Γυάλινα βάζα σαν κεραμικά αγγεία με 3 τρόπους
Πως να μετατρέψετε τα γυάλινα βάζα ή τα παλιά σας αντικείμενα και να μοιάζουν σαν κεραμικά αγγεία, με εύκολα υλικά και με 3 διαφορετικούς τρόπους. Οδηγίες σε video.
Έχουμε ασχοληθεί πολύ σε αυτό το blog με την μεταμόρφωση των γυάλινων βάζων, είτε είναι τα βαζάκια που μας μένουν από τα προϊόντα που αγοράζουμε, είτε τα παλιά μας γυάλινα αντικείμενα που τα έχουμε βαρεθεί. Πολλές ιδέες και πολλές κατασκευές με γυάλινα βάζα αλλά να μοιάζουν σαν κεραμικά αγγεία δεν τα έχουμε φτιάξει ποτέ και τώρα ήρθε η ώρα! Θα σας μιλήσω για όλες τις τεχνικές που δοκίμασα αλλά θα σας δείξω και βίντεο με όλες τις εφαρμογές που έκανα πάνω στο γυαλί.
Θα μου πείτε και γιατί να το κάνουμε αυτό? Γιατί να μοιάζουν σαν κεραμικά και πήλινα και να μην αφήσουμε τα γυάλινα βάζα μας στην αρχική τους μορφή?
Γιατί το γυαλί είναι ένα ψυχρό υλικό και πλέον οι τάσεις της μόδας προστάζουν πιο γήινες και φυσικές καταστάσεις στον χώρο του σπιτιού. Είτε πρόκειται για τους τοίχους του σπιτιού μας, είτε για τα διακοσμητικά μας αντικείμενα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες εταιρίες χρωμάτων έχουν επιλέξει για χρώμα της χρονιάς 2021 αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου που αποπνέουν ηρεμία και σταθερότητα.
Οπότε και η διακόσμηση θα είναι ανάλογη και θα ακολουθεί αυτήν τη λογική του φυσικού και γήινου στυλ. Με αντικείμενα με υφές όπως ο πηλός, με κατασκευές φτιαγμένες από φυσικά υλικά, με έπιπλα σε φυσικό ξύλο, με φυτά εσωτερικού χώρου και με πολλά πολλά ακόμα!
Μη χάσετε τα άρθρα:
Επιστροφή στην φύση με άλλα λόγια και πάμε να δούμε πως να το πετύχουμε αυτό προσθέτοντας την υφή του κεραμικού πάνω στα γυάλινα ή όχι αντικείμενα μας, με 3 διαφορετικούς τρόπους!
Δείτε στο video πως να μεταμορφώσετε τα γυάλινα βάζα σας
Στο αναλυτικό άρθρο που ακολουθεί θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια πως να μεταμορφώσετε τα γυάλινα βάζα σας για να μοιάζουν σαν κεραμικά αγγεία όμως το video που ετοίμασα θα σας βοηθήσει αρκετά.
Θα δείτε πως έγιναν οι μίξεις των υλικών και την εμφάνιση που μας δίνει η κάθε τεχνική πάνω στα βάζα για να έχουμε το κεραμικό εφέ που θέλουμε.
Το βασικό υλικό για να κάνετε τα γυάλινα βάζα σας να μοιάζουν σαν κεραμικά αγγεία
Δοκίμασα τρεις διαφορετικούς τρόπους για να το πετύχω αυτό, με ένα βασικό υλικό που είναι τα χρώματα κιμωλίας της ΤΙΤΑΝ από τον Σμυρνιόπουλο. Πρέπει να αναφέρω χωρίς υπερβολές ότι αν χρησιμοποιείτε χρώματα κιμωλίας και δεν έχετε δοκιμάσει τα συγκεκριμένα απλά χάνετε! Είναι απίστευτη η εφαρμογή που έχoυν πάνω σε όλα τα αντικείμενα.
Εδώ θα τα δείτε πάνω στο γυαλί, ένα πολύ δύσκολο υλικό γιατί δεν έχει πόρους για να συγκρατήσει το χρώμα. Κι όμως το χρώμα όχι απλά κάθισε πάνω στο γυαλί αλλά ενσωματώθηκε τέλεια όπως θα δείτε κι εσείς.
Η επαφή αυτών των χρωμάτων κιμωλίας πάνω σε ξύλινες επιφάνειες είναι η απόλυτη εμπειρία για όσους ασχολούνται με το βάψιμο των επίπλων τους. Άλλη φορά θα σας τα δείξω και πάνω σε κάποια έπιπλα που έβαψα.
Χωρίς αστάρι, απευθείας από το κουτί στο έπιπλο και μια κάλυψη εξαιρετική με μόνο δύο χέρια πέρασμα. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο όταν μιλάμε για χρώματα κιμωλίας και μεταμορφώσεις επίπλων!
Τα υπόλοιπα υλικά για να μεταμορφώσουμε τα γυάλινα βάζα μας
Τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούμε για να μεταμορφώσουμε τα γυάλινα βάζα μας και να μοιάζουν σαν κεραμικά, τα έχουμε στο ντουλάπι μας. Θα χρειαστούμε σόδα και μπέικιν πάουντερ. Είναι δύο διαφορετικές σκόνες που η καθεμία θα δώσει και διαφορετική υφή στα αντικείμενά μας.
Να σας πω εξ αρχής ότι το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε είναι ματ. Για αυτόν τον λόγο και θα χρησιμοποιήσουμε χρώματα κιμωλίας. Τα αντικείμενα αυτά δεν πλένονται απλά μόνο ξεσκονίζονται.
Και τέλος, αν κάποιος θέλει να δώσει έξτρα προστασία μπορεί να χρησιμοποιήσει κερί ή βερνίκι μετά το βάψιμο. Εγώ δεν το έκανα σε κανένα από αυτά που θα σας δείξω γιατί ήθελα να έχουν την υφή αλλά και την εμφάνιση του κεραμικού.
Βγάλτε τα γυάλινα βάζα από το ντουλάπι και αν έχετε και κάποια αντικείμενα με χερούλια ακόμα καλύτερα γιατί θα δείξουν ακόμα πιο πολύ σαν κεραμικά αγγεία. Αν έχουν και σκαλίσματα μας βολεύει ακόμα περισσότερο.
Διαλέξτε βάζα και βαζάκια όχι μόνο γυάλινα αλλά και πλαστικά ή μεταλλικά, ότι έχετε. Θα σας δείξω και μια πολύ εύκολη κατασκευή με δύο γυάλινα αντικείμενα που τα ένωσα για να φτιάξω ένα εντελώς καινούριο, που μοιάζει λίγο με παλιό αγγείο.
Θα σας δώσω την ιδέα και εσείς θα φτιάξετε με τα δικά σας αντικείμενα και με την δική σας φαντασία τα δικά σας μοναδικά αγγεία! Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε!
Γυάλινα βάζα σαν κεραμικά με 3 διαφορετικούς τρόπους
Βάψιμο γυάλινων βάζων με χρώματα κιμωλίας
Η πρώτη δοκιμή έγινε χωρίς μίξεις και μόνο με βάψιμο του γυάλινου βάζου με χρώμα κιμωλίας. Διάλεξα ένα βάζο με σχέδιο στο γυαλί του έτσι ώστε να μην χρειάζεται να δώσω άλλη επιπλέον υφή.
Το πέρασα δύο χέρια μόνο και το άφησα ματ όπως ακριβώς αφήνει το χρώμα κιμωλίας πάνω στα αντικείμενα. Έβαλα μέσα ένα κερί και αυτή είναι η πρώτη και πιο απλή διαδικασία του project.
Χρώμα κιμωλίας και μπέικιν πάουντερ
Για ένα αντικείμενο θα χρειαστούμε 50γρ χρώμα κιμωλίας και μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά και θα δούμε το χρώμα να φουσκώνει και να κάνει φυσαλίδες. Αν μας βγει πολύ πηχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό.
Απλώνουμε πάνω στο αντικείμενο με οριζόντιες πινελιές αφήνοντας ό,τι γραμμές ή φουσκάλες δημιουργηθούν. Είναι το εφέ που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Μόλις στεγνώσει καλά θα το περάσουμε και ένα δεύτερο χέρι.
Χρώμα κιμωλίας και σόδα
Εδώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία σε ότι αφορά την σκόνη, την σόδα δηλαδή. Για ένα αντικείμενο θα υπολογίσουμε 50γρ χρώμα κιμωλίας και σόδα όση θέλουμε ανάλογα και με το εφέ που θα δημιουργήσουμε. Δηλαδή, όση περισσότερη σόδα βάλουμε τόσο πιο έντονο θα γίνει και το εφέ πάνω στο αντικείμενο. Ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού νομίζω ότι είναι ιδανικό.
Θα ανακατέψουμε καλά (αυτό το μείγμα δεν φουσκώνει) και θα περάσουμε το αντικείμενο με το πινέλο οριζόντια. Όταν στεγνώσει το πρώτο χέρι θα περάσουμε και ένα δεύτερο. Το αποτέλεσμα θα είναι ματ και κοκκώδες. Αυτό το έχει κάνει η σόδα η οποία έχει αποξηράνει λίγο ακόμα το χρώμα κιμωλίας δίνοντας της ένα πολύ φυσικό πήλινο εφέ.
Μια εύκολη κατασκευή με γυάλινα αντικείμενα
Με τα παλιά γυάλινα βάζα μας και όχι μόνο, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια αντικείμενα και να μοιάζουν σαν κεραμικά. Όπως σας είπα και παραπάνω, δημιούργησα με δύο γυάλινα αντικείμενα ένα καινούριο και πολύ όμορφο διακοσμητικό. Και χρήσιμο μπορώ να πω αφού εκεί ακουμπούν τα κορίτσια τα κοσμήματα τους.
Εγώ χρησιμοποίησα ένα γυάλινο βαζάκι και ένα πιάτο του γλυκού. Θα μπορούσε όμως η πάνω επιφάνεια να είναι ένα μικρό δισκάκι ή ένα πλαστικό πιάτο ή το πιατάκι της γλάστρας. Η βάση να είναι μια μικρή γλάστρα ανάποδα ή μια πλαστική συσκευασία από ένα τελειωμένο προϊόν. Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο εδώ και το μόνο που χρειάζεται είναι η φαντασία σας!
Κόλλησα λοιπόν αυτά τα δύο αντικείμενα με δυνατή κόλλα στιγμής. Χρησιμοποίησα την τεχνική με το χρώμα κιμωλίας και την σόδα και το έβαψα δύο χέρια. Έτσι απλά δημιούργησα ένα καινούργιο διακοσμητικό με αντικείμενα που είχα ήδη στο σπίτι!
Διαβάστε επίσης:
- 2+1 ιδέες για να βάψουμε τα γυάλινα βάζα μας
- Εφέ παλιού καθρέφτη σε γυάλινα βάζα (mercury glass)
- Φτιάξε φαναράκια ή κηροπήγια από βάζα και αλάτι
- Μεταμόρφωση ανθοδοχείου με την τεχνική της παλαίωσης
Οι εντυπώσεις μου για τις τεχνικές και τα εφέ που δοκίμασα
Δοκίμασα καινούριες τεχνικές με σκοπό να μεταμορφώσω τα γυάλινα βάζα μου και να τα κάνω να μοιάζουν σαν κεραμικά. Κάθε φορά σας λέω το αποτέλεσμα που έχω και σας αναφέρω πάντα τα υπέρ και τα κατά σε κάθε κατασκευή μου.
Έτσι και τώρα θα σας πω και εσείς θα αποφασίσετε ποια τεχνική θα ακολουθήσετε με βάση αυτή που σας αρέσει περισσότερο το αποτέλεσμα. Εγώ θέλω να τα δοκιμάζω όλα για να έχω και άποψη για όλα!
Θα ξεκινήσω με την τεχνική που δεν θα ξαναδοκιμάσω και είναι αυτή με το χρώμα κιμωλίας και το μπέικιν πάουντερ. Ίσως γιατί οι άλλες με κέρδισαν περισσότερο και μου έδωσαν πιο πετυχημένα το εφέ που ήθελα.
Οκ, είναι κι αυτή μια ενδιαφέρουσα μίξη γιατί βλέπεις και την χημική ένωση που δημιουργείται. Όμως δεν την θεωρώ και τόσο σούπερ για να κάνεις να μοιάζουν με κεραμικά τα γυάλινα βάζα σου.
Για το χρώμα κιμωλίας χωρίς μίξη σκόνης πάνω στο γυαλί μόνο θετικά σχόλια μπορώ να πω. Τα συγκεκριμένα χρώματα κιμωλίας της ΤΙΤΑΝ τα συστήνω ανεπιφύλακτα για χρήση σε κάθε επιφάνεια. Και βέβαια αυτό το ματ αποτέλεσμα είναι και το ζητούμενο στο συγκεκριμένο project.
Όταν όμως θες να έχεις και το εφέ του κεραμικού – πήλινου πάνω στα αντικείμενα σου, η μίξη με την σόδα είναι η απόλυτη λύση! Γιατί ναι, ψηφίζω χρώμα κιμωλίας και μίξη με σόδα για το καλύτερο εφέ που μπορείς να έχεις!
Ποια νομίζετε ότι είναι η πιο πετυχημένη τεχνική για να κάνουμε τα γυάλινα βάζα μας να μοιάζουν σαν κεραμικά? Κάντε κι εσείς τις δοκιμές σας και θα περιμένω να μάθω και τα δικά σας αποτελέσματα! Σας φιλώ ♥
Για μην χάνετε κανένα παρόμοιο άρθρο:
2 σχόλια
Λαμπρινή μου, τι ωραίες ιδέες και τι ωραία υλοποίηση!
Ειδικά το πρώτο με το κερί, μου άρεσε πολύ!
Αν καταφέρω να φτιάξω κάτι που να βλέπεται, θα σε ταγκάρω! 🙂
ενδιαφέρον το άρθρο