Βάψιμο επίπλων εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού

Οδηγίες για το βάψιμο επίπλων εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού. Όλες οι οδηγίες με φωτογραφίες και συμβουλές για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ριπολίνη νερού είναι μια μπογιά ανθεκτική, που κάνει για όλες τις ξύλινες επιφάνειες και που δίνει φινίρισμα για τρία διαφορετικά γούστα, γυαλιστερό, σατινέ και ματ.

Οδηγίες για το βάψιμο επίπλων εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού.
Βάψιμο επίπλων εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού

Έχετε δει πολλές φορές σε αυτό το blog να μεταμορφώσω έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα και ο λόγος είναι ότι την λατρεύω αυτήν την διαδικασία. Έχω ασχοληθεί αρκετά με το χρώμα κιμωλίας και σας έχω δείξει τον τρόπο που το χρησιμοποιώ και όλες τις λεπτομέρειες μέσα από την δική μου εμπειρία. Όμως, δεν είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος για να βάψεις ένα έπιπλο. 

Καλή και όμορφη η κιμωλία αλλά δεν κάνει για όλα τα έπιπλα και κυρίως δεν κάνει για τα έπιπλα εξωτερικού χώρου. Ειδικά αν εκεί έξω τα πιάνει και η βροχή σαν το δικό μου μπαλκόνι δηλαδή!

Πως ήταν τα έπιπλα του μπαλκονιού μου πριν το βάψιμο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή γιατί στο σαλονάκι του μπαλκονιού μου, πριν το βάψιμο, προηγήθηκε μια μετατροπή που πρέπει να δείτε!

Δείτε πως ήταν πριν το τραπέζι και οι πολυθρόνες (λείπουν οι άλλες δύο γιατί βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της μεταμόρφωσης).

Έτσι ήταν πριν το τραπέζι και οι πολυθρόνες.

Έχω λοιπόν στο μπαλκόνι εδώ και χρόνια ένα τραπέζι που με βολεύει πολύ γιατί είναι στρογγυλό. Ταιριάζει με τις τέσσερις πολυθρόνες που έχω και το μέγεθος του είναι ιδανικό για τον χώρο μου. Σας είχα δείξει παλιότερα το τραπέζι με ψηφίδες και αργότερα που έγινε ένα πολύχρωμο τραπέζι με μια διαφορετική τεχνική. 

Το μόνο του πρόβλημα όμως ήταν τα πόδια του που ήταν σκουριασμένα. Ειδικά φέτος που ξαναβγήκαμε στο μπαλκόνι, τα είδα σε άθλια κατάσταση. Από την βροχή όλου του χειμώνα σκούριασαν αρκετά σε σημείο να στραβώσει και να γέρνει από την μία πλευρά.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν να το πετάξω. Το κοίταζα και λέω τι κρίμα να πρέπει να το πετάξω μόνο και μόνο από τα πόδια του, ενώ όλη η επιφάνεια του τραπεζιού ήταν τόσο γερή…

Θυμήθηκα ότι είχα φυλάξει ένα σιδερένιο τραπέζι καφενείου και μου ήρθε η ιδέα!!!
Το τραπέζι αυτό είχε το αντίθετο πρόβλημα από το ενδιαφερόμενο τραπέζι. Είχε γερά πόδια αλλά σκουριασμένο και τρύπιο το πάνω μέρος του.

Φόρεσα χονδρά γάντια και με μια πένσα αφαίρεσα όλο το καπάκι από το παλιό τραπέζι. Πήρα τα πόδια του και τα έβαλα στο κέντρο, πάνω στο μεγάλο τραπέζι μου

Μεταμόρφωση τραπεζιού.

Για να το στερεώσω χρησιμοποίησα αυτά τα μεταλλικά σίδερα με βίδες που ήταν στερεωμένα τα παλιά του πόδια. Τίποτα δεν πήγε χαμένο δηλαδή και έφτιαξα ένα τραπέζι γερό και όπως το ήθελα με κομμάτια από δύο τραπέζια! Τέλειο? Γι’ αυτό δεν πετάμε τίποτα!

Ανανέωση τραπεζιού.

Προετοιμασία για το βάψιμο των επίπλων εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού.

Πρώτα πρέπει να τρίψουμε καλά τα έπιπλα. Έτριψα με χονδρό γυαλόχαρτο και μετά με πιο λεπτό για να λειάνω πολύ καλά την επιφάνεια του τραπεζιού που ήταν κι αυτή σε άσχημη κατάσταση.

Μεταμορφώνουμε το παλιό τραπέζι.

Πριν το βάψιμο πέρασα ένα χέρι αστάρι μετάλλου. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για κάθε αντικείμενο που βάφουμε αν θέλουμε να έχουμε μια καλή πρόσφυση και πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Γιατί διάλεξα την ριπολίνη νερού για να βάψω τα έπιπλα του μπαλκονιού μου.

Για το βάψιμο διάλεξα την ριπολίνη νερού για να έχει αντοχή στην βροχή του χειμώνα και στον ήλιο το καλοκαίρι. Το φινίρισμα που διάλεξα είναι το σατινέ. Πέρασα 2-3 χέρια όλο το τραπέζι, περιμένοντας να στεγνώσει εντελώς η κάθε στρώση χρώματος. Ενδιάμεσα και αφού στέγνωνε το κάθε χέρι, έτριβα με το πολύ λεπτό γυαλόχαρτο πάνω από το χρώμα, ίσα για να λειάνω την επιφάνεια. Ξεσκόνιζα με μια νωπή πετσέτα και περνούσα στο επόμενο βάψιμο. 

Η ριπολίνη είναι σχετικά εύκολη στην εφαρμογή της. Πιο εύκολη μπογιά από το χρώμα κιμωλίας γιατί η κιμωλία είναι πιο “στεγνή” μπογιά. Στεγνώνει πιο εύκολα και δεν θέλει πολλά περάσματα στο ίδιο σημείο. Η ριπολίνη είναι πιο ρευστή, πιο “ευέλικτη” μπογιά και δουλεύεται πιο εύκολα με το πινέλο.

Αραιώνεται με νερό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του βαψίματος δεν θα χρειαστεί λίγο νερό ακόμα. Όταν έβλεπα ότι το πινέλο κολλάει και δεν απλώνει καλά την μπογιά, δοκίμασα να βρέξω το πινέλο, να το τινάζω από το νερό και μετά να συνεχίσω το βάψιμο. Αυτό κάνει το χρώμα να “χαϊδεύει” πολύ απαλά το έπιπλο με την μπογιά. Να το απλώνει ομοιόμορφα και χωρίς να κολλάει, περνώντας αρκετές φορές στο ίδιο σημείο μέχρι να καλυφθεί το σημείο που θέλουμε.

Συμβουλές για να βάψεις έπιπλα εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού.
Βάψιμο επίπλων εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού
Μεταμόρφωση τραπεζιού με ριπολίνη νερού.
Πως να βάψεις έπιπλα εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού.
Οδηγίες για το βάψιμο επίπλων εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού.

Το τραπέζι τελείωσε σχετικά γρήγορα την μεταμόρφωση του, ανανεώθηκε εντελώς και είναι γερό για να αντέξει άλλα τόσα χρόνια! 

Πως να βάψω έπιπλα εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού.

Τι κάνουμε όταν τα έπιπλα του μπαλκονιού είναι σε κακή κατάσταση?

Αυτό που με παίδεψε αρκετά ήταν οι πολυθρόνες. Αυτά τα πολυθρονάκια που είχα δύο στο χρώμα του ξύλου με βερνίκι περασμένα και άλλα δύο που κάποια στιγμή μου ήρθε απλά να τα βάψω άσπρα! Ότι να’ ναι δηλαδή!

Ήξερα από την αρχή ότι για να γίνει σωστή δουλειά έπρεπε να αφήσω μόνο τους σκελετούς. Να τρίψω καλά γιατί το θέαμα ήταν τραγικό και μετά να βάψω σε καθαρό ξύλο με την ριπολίνη ώστε να τα διατηρήσω σε καλή κατάσταση κι αυτά για πολλά χρόνια ακόμα. Δείτε πως ήταν οι πολυθρόνες με το βερνίκι.

Έτσι ήταν πριν οι πολυθρόνες μου.

Οι άλλες πολυθρόνες δε, που τις είχα βάψει άσπρες, φαίνεται η κακοτεχνία τους γιατί δεν είχε προηγηθεί τρίψιμο. Έσκασε όχι μόνο το βερνίκι αλλά και το χρώμα από πάνω…. Λάθη προς αποφυγήν για όλους!

Πως να βάψω πολυθρόνες ή καρέκλες εξωτερικού χώρου.

Πάμε να δούμε την μεταμόρφωση τους. Ξεκίνησα κάνοντας την πιο βάρβαρη δουλειά, να βγάλω τα συρραπτικά για να αφαιρέσω το δέρμα από την πλάτη και τα καθίσματα.

Μα καλά κύριοι κατασκευαστές επίπλων! Τι φοβηθήκατε όταν φτιάχνατε αυτές τις πολυθρόνες και βάλατε χιλιάδες συρραπτικά? Έγδαρα χέρια, έσπασα νύχια, έκανα πληγές στην παλάμη…. Μα τόοσα πολλά???

Μεταμόρφωση πολυθρόνας για το μπαλκόνι.

Το τρίψιμο με το γυαλόχαρτο δεν το αγάπησα ποτέ. Θυμάμαι σε μικρή ηλικία να τρίβω παντζούρια στο ξυλουργείο του πατέρα μου και τα χέρια μου να γίνονται τα ίδια σαν γυαλόχαρτο! Αν ζούσε ο πατέρας μου και είχε το ξυλουργείο, θα ήμουν εκεί ώρες ατελείωτες με τα μυαλά που έχω τώρα. Θα μάθαινα τόσα πράγματα από αυτόν, θα με βοηθούσε τόσο πολύ…♥

Οι πολυθρόνες έπρεπε να τριφτούν πολύ καλά για να φύγει το βερνίκι αλλά και το χρώμα. Ξεκίνησα με ένα χονδρό γυαλόχαρτο και καταλήγοντας στο πιο λεπτό μέχρι να καθαρίσει
εντελώς η επιφάνεια του ξύλου και να γίνει λεία. 

Τρίβουμε καλά με το γυαλόχαρτο.
Τρίβουμε καλά τα έπιπλα με το γυαλόχαρτο.

Το βάψιμο επίπλων εξωτερικού χώρου με ριπολίνη νερού.

Ύστερα πέρασα στο βάψιμο, πρώτα με ένα χέρι βελατούρα (είναι το αστάρι για ξύλα) και μετά με την ριπολίνη νερού. Οι οδηγίες του βαψίματος που προανέφερα είναι οι ίδιες φυσικά και για τις πολυθρόνες. Τις πέρασα τρία χέρια και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! 

Πριν βιδώσω ξανά τα καθίσματα και τις πλάτες προσπάθησα να καθαρίσω τα δέρματα και κατέληξα στο ασετόν γιατί με το σφουγγάρι και άλλα απορρυπαντικά δεν γινόταν δουλειά.
Δεν ξέρω αν ήταν αυτός ο σωστός τρόπος, σίγουρα θα υπάρχει ειδικό καθαριστικό για δέρματα. Δεν σας το συστήνω γιατί δεν ξέρω πως θα αντιδράσει το ασετόν σε δικά σας δερμάτινα αντικείμενα. Αυτό που ξέρω όμως είναι αυτό που έγινε και η διαφορά φαίνεται ξεκάθαρα!

Καθαριζουμε καλά τα δερμάτινα μέρη της πολυθρόνας.

Βίδωσα λοιπόν τα καθίσματα και τις πλάτες και τελείωσα! Δείτε την ποιότητα της ριπολίνης.

Δείτε πως έγινε η πολυθρόνα με το βάψιμο με ριπολίνη νερού.
Οι πολυθρόνες βαμένες με ριπολίνη νερού.

Είναι τόσο λείο και τόσο απαλό που γλιστράει το χέρι σου όταν το χαϊδεύεις! Καθαρίζει πανεύκολα με βρεγμένο πανί και δεν χάνει καθόλου από την υφή και την ποιότητα του.

Μεταμόρφωση επίπλων εξωτερικού χώρου και βάψιμο με ριπολίνη νερού.

Αν θέλετε μια πολύ εύκολη και οικονομική λύση για κουρτίνες μπαλκονιού, δείτε πως έφτιαξα τις κουρτίνες σκίασης από λινάτσα.

Οδηγίες για να βάψεις τραπέζι και πολυθρόνες ή καρέκλες με ριπολίνη νερού.

Νομίζω πως σήμερα είπαμε πολλά πράγματα! Αργώ να κάνω ανάρτηση αλλά τα λέω όλα μαζεμένα! Μιλήσαμε για την ριπολίνη νερού, για την τεχνική του βαψίματος με αυτήν την μπογιά, για τα έπιπλα γενικά ότι πρέπει πριν το βάψιμο να τα επεξεργαζόμαστε για να μην έχουμε σκασίματα και άλλα προβλήματα και κυρίως ότι πριν πετάξουμε ένα αντικείμενο, είτε χαλασμένη καρέκλα, είτε τραπέζι κ.τ.λ. να το σκεφτούμε καλά γιατί ίσως στο μέλλον μας χρειαστεί.

Οδηγίες για να μεταμορφώσεις το τραπέζι και τις καρέκλες του μπαλκονιού σου.

Αν έχετε κάποια απορία σχετικά με το βάψιμο ή ακόμα και παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα, θα χαρώ να το συζητήσουμε! Καλή συνέχεια, σας φιλώ ♥

Ακολουθήστε το Lamprouka.gr στο Google News για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας άρθρα.

Λαμπρινή Μιχαήλ
Λαμπρινή Μιχαήλhttps://lamprouka.gr/
Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, τις μεταμορφώσεις επίπλων, την διακόσμηση και ανανέωση σπιτιού. Στο lamprouka.gr και στο Youtube παρουσιάζω τις κατασκευές μου βήμα - βήμα. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. καλημέρα.Πολυ ωραια δουλεια.Θα ηθελα την γνωμη σας εχω έναν μπουφε της μαμας μου είναι δεκαετιας 70 είναι γυαλιστερος καπλαμας και εχει αρχισει να ξεφλουδίζετε,σκεφτωμαι να ξυσω και να βγαλω ολο τον καπλαμα και να τον βαψω με χρωμα κιμολιας,πρεπει να τριψω και να περασω λαδι?

  • Λάδι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε.Αν κάνετε όλη αυτήν την διαδικασία,να αφαιρέσετε τον καπλαμά,κάντε μετά ένα ελαφρύ τρίψιμο,ίσα για να λειανθεί η επιφάνεια και να φύγουν οι κόλλες που θα έχουν καθήσει στο έπιπλο.Μετά βάψτε το με κιμωλία ή ότι άλλο θέλετε.
   Ευχαριστώ για το σχόλιο!

 2. Λαμπρινή μου είναι μια όαση το μπαλκόνι σου! Μπράβο για τη σκληρή δουλειά! Προσωπικά δεν θα το ξεκινούσα και θα άφηνα για τους άντρες της οικογένειας αυτές τις μετατροπές! Χαχα!
  Kathy

  • Άμα έχεις τέτοιους άντρες που κάνουν τέτοιες δουλειές είσαι πολύυυυ τυχερή Κατερίνα μου!!!!χαχαχα Πολλά φιλιά και σ'ευχαριστώ!!!

 3. Τέλεια τα έκανες Λαμπρινή μπράβο!!! Πώς έδεσαν δύο τραπέζια και έγιναν ένα!!! Αχ ούτε εγώ πετάω τίποτα αλλά πρέπει να υπάρχει και χώρος για να τα μαζεύουμε οοοολα αυτά χαχαχα!!! Πολύ ωραίο το μπαλκόνι σου!!!

  • Που έχεις χαθεί εσύ βρε κορίτσι?
   Και δεν τα μαζεύω και όλα όσα είναι για πέταμα φαντάσου!Το έχουμε αυτό εμείς οι crafters!!!Πολλά φιλιά!

 4. Θαυμάζω την υπομονή σου Λαμπρινούλα. Πολύ τρίψιμο βρε παιδί μου. Χαλάλι βέβαια, εγιναν σουπερ και το τραπέζι κι οι πολυθρόνες!
  Πάντως για το τρίψιμο υπάρχουν και φορητα ηλεκτρικά τριβεία, το ξέρω γιατί έχει ο καλός μου. Μαλιστα μου εξηγούσε κάποτε (που επιχειρήσαμε να τρίψουμε τα πατώματά μας) ότι το ένα ήταν ακριβό ενω το άλλο μια οικονομική μάρκα και η απόδοσή τους ήταν ανάλογη.
  Με ριπολίνη είχαμε βάψει τις πόρτες μας και την είχα λατρεψει. Αφήνει τέλεια αισθηση στην αφη.
  Φιλιά! Να περασετε πολλές ομορφες καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι σας!!

  • Πολύ τρίψιμο δεν λες τίποτα!Αφού έλεγα, άντε…δεν θα τελειώσει ποτέ???
   Όμως έχω πείσμα η αλήθεια και δεν θα τα παρατούσα αν δεν έβλεπα το αποτέλεσμα που ήθελα!Έχω τριβείο αλλά για μεγάλες επιφάνειες.Ο επόμενος στόχος είναι να πάρω ένα μικρότερο γιατί τα παντζούρια μου έχουν γίνει χάλια και σκέφτομαι να το βάλω μπρος κατά τον Σεπτέμβρη που θα δροσίσει…Ο θεός βοηθός!!χαχα

 5. Εξαιρετική δουλειά έχεις κάνει Λαμπρινή… το αποτέλεσμα τουλάχιστον στις φωτογραφίες δείχνει βελούδινο!!!

 6. Καλημερα!!! Σκεφτομαι να αλλαξω το δωματιο της κορης μου το οποιο ειναι λακα ροζ με φλουδα ξυλου δρυς σε γκρι και λευκο αναλογα. Ποια μπογια θα μου προτεινες να δουλεψω ετσι ωστε το αποτελεσμα να ειναι λειο και καπως γυαλιστερο? Να σου πω οτι δεν θελει αποτελεσμα vintage γιατι και τα επιλα της σε απλες γραμμες. Σε ευχαριστω που εισαι τοσο καλη και μας βοηθας πολυ!!!

 7. Παρα πολυ καλη δουλεια και εξυπνη!
  εναι πολυ χρησιμο τελικα οταν φτιαχνεις κατι. εγω θελω να παρω παρομοιες αλλα σε αλλο χρωμα, εχω βρει αυτο που εχει αρκετα καλο καταλογο σε πολυθρονες εσωτερικου χωρου e-metaxakis.com/esoterikos-horos/polythrones , τι λετε;

 8. Τρομερες πολυθρονες εσωτερικου χωρου!
  ενδιαφερομαι για να ρω α οχι ιδιες, παρομοιες.
  εχετε να προτεινεται κατι συγκεκριμενο εσεις; εγω κοιταω απο εδω και παιρνω διαφορες ιδεες e-metaxakis.com/esoterikos-horos/polythrones

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα νέα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Λαμπρινή-Μιχαήλ-Lamprouka

Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα...

Instagram

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

9,094ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,833ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
511ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ