ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με την τεχνική της παλαίωσης

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου και πως με την τεχνική της παλαίωσης μπορούμε να μεταμορφώσουμε έπιπλα ή αντικείμενα βαμμένα με χειροποίητο χρώμα κιμωλίας.

  Σήμερα θα κάνουμε παλαίωση σ’ ένα ανθοδοχείο αλλά δεν θα είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Και δεν εννοώ φυσικά ότι θα δυσκολευτούμε ή ότι θα κάνουμε περίπλοκα πράγματα, αντιθέτως θα διασκεδάσουμε γιατί θα μάθουμε διάφορες τεχνικές και θα πειραματιστούμε!

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με χρώμα κιμωλίας και τεχνική παλαίωσης.

  Πολύ συχνά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να υπάρχει η τάση να κάνουμε το νέο να μοιάζει με παλιό, αυτό σημαίνει αναπαλαίωση και γενικά είναι πολύ της μόδας όσο αφορά στην επίπλωση αλλά και γενικά την διακόσμηση του σπιτιού μας. Κάποτε μόλις βλέπαμε κάτι που φθειρόταν απ’ τον χρόνο, το βάφαμε για να γίνει σαν καινούριο! Αλλάζουν οι καιροί! Δεν λέω, μου αρέσει κι εμένα πολύ η αναπαλαίωση. Εκτός βέβαια από μικρά αντικείμενα δεν το έχω τολμήσει σε μεγάλες επιφάνειες όπως στα έπιπλά μου, όμως είμαι πολύ κοντά σ’ αυτό!

  Είμαι της άποψης πρώτα να ξεκινάμε να αλλάζουμε μικρά αντικείμενα, όπως θα δούμε σήμερα με αυτήν την μεταμόρφωση του ανθοδοχείου, να μάθουμε λίγα πράγματα για να αποκτήσουμε μια μικρή εμπειρία με την τεχνική της παλαίωσης και με άλλες τεχνικές και μετά να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερα projects!

  Πρώτο βήμα στην μεταμόρφωση του ανθοδοχείου είναι το βάψιμο με κιμωλία.

  Πάμε να αναπαλαιώσουμε το ανθοδοχείο μας, χρυσό από την “μάνα” του που οκ, αυτό λες δεν έχει καμιά θέση στο σπίτι μου εκτός κι αν αλλάξει εμφάνιση!

  Πρώτο και βασικό υλικό μας για την αναπαλαίωση είναι η μπογιά που θα χρησιμοποιήσουμε. Μέχρι στιγμής η μπογιά που δίνει αυτό το αποτέλεσμα είναι το χρώμα κιμωλίας. Κι αυτό γιατί με αυτή τη μπογιά δημιουργούμε στο αντικείμενο μια πορώδη επιφάνεια, έτοιμη να δεχτεί τα υπόλοιπα υλικά που θα δούμε στην συνέχεια. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές τώρα πια εταιρίες που πωλούν χρώματα κιμωλίας όμως δεν έχω αγοράσει ακόμα την έτοιμη. Σας δείχνω παρακάτω την συνταγή για το χειροποίητο χρώμα κιμωλίας που φτιάχνω χρόνια και που έχω βάψει με αυτό πολλά πράγματα καθώς και την μεταμόρφωση του ανθοδοχείου που θα δείτε σήμερα.

  Αξίζει να διαβάσετε τα άρθρα:

  Η συνταγή για να φτιάξετε χρώμα κιμωλίας και η μεταμόρφωση του ανθοδοχείου μου.

  Η συνταγή για το χειροποίητο χρώμα κιμωλίας είναι:

  • 3 κουταλάκια του γλυκού ανθρακικό ασβέστιο
  • 3 κουταλάκια του γλυκού νερό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μπογιά (το πλαστικό χρώμα που βάφουμε τους τοίχους)

  Ανακατεύουμε πολύ καλά το νερό με το ανθρακικό ασβέστιο και φτιάχνουμε μια κρέμα. Ετοιμάζουμε το χρώμα που θέλουμε να βάψουμε. Εγώ έφτιαξα ένα γκρι χρώμα προσθέτοντας στο λευκό πλαστικό χρώμα λίγες σταγόνες μαύρο ακρυλικό χρώμα. Θα μπορούσε να είναι και μαύρο πλαστικό χρώμα αλλά και το ακρυλικό ενσωματώνεται τέλεια με το πλαστικό, οπότε κρατήστε το αυτό σαν συμβουλή.

  Ανακατεύουμε καλά την κρέμα με το χρώμα. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να βρέχουμε με νερό και να στραγγίζουμε καλά το πινέλο μας. Με το νωπό πινέλο θα βουτάμε στην μπογιά και θα βάφουμε.

  Κατά το βάψιμο, δεν θα πηγαινοφέρνουμε το πινέλο βάφοντας συνεχώς στο ίδιο σημείο. Κάθε άλλο. Θα το περνάμε πάνω στο αντικείμενο μια μπρος και μια πίσω σε ένα σημείο και θα προχωράμε στο επόμενο.

  Έβαψα το ανθοδοχείο μόνο ένα χέρι. Η κάλυψη ήταν εκπληκτική. Αυτό θα το δείτε ανάλογα με την επιφάνεια που έχετε να βάψετε αλλά πιστεύω με το πολύ δύο χέρια πέρασμα θα είστε ικανοποιημένοι. Στεγνώνει πολύ γρήγορα και αυτό είναι πολύ θετικό για εμάς τους ανυπόμονους!

  Βάφουμε το ανθοδοχείο με χρώμα κιμωλίας.

  Τεχνική παλαίωσης ξηρό βούρτσισμα (dry painting technique)

  Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε αν θέλουμε να κερώσουμε και να τελειώσουμε με την μεταμόρφωση του ανθοδοχείου όμως θα ακολουθήσουμε μια διαφορετική τεχνική παλαίωσης. Όμως είπαμε θα κάνουμε το ανθοδοχείο μας να φαίνεται παλιό γι’ αυτό και θα ακολουθήσουμε μια τεχνική που λέγεται ξηρό βούρτσισμα (dry painting technique).

  Τι θα πετύχουμε με αυτήν την τεχνική? Θα φαίνεται σαν το αντικείμενό μας να έχει ξεθωριάσει ή ξεφλουδίσει από τον χρόνο, σαν να έχει οξειδωθεί, οπότε θα έχουμε και την εμφάνιση του παλιού που θέλουμε.

  Θα χρησιμοποιήσουμε ένα στεγνό πινέλο, ας είναι και παλιό με τις τρίχες του να πετάνε εδώ κι εκεί, ακόμα καλύτερα. Θα το βουτήξουμε στο λευκό χρώμα και πάνω σε ένα παλιό ξύλο ή ένα χαρτόνι ή ένα κομμάτι χαρτί, θα περάσουμε πολλές φορές το πινέλο για να φύγει η περισσότερη μπογιά.

  Απαλά θα περάσουμε το πινέλο πάνω στην επιφάνεια μας. Δεν θέλουμε να βάψουμε το αντικείμενό μας. Θέλουμε να αφήσουμε πάνω του ακατάστατες γραμμές και σχήματα και κουκκίδες. Οτιδήποτε σχηματιστεί ελεύθερα από το πινέλο μας χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ή τρόπο.

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου

  Ακολουθήστε με στο Instagram για να μαθαίνετε κι από εκεί τα νέα μου και να βλέπετε όλες τις φωτογραφίες που μοιράζομαι με τους φίλους μου!

  Χρώμα κιμωλίας και τεχνική dry painting.

  Παλαίωση με το γυαλόχαρτο.

  Και πάλι σ’ αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να κερώσουμε αν θέλουμε αλλά θα ακολουθήσουμε ακόμα μια εύκολη τεχνική παλαίωσης για την μεταμόρφωση του ανθοδοχείου. Θα πάρουμε ένα ψιλό γυαλόχαρτο και θα τρίψουμε σε μερικά σημεία το αντικείμενό μας. Στο δικό μου ανθοδοχείο που ήταν χρυσό εμφανίστηκε το χρυσό χρώμα. Αν έχετε μια βαμμένη επιφάνεια με άλλο χρώμα από μέσα, τότε θα βγει αυτό προς τα έξω. Αν έχετε ένα ξύλινο αντικείμενο τότε θα βγει το χρώμα του ξύλου. Όπως κι αν είναι θα φαίνεται πολύ όμορφο!

  Τεχνική παλαίωσης με γυαλόχαρτο.

  Τεχνική παλαίωσης με κεριά.

  Ξεσκονίζουμε πολύ καλά και είμαστε έτοιμοι να κερώσουμε. Και γιατί πρέπει να κερώσουμε? Στην ουσία με αυτήν την τεχνική παλαίωσης ασφαλίζουμε το χρώμα κιμωλίας (χειροποίητο ή όχι) σαν να του έχουμε περάσει βερνίκι. Ανάλογα με το χρώμα του κεριού δημιουργείται αυτόματα η παλαίωση που θέλουμε να πετύχουμε και φυσικά δίνουμε γυαλάδα και προστασία στο αντικείμενο μας. Το θεωρώ απαραίτητο βήμα αν πρόκειται για αντικείμενο προς χρήση ή ακόμα και για διακοσμητικό.

  Πώς θα κερώσουμε? Θα βάλουμε λίγο κερί σε πινέλο ή σε πανί και θα περάσουμε πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε. Δεν υπάρχει τρόπος που θα το κάνουμε αυτό. Θέλουμε απλά να καλύψουμε όλα τα βαμμένα σημεία του αντικειμένου μας.

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με χρώμα κιμωλίας και παλαίωση

  Για την μεταμόρφωση του ανθοδοχείου πέρασα κατευθείαν μόνο σκούρο κερί γιατί ήθελα να το σκουρύνω και να του δώσω έντονες μαύρες αποχρώσεις. Ο “κανόνας” λέει ότι πρώτα περνάμε διάφανο κερί για να ασφαλίσουμε αρχικά το χρώμα κιμωλίας και μετά με το σκούρο να σκουρύνουμε σε σημεία που θέλουμε. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο αυτό ανάλογα με το τι θέλεις να δημιουργήσεις.

  Αφού πέρασα το ανθοδοχείο με το κερί, πήρα ένα καθαρό πανί (χρησιμοποιήστε παλιά βαμβακερά ρούχα) και το έτριψα για λίγα λεπτά. Θα δείτε ότι από κάποιο σημείο και μετά το πανί θα γλιστράει πάνω στο αντικείμενο. Τότε θα είναι έτοιμο. Η γυαλάδα είναι απίστευτη και στην αφή είναι σαν βελούδο!

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με την τεχνική της παλαίωσης.

  Διάλεξε όποια τεχνική σου ταιριάζει πάνω στο βάψιμο με χρώμα κιμωλίας.

  Η συμβουλή μου είναι όταν θέλετε να βάψετε με χρώμα κιμωλίας να κάνετε μερικές δοκιμές. Πάρτε μερικά κομμάτια ξύλου, βάψτε τα ένα χρώμα και κάντε πειράματα με τα κεριά για να δείτε πως σας αρέσει περισσότερο το αποτέλεσμα. Δοκιμάστε και την τεχνική του ξηρού βαψίματος όχι μόνο με λευκό χρώμα (που σας έδειξα σήμερα) αλλά και με άλλα χρώματα.

  Τρίψτε τα δοκιμαστικά σας ξύλα με γυαλόχαρτο σε μερικά σημεία για να δείτε στην πράξη με ποιο τρόπο θα τρίψετε και το έπιπλο σας ή το διακοσμητικό σας. Αυτή η διαδικασία θα σας φανεί πολύ χρήσιμη στην πορεία γιατί θα έχετε αποκτήσει μια μικρή εμπειρία με τα υλικά και τις τεχνικές.

  Τεχνική παλαίωσης με χρώμα κιμωλίας και κεριά.

  Δεν υπάρχουν κανόνες για να κάνετε παλαίωση. Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αλλά το αποτέλεσμα θα κριθεί από την δική σας προτίμηση και γούστο. Οι δοκιμές που σας είπα νωρίτερα ότι πρέπει να κάνετε είναι το κλειδί για να πετύχετε την καλύτερη παλαίωση!

  Μεταμόρφωση ανθοδοχείου

  Ελπίζω αυτό το μικρό “σεμινάριο” με την μεταμόρφωση του ανθοδοχείου μου να σας έλυσε μερικές απορίες σχετικά με την τεχνική της παλαίωσης και η συνταγή για το χειροποίητο χρώμα κιμωλίας να σας βγάλει ασπροπρόσωπους! Σε οποιαδήποτε απορία σας δημιουργηθεί μπορώ ευχαρίστως να σας βοηθήσω, μέσα στα πλαίσια που γνωρίζω φυσικά γιατί κι εγώ μοιράζομαι μαζί σας τις συμβουλές μου μέσα από την δική μου πείρα και εμπειρία!

  Καλές δημιουργίες και καλή συνέχεια! Σας φιλώ ♥

  Ακολουθήστε το Lamprouka.gr στο Google News για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας άρθρα.

  Λαμπρινή Μιχαήλhttps://lamprouka.gr/
  Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων.

  ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

  ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστούμε για τις οδηγίες και τις συμβουλές Λαμπρινούλα. Σίγουρα το βάζο απέκτησε χαρακτήρα με την παλαίωση, ωστόσο υπογράφω αυτα που λες, δεν πρέπει να το παρακάνουμε, καποια πραγματα δεν επιδέχονται τέτοιους πειραματισμούς.
   Φιλιά!

  2. Μου άρεσε πάρα πολύ η αναπαλαίωση του βάζου σου Λαμπρινή μου!!! Φανταστικό έγινε! Είσαι χρυσοχέρα βρε παιδί μου, πάει και τελείωσε!!! φιλάκια

  3. Ωραίο αποτέλεσμα!!! Αναμενόμενο βέβαια γιατί ότι και να πιάσουν τα χέρια σου θα βγει αναμφίβολα ωραίο. Την καλημέρα μου….βικη

  4. Έχεις αυτή την ικανότητα Λαμπρινή μου να σου πετυχαίνουν όλα όσα φτιάχνεις! Εξαιρετική μεταμόρφωση, έγινε τέλειο! Ευχαριστώ πολύ άλλη μία φορά για την αναφορά. Φιλάκια και καλό τριήμερο!

  5. Σεμινάριο καταπληκτικό! Τώρα κατάλαβα τη σειρά και το πώς και το γιατί. Ευχαριστούμε, Λαμπρούκα. Το βάζο έγινε εξαιρετικό.
   Φιλιά πολλά και καλό μήνα

  6. Ε ναι.. καμία σχέση το πριν με το μετά!! Αυτή μπογιά κιμωλίας είναι άπαιχτη, δίνει ζωή σε οτιδήποτε παλιό!! Εγώ πριν 2 χρόνια κουβαλούσα μαζί μου 2 κιλά ανθρακικό ασβέστιο προκειμένου να έχω να βάφω 😉 Καλό Σαββατοκύριακο Λαμπρινή!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα νέα μας.

  ΣΧΕΤΙΚΑ

  Λαμπρινή-Μιχαήλ-Lamprouka

  Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα...

  Instagram

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  8,176ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  7,203ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  1,269ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  94ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ