη, δίνει ζωή σε οτιδήποτε παλιό!! Εγώ πριν 2 χρόνια κουβαλούσα μαζί μου 2 κιλά ανθρακικό ασβέστιο προκειμένου να έχω να βάφω 😉 Καλό Σαββατοκύριακο Λαμπρινή!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα νέα μας.

  ΣΧΕΤΙΚΑ

  Λαμπρινή-Μιχαήλ-Lamprouka

  Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα…

  Instagram

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  7,235LikesΚάντε Like
  2,143ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  700ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  11ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  Πώς να φτιάξεις ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι (video)

  Πώς να φτιάξεις ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι εύκολα και οικονομικά, με υλικά που έχεις στο σπίτι σου, με χειροποίητα στολίδια και με κουκουνάρια που θα μαζέψεις από την φύση.

  Industrial ρολόι με ξύλα από παλέτες

  Αν σου αρέσει το industrial style και ταιριάζει στον χώρο σου τότε ένα ρολόι με ξύλα από παλέτες που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου, θα ταιριάξει απόλυτα στον χώρο σου!

  Φτιάξε ψεύτικα κεριά από χάρτινα ρολά για το Halloween

  Οδηγίες για να φτιάξετε ψεύτικα κεριά από χάρτινα ρολά τουαλέτας ή χαρτιού κουζίνας και δημιουργήστε μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα για το Halloween πάρτι ή την διακόσμηση του σπιτιού σας.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Η ολοκλήρωση της κουζίνας του εξοχικού σπιτιού

  Η κουζίνα στο σπιτάκι μας είναι έτοιμη και όχι μόνο αυτή αλλά και πολλά άλλα...! Όμως σε κάθε γωνιά που σχεδόν έχει ετοιμαστεί,όλο και κάτι...

  Μεταμόρφωση επίπλου για παπούτσια

  Αυτή η παπουτσοθήκη έχει μεταμορφωθεί άλλη μια φορά,δεν έχει παράπονο! Δείτε εδώ πως την είχα βάψει και ζωγραφίσει παλιότερα για να ταιριάζει τότε στο δωμάτιο των μεγαλύτερων...

  Παιδικό υπνοδωμάτιο (ο φωτισμός)

  Την χρονιά που πέρασε είχαμε αφήσει εκκρεμότητες. Μας έπιασαν βλέπεις οι γιορτές και αφιερωθήκαμε στις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες. Τώρα που αρχίσαμε να μπαίνουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς,ήρθε...