Τεχνοτροπία ψεύτικου μαρμάρου σε τραπέζι με ζωγραφική

Τεχνοτροπία ψεύτικου μαρμάρου πάνω σε τραπέζι σαλονιού με ζωγραφική. Οικονομική μεταμόρφωση ξύλινου τραπεζιού για να μοιάζει σαν μαρμάρινο.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα από τα πιο αγαπημένα πρότζεκτ που σας έχω δείξει μέχρι τώρα και έχει σχέση με τις μεταμορφώσεις των επίπλων μες στο σπίτι μου. Μια ολοκληρωτική αλλαγή που έκανα στο τραπέζι του σαλονιού μου και δεν θυμίζει καθόλου το πριν. Αυτές οι μεταμορφώσεις με εξιτάρουν και όταν μου μπουν στο μυαλό δεν ησυχάζω αν δεν τις κάνω πράξη.

Τις περισσότερες φορές βέβαια, δουλεύω πάνω στα έπιπλα που θέλω να αλλάξω χωρίς σταματημό γιατί είμαι ανυπόμονη για το αποτέλεσμα. Σε αυτήν την μεταμόρφωση όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά…

Είναι τόσο εθιστική αυτή η τεχνική που δοκίμασα για να αλλάξω το τραπεζάκι μου, που πρώτη φορά δεν ήθελα να τελειώσω σύντομα και να το αποχωριστώ!

Diy τεχνοτροπία ψεύτικου μαρμάρου σε τραπέζι με ζωγραφική.
Diy τεχνοτροπία ψεύτικου μαρμάρου σε τραπέζι με ζωγραφική.

Η τεχνοτροπία του ψεύτικου μαρμάρου είναι μια τεχνική πολύ ιδιαίτερη και την δοκίμασα πάνω στο τραπέζι του σαλονιού μου.

Την είχα δει πριν από χρόνια στο blog της Χριστίνας, όταν μας είχε δείξει το ψεύτικο μάρμαρο για το τζάκι της. Δεν το είχα δει ποτέ ξανά μέχρι τότε όμως είναι μια τεχνική που οι ξένες diy bloggers (και όχι μόνο) την ξέρουν εδώ και πολλά χρόνια. Μου έχει κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν και εταιρίες με χρώματα που έχουν το κατάλληλο κιτ ζωγραφικής, με όλα τα απαραίτητα για να δοκιμάσεις το εφέ μαρμάρου πάνω στην επιφάνεια που θες. Επίσης υπάρχουν και πολλά βίντεο στο Youtube για να δείτε ζωντανά τα βήματα αυτής της τεχνικής. Θα προσπαθήσω όμως μέσα από τις φωτογραφίες και την περιγραφή μου να σας κατατοπίσω απόλυτα σε αυτό το θέμα!

Ξεκινώντας την περιγραφή και πριν φτάσουμε στην τεχνοτροπία του ψεύτικου μαρμάρου στο τραπέζι μου πρέπει να δείτε πως ήταν πριν.

Ήταν καφέ στο χρώμα του ξύλου, με τζάμι στην επιφάνειά του και πολύ βαρετό για τα δικά μου πλέον γούστα…

Σας έδειξα πριν λίγο καιρό τα πιο μικρά τραπεζάκια που είχα αγοράσει σετ με το κεντρικό τραπέζι και πως μεταμορφώθηκαν από τραπέζι σε σκαμπό!

Μεταμόρφωση τραπεζιού.

Δεν είχα δίκιο που σας είπα ότι η μεταμόρφωση αυτού του τραπεζιού ήταν ολοκληρωτική?

Το τζάμι έφυγε και αντικαταστάθηκε με ξύλο το οποίο βίδωσα πάνω στην βάση. Στρογγύλεψα τις άκρες του ξύλου για να ταιριάζει με το υπόλοιπο του τραπεζιού, στοκάρισα τις βίδες και όλα τα κενά ανάμεσα σε επιφάνεια και βάση, έτριψα με γυαλόχαρτο και έβαψα με άσπρο χρώμα κιμωλίας.

Μεταμόρφωση τραπεζιού βήμα-βήμα.
Μεταμόρφωση τραπεζιού βήμα-βήμα.

Είχα λοιπόν μπροστά μου έναν λευκό καμβά για να ξεκινήσω τις δοκιμές μου!

Η ζωγραφική πάντα με αγχώνει. Δεν είναι κάτι που μου βγαίνει αυθόρμητα και για να ζωγραφίσω κάτι πρέπει να το βλέπω, να το αντιγράψω την ουσία.

Για να δημιουργήσετε όμως την τεχνοτροπία του ψεύτικου μάρμαρου πάνω σε μια επιφάνεια δεν χρειάζεται να έχετε και ιδιαίτερες γνώσεις.

Αρκεί να κάνετε μια αναζήτηση στην λέξη μάρμαρο ή να βρείτε ένα αληθινό και να παρατηρήσετε λίγο πως φαίνεται. Τι φορά έχουν τα νερά του, τι χρώμα είναι κτλ. Η αλήθεια είναι ότι θα εντυπωσιαστείτε με την ποικιλία που υπάρχει και φυσικά κανένα δεν είναι ίδιο με το άλλο. Το βασικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι συνήθως οι “φλέβες” του μαρμάρου είναι διαγώνιες οι οποίες άλλες έχουν βάθος και άλλες είναι πιο εμφανείς.

Ας δούμε τα υλικά που χρησιμοποίησα. Από χρώματα, έφτιαξα 2 αποχρώσεις του γκρι (βάζοντας μαύρο ανάλογα σε ξεχωριστά βαζάκια), 1 βαζάκι λευκό χρώμα, μαύρο και χρυσό. Από πινέλα χρησιμοποίησα ένα πινέλο με πολλές τρίχες και διάφορα άλλα πινέλα ζωγραφικής φαρδιά αλλά και πολύ λεπτά. Επίσης ένα σφουγγάρι με τρύπες (ιδανικά κάνει το φυσικό σφουγγάρι θαλάσσης), ένα μπολ με νερό και μια πετσέτα. Για το τελείωμα χρησιμοποίησα βερνίκι νερού.

Υλικά για να δημιουργήσεις την τεχνοτροπία μαρμάρου.
Υλικά για να δημιουργήσεις την τεχνοτροπία μαρμάρου.

Πάνω στο λευκό τραπέζι λοιπόν, τράβηξα με το πινέλο γραμμές προς μια κατεύθυνση, με το πιο ανοιχτό γκρι χρώμα. Σε αυτές τις γραμμές πρόσθεσα και μερικές μικρότερες σαν παρακλάδια.

Τεχνική μαρμάρου πάνω σε τραπέζι.

Με το σφουγγάρι βρεγμένο (χωρίς να στάζει) ταμπονάρισα πάνω σε αυτές τις γραμμές για να τις απαλύνω. Στην ουσία να τις θολώσω για να αρχίσω να δημιουργώ βάθος στις γραμμές μου.

Τεχνική μαρμάρου.

Έχοντας δημιουργήσει αυτές τις γραμμές, έχω μια ξεκάθαρη εικόνα για το που θα μπουν οι επόμενες με το σκουρότερο γκρι χρώμα. Αυτές τις γραμμές τις έκανα με πιο λεπτό πινέλο το οποίο το έπιανα όχι κάτω κάτω κοντά στο τρίχωμά του αλλά στο πάνω μέρος του. Αυτό έγινε γιατί δεν ήθελα οι γραμμές να είναι “σωστά” τοποθετημένες αλλά ακατάστατες και τρεμουλιαστές.

Τεχνική απομίμησης μαρμάρου πάνω σε τραπέζι.

Στις δεύτερες αυτές γραμμές δεν χρησιμοποίησα το σφουγγάρι για να τις απαλύνω αλλά το πινέλο με το πολύ τρίχωμα, περνώντας πάνω από τις γραμμές οριζόντια αλλά και κάθετα. Το πινέλο αυτό δεν το είχα βρέξει πολύ. Ήταν ελαφρά βρεγμένο μόνο στις άκρες του γιατί δεν ήθελα να γίνουν μια μάζα με τις προηγούμενες γραμμές.

Ήθελα να αρχίσουν να δημιουργούνται οι γνωστές φλέβες του μαρμάρου.
Τεχνική απομίμησης μαρμάρου.

Σε αυτό το σημείο που οι γραμμές είναι πιο ξεκάθαρες, εκμεταλλεύτηκα μερικές γραμμούλες που δημιουργήθηκαν χωρίς να το θέλω. Αυτές τις γραμμούλες τις τόνισα πάλι με το πολύ λεπτό πινέλο με το σκουρότερο γκρι που είχα φτιάξει. Επίσης με το ίδιο σκούρο γκρι, έκανα και επιπλέον πολύ μικρές γραμμές, σαν παρακλάδια στις ήδη υπάρχουσες.

Εφέ ψεύτικου μαρμάρου σε τραπέζι.

Σε ορισμένα σημεία του τραπεζιού και ανάμεσα στις γραμμές που είχα δημιουργήσει, έκοψα ένα κομμάτι σφουγγάρι, έβαλα λίγο χρώμα και ταμπονάρισα εδώ κι εκεί. Αυτό έγινε για να κάνω το μάρμαρο να μοιάζει όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται.

Εφέ μαρμάρου σε τραπέζι.

Το αποτέλεσμα που αφήνει το σφουγγάρι με τις τρύπες είναι σαν αυτό της παρακάτω φωτογραφίας.

Τεχνική ψεύτικου μαρμάρου.

Στο τέλος, αφού είχα τελειώσει με τις γραμμές στις αποχρώσεις του γκρι, πήρα το λεπτό πινέλο και έκανα μερικές χρυσές πινελιές εδώ κι εκεί.

Τεχνική τεχνοτροπία μαρμάρου σε τραπέζι.
Για να σφραγίσω την τεχνοτροπία μαρμάρου με ζωγραφική πάνω στο τραπέζι μου, το πέρασα με ρολό 4 χέρια βερνίκι νερού.
Τεχνική ψεύτικου μάρμαρου σε τραπέζι.
Τεχνική ψεύτικου μάρμαρου σε τραπέζι.

Νομίζω ότι με αυτήν την τεχνική και την ζωγραφική, το έφερα όσο πιο κοντά γινόταν στην πραγματικότητα του αληθινού μαρμάρου. Δεν θα πω ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθόλου μάλιστα! Είναι διασκεδαστική από την αρχή μέχρι το τέλος. Το κακό είναι ότι δεν θέλεις να τελειώσεις γιατί προχωρώντας την διαδικασία θέλεις να προσθέσεις και άλλη μια γραμμούλα. Να θολώσεις μια άλλη, να προσθέσεις μια πιο σκούρα γραμμή κάπου αλλού…

Εγώ αυτό έπαθα αλλά στις κατασκευές και ιδιαίτερα στις μεταμορφώσεις επίπλων, όταν πρόκειται για βάψιμο, πρέπει κάποια στιγμή να πεις τέλος! Μέχρι εδώ είναι καλά! Αν ξεπεράσεις το όριο, μπορεί το αποτέλεσμα να βγει το αντίθετο από το επιθυμητό. Όσοι ασχολείστε με αυτό το είδος νομίζω ότι με καταλαβαίνετε!

Μεταμόρφωση τραπεζιού.
Μεταμόρφωση τραπεζιού.

Να το λοιπόν το τραπέζι μου με την τεχνοτροπία του ψεύτικου μαρμάρου!

Το ολοκαίνουριο τραπέζι του σαλονιού μου που το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που το τελείωσα και το έβαλα μες στο σπίτι!

Τεχνοτροπία μαρμάρου σε ξύλινο τραπέζι.
Τεχνοτροπία μαρμάρου σε ξύλινο τραπέζι.
Μεταμόρφωση τραπεζιού με απομίμηση μαρμάρου.
Μεταμόρφωση τραπεζιού με απομίμηση μαρμάρου.

Όσοι το είδαν και πρώτη βέβαια η οικογένειά μου, δεν το πίστευαν αυτό που έβλεπαν! Πριν προλάβουν να πουν οτιδήποτε τους έκανα την ίδια ερώτηση, με τι σας μοιάζει???

Όταν μου έλεγαν όλοι με μάρμαρο ένοιωθα μεγάλη ικανοποίηση γιατί εσύ, ο δημιουργός δηλαδή, μπορεί να πιστεύεις ότι πέτυχες το εφέ του μαρμάρου πάνω στο τραπέζι σου, ίσως από τον μεγάλο σου ζήλο να το πετύχεις το βλέπεις τέλειο, είναι όμως? Ε, όταν όλοι έχουν την ίδια άποψη τότε ναι, πέτυχες τον στόχο σου!!!

Μεταμόρφωση τραπεζιού και εφέ μαρμάρου.

Το υπόλοιπο μέρος του τραπεζιού το έβαψα με χρώμα κιμωλίας που έφτιαξα μόνη μου.

(Δείτε την συνταγή για το χρώμα κιμωλίας).

Σε μερικά σημεία έτριψα με γυαλόχαρτο για να φανεί λίγο το εσωτερικό του ξύλου και σφράγισα με διάφανο κερί.

Παλαιώση σε τραπεζάκι σαλονιού.
Τεχνοτροπία μαρμάρου σε τραπέζι.
Τεχνοτροπία μαρμάρου σε τραπέζι.

Και φυσικά από την φωτογράφιση δεν μπορεί να λείπει ο περίεργος της οικογένειας, που έρχεται πάντα να δει και να μυρίσει τι κάνω και τι φτιάχνω! Κοιτάτε ύφος μόλις του είπα αυστηρά, Ζίκοοο τι κάνεις εκεί??? Δεν χάνει ευκαιρία να χωθεί σε κάθε φωτογράφιση!

Τεχνοτροπία ψεύτικου μαρμάρου σε ξύλινο τραπέζι.

Το μαρμάρινο τραπεζάκι μου στολίστηκε με τις κατασκευές από φελλό που σας έδειξα πρόσφατα και με τις κολοκύθες από ύφασμα που είχα φτιάξει παλιότερα.

Φθινοπωρινή διακόσμηση με κολοκύθες.
Φθινοπωρινή διακόσμηση με κολοκύθες.

Όλα αυτά βέβαια προσωρινά γιατί σε λίγο καιρό θα βγάλουμε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μας και το σπίτι πάλι θα αλλάξει όψη και διακόσμηση!

Εφέ ψεύτικου μαρμάρου με ζωγραφική.

Ελπίζω να σας άρεσε αυτή η τεχνική της απομίμησης μαρμάρου και να μην την βρήκατε δύσκολη. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό να βλέπεις το τραπέζι σου να έχει τόσο μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή του και να μοιάζει σαν να έχεις ένα πολύ ακριβό μαρμάρινο τραπέζι στο σαλόνι σου!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε να είστε όλοι καλά! Σας φιλώ ♥

Ακολουθήστε το Lamprouka.gr στο Google News για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας άρθρα.

Λαμπρινή Μιχαήλ
Λαμπρινή Μιχαήλhttps://lamprouka.gr/
Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, τις μεταμορφώσεις επίπλων, την διακόσμηση και ανανέωση σπιτιού. Στο lamprouka.gr και στο Youtube παρουσιάζω τις κατασκευές μου βήμα - βήμα. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κλαπ – Κλαπ – Κλαπ !!! Αυτό ήταν χειροκρότημα!!! Μπράβο Λαμπρινή μου, είναι τέλειοοοοοοοο! Σ ευχαριστώ πολύ και για την αναφορά σε μένα. Αλήθεια αυτό με την μικρή χρυσή λεπτομέρεια εγώ γιατί δεν το σκέφτηκα;;;; Φιλιά πολλά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα νέα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Λαμπρινή-Μιχαήλ-Lamprouka

Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα...

Instagram

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

9,094ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,829ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
511ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ