Πως να αποξηράνεις φέτες πορτοκαλιού για στολίδια
Πως να αποξηράνεις φέτες πορτοκαλιού και άλλων φρούτων για να φτιάξεις στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου και να διακοσμήσεις τον χώρο σου.
Μπήκε ο αγαπημένος μου μήνας! Ο πιο εορταστικός και χαρούμενος μήνας του χρόνου και με τι άλλο θα ασχολούμασταν λίγο πριν μπουν τα Χριστούγεννα? Μα με πολλές κατασκευές και χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες. Με κάθε λογής υλικά για να φτιάξουμε στολίδια για την διακόσμηση του σπιτιού μας! Και όταν πια πλησιάσουμε ακόμα πιο πολύ στα Χριστούγεννα, να μπούμε και στην κουζίνα για να μυρίσει το σπίτι φρέσκο βούτυρο, γαρύφαλλο και κανέλα! Πώς να μην τον αγαπάς αυτόν τον μήνα?
Φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας το στόλισα αποκλειστικά και μόνο με χειροποίητα στολίδια. Ήταν κάτι που το ήθελα χρόνια πριν όταν έφτιαξα για πρώτη φορά τα χριστουγεννιάτικα στολίδια με την καλύτερη ζύμη από κορν φλάουρ και σόδα. (Δείτε και το δεύτερο μέρος για στολίδια με την ίδια ζύμη με οδηγίες και συμβουλές για την διακόσμηση τους).
Ποτέ δεν είχα καταφέρει να έχω τόσα πολλά για να στολίσω ολόκληρο ένα τόσο ψηλό δέντρο σαν το δικό μας. Φέτος τα κατάφερα όμως για αυτό θα σου μιλήσω σε επόμενη ανάρτηση.
Σήμερα θέλω να σου δείξω μερικά από αυτά τα στολίδια που έφτιαξα μόνη μου και στολίζουν υπέροχα το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας για φέτος. Όπως θα είδες και από τον τίτλο, αυτά τα στολίδια είναι πορτοκάλια τα οποία αποξήρανα και είσαι στο σωστό μέρος αν σε ενδιαφέρει!
Θα σου πω όλα τα μυστικά για το πως να αποξηράνεις φέτες πορτοκαλιού και άλλων φρούτων, για να φτιάξεις στολίδια για το δέντρο σου και όχι μόνο!
Πολλές και διαφορετικές ιδέες έχεις να δεις τις επόμενες μέρες για χριστουγεννιάτικα στολίδια. Αυτό είναι το θέμα των Creative Bloggers γι’ αυτό μείνε εδώ για να μην χάσεις καμία ιδέα που μπορεί να σ’ ενδιαφέρει! Στο τέλος της ανάρτησης θα σου βάλω όλα να links από όλες τις δημιουργούς που συμμετέχουν για να διευκολυνθείς.
Αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού
Τι ωραίο που ακούγεται ε! Πρωτότυπο και οικολογικό και οικονομικό επίσης! Πιο οικονομικό δεν γίνεται! Θα χρειαστείς μόνο διάφορα φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, που μπορεί ήδη αυτή τη στιγμή να τα βλέπεις στην φρουτιέρα σου. Θα χρειαστείς επίσης υπομονή γιατί μπορεί αυτά τα στολίδια με δύο κινήσεις να τα έχεις έτοιμα όμως θέλουν τον χρόνο τους μέχρι να αποξηρανθούν. Δουλειά που δεν θα κάνεις εσύ αλλά ο φούρνος σου!
Κάθε αρχή και δύσκολη και εγώ δεν θα σου δείξω την πρώτη αποτυχημένη φουρνιά από τα αποξηραμένα φρούτα μου. Έμαθα όμως από τα λάθη μου και θα σε συμβουλέψω για να μην κάνεις τα ίδια. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να πετύχεις όμορφες φέτες από αποξηραμένα φρούτα. Στην πρώτη φουρνιά δεν είναι ότι δεν αποξηράνθηκαν οι φέτες μου. Όμως τι να το κάνεις όταν το χρώμα έχει αλλοιωθεί?
Ο σκοπός είναι να μην χάσεις καθόλου από το χρώμα του πορτοκαλιού ή του γκρέιπ φρουτ. Να έχει διατηρηθεί αυτό το υπέροχο πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα τους για να θυμίζουν και από που προέρχονται.
Πρώτα από όλα λοιπόν θα διαλέξεις τα φρούτα που θες να αποξηράνεις. Προτίμησε τα εσπεριδοειδή γιατί όταν αποξηρανθούν θα γίνουν διάφανα και αυτό είναι πολύ όμορφο όταν θα τα κρεμάσεις στο δέντρο δίπλα στα φωτάκια.
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να μην χάνεις κανένα βίντεο με τις κατασκευές μου!
Δες σε βίντεο πως να αποξηράνεις φέτες πορτοκαλιού!
Μερικές συμβουλές για το πως να αποξηράνεις φέτες πορτοκαλιού και οδηγίες για τα φρούτα
Τα πορτοκάλια σε ένα κανονικό μέγεθος είναι τα πιο ιδανικά Τα γκρέιπ φρουτ είναι αρκετά μεγάλα και υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν καθώς θα τα αναποδογυρίσεις στον φούρνο. Τα μανταρίνια είναι μικρά και στον φούρνο θα μικρύνουν κι άλλο. Συν ότι δεν έχουν πολλές ίνες όπως τα πορτοκάλια και στο κέντρο θα κάνουν τρύπες. Τα λεμόνια είναι κι αυτά εύκολο να αποξηρανθούν μόνο που είναι μικρά και επίσης μαζεύουν κι άλλο στον φούρνο.
Αφού διαλέξεις τα φρούτα σου μετά θα τα κόψεις σε λεπτές φέτες. Προσπάθησε όσο πιο λεπτές μπορείς με ένα κοφτερό μαχαίρι και αν γίνεται όλες οι φέτες σου να έχουν το ίδιο πάχος.
Μετά θα ακουμπήσεις τις φέτες των φρούτων πάνω σε μπόλικο χαρτί κουζίνας. Από πάνω πάλι με χαρτί θα τις ταμπονάρεις για να αφαιρέσεις όσο πιο πολύ από το υγρό τους μπορείς. Αυτά τα φρούτα έχουν πολύ ζουμί. Ακόμα και σε φέτες που θα τα κόψεις, θα δεις ότι όσο και να τα πιέζεις με το χαρτί, τόσο από το υγρό τους θα βγάζουν. Πρόσεξε μην το παρακάνεις και σπάσεις τις ίνες τους γιατί τότε θα κάνουν τρύπες.
Εδώ θα κάνω μια παρένθεση για να σου προτείνω ακόμα κάτι. Αν έχεις φούρνο μικροκυμάτων, πριν βάλεις τις φέτες στον φούρνο, βάλτες 5-5 ή όσες χωράει το φουρνάκι σου και ζέστανε τες για 2 λεπτά. Μετά ταμπονάρισέ τες καλά με χαρτί κουζίνας και βάλτες στον φούρνο, όπως θα σου πω παρακάτω. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεις την διαδικασία αποξήρανσης τους. Σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα οι φέτες θα βγάλουν αρκετό από το ζουμί τους, πράγμα που μας βολεύει πολύ.
Αν δεν έχεις φούρνο μικροκυμάτων δεν πειράζει, προχώρησε στο επόμενο βήμα.
Άπλωσε τις φέτες σου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα του φούρνου σου. Θα χρειαστούν συνολικά 3-4 ώρες για να αποξηρανθούν εντελώς και εδώ είναι που θα πρέπει να κάνεις την υπομονή που σου έλεγα! Άναψε τον φούρνο στους 100-120 βαθμούς στις αντιστάσεις, βάλε μέσα τις φέτες και ξέχασε τες για λίγο.
Κάθε 30 ή 45 λεπτά βγάζε τες από τον φούρνο, ταμπονάριζε τες με χαρτί και αναποδογύριζε τες από την άλλη μεριά. Θα δεις ότι σιγά σιγά θα σκάνε αυτά τα θυλάκια που έχουν μέσα το ζουμί του φρούτου και αυτό είναι που θέλουμε. Μέχρι να σκάσουν όλα και να ξεραθούν από την θερμότητα.
Πρέπει να προσέξεις με την θερμοκρασία του φούρνου σου και αυτό είναι ένα μυστικό. Δεν θέλουμε να ψήσουμε τις φέτες πορτοκαλιού, θέλουμε να τις αποξηράνουμε για να μην χάσουν το χρώμα τους. Αν αυξήσεις την θερμοκρασία επειδή βιάζεσαι να τελειώσεις το αποτέλεσμα δεν θα είναι όμορφο. Το σίγουρο είναι ότι θα αρχίσουν να μαυρίζουν.
Μην ξεχνάς να αφαιρείς κάθε τόσο με χαρτί τα υγρά που θα βγάζουν για να επιταχύνεις την διαδικασία αποξήρανσης.
Αν όλα πάνε καλά θα έχεις ένα αποτέλεσμα σαν το δικό μου. Οι φέτες από τα φρούτα σου θα έχουν διατηρήσει το χρώμα τους και στο κέντρο θα είναι διάφανες σαν μικρά γυάλινα βιτρό με το υπέροχο φυσικό τους χρώμα και σχέδιο.
Αν έχεις φούρνο μικροκυμάτων και ξεκινήσεις από εκεί την διαδικασία αποξήρανσης, να ξέρεις ότι ο χρόνος που θα τα αφήσεις στον κανονικό φούρνο θα μειωθεί στο μισό του χρόνου που σου έδωσα. Όμως και πάλι και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να έχεις τον έλεγχο της θερμοκρασίας του φούρνου σου γιατί ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός.
Όταν δεις ότι στέγνωσαν εντελώς και δεν υπάρχει ίχνος από υγρά στις φέτες των φρούτων σου, σβήσε τον φούρνο, βγάλε τες και ακούμπησε τες πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν. Αυτές θα σκληρύνουν λίγο ακόμα και θα είναι έτοιμες να τους περάσεις θηλιές για να τις κρεμάσεις στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σου ή όπου αλλού θέλεις.
Όμορφη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις τις αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού για να διακοσμήσεις τα δώρα των Χριστουγέννων ή το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου.
Την ώρα που θα ψήνεις τις φέτες από τα φρούτα σου το σπίτι θα μυρίσει πολύ όμορφα! Η μυρωδιά αυτή να ξέρεις δεν θα μείνει πάνω στο κάθε στολίδι έτσι ώστε να αρωματίζει το δέντρο σου με άρωμα πορτοκαλιού. Στο λέω από τώρα για να μην νομίζεις ότι θα φτιάξεις αρωματικά στολίδια, οκ? Με την αποξήρανση αφαιρείται όλο το υγρό αλλά και τα έλαια του φρούτου.
Πως να αρωματίσεις τις φέτες πορτοκαλιού
Μπορείς μετά την αποξήρανση να ρίξεις πάνω σε κάθε στολίδι μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και τότε δεν σου περιγράφω πόσο τέλεια θα γίνουν τα στολίδια σου!
Κλείνοντας, θέλω να σου πω ότι αξίζει πραγματικά να μπεις σε αυτήν την διαδικασία, της αποξήρανσης φρούτων για να φτιάξεις στολίδια! Τώρα που σου έδειξα πως να αποξηράνεις φέτες πορτοκαλιού για στολίδια να τις φτιάξεις κι εσύ και θα με θυμηθείς. Δείχνουν πανέμορφα πάνω στο δέντρο, ειδικά αν έχεις αποφασίσει να το στολίσεις με χειροποίητα στολίδια.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι και για οποιαδήποτε απορία, θα είμαι εδώ για να σε συμβουλέψω με πολλή χαρά!
Επιπλέον ιδέες για χριστουγεννιάτικα στολίδια μπορείς να πάρεις από όλη την ομάδα των Creative Bloggers και σου δίνω παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα για να μην χάσεις τίποτα!
- 02/12/2019…..Χριστίνα από Art Decoration Crafting
- 03/12/2019…..Λαμπρινή από Lamprouka
- 04/12/2019…..Μαρίνα από to e-periodiko mas
- 05/12/2019…..Ελπίδα από Two Boys and Hope
- 06/12/2019…..Νικολέττα από Crafty Details
- 07/12/2019…..Ρένα από δια χειρός Ρένας Χριστοδούλου
- 09/12/2019…..Ελεάνα από My Home My Memories
- 10/12/2019…..Κικίτσα από DIY My Day
- 11/12/2019…..Σωτηρία από My Little World
- 12/12/2019…..Νίκη από Ονειροποιείο
- 13/12/2019…..Ελένη από Καρυδότσουφλο
- 14/12/2019…..Κική από Creative Moments
Καλή συνέχεια στις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες σου! Σε φιλώ ♥
Για μην χάνετε κανένα παρόμοιο άρθρο:
9 σχόλια
Μου αρεσουν αυτά τα αποξηραμένα φρούτα και τα εχω χρησιμοποιήσει σε στεφανια και άλλες συνθέσεις, αλλά μια φορα που επιχειρησα να απιξηρανω μόνη μου ήταν σκέτη αποτυχία… κρατάω τις συμβουλές σου για την επόμενη φορά!
Φιλιά, καλό μήνα!!
Και μόνο για την υπέροχη μυρωδιά, αξίζει να τα φτιάξει κανείς! Πόσο μάλλον που γίνονται τόσο όμορφα!!
Και του χρόνου Λαμπρινή μου, καλό μήνα, καλές γιορτές!!
Φιλιά
Μαρίνα
Μου αρέσουν πολύ τα αποξηραμένα φρούτα στη διακόσμηση γιατί δίνουν "ζεστασιά" κι έχουν ωραίο άρωμα. Η ιδέα σου να τα κάνεις στολίδια είναι τέλεια Λαμπρινή μου!
Πω Πω ρε συ Λαμπρινή!! Μοσχομύρισε Ο τόπος!!!!
Ωωωωω τι όμορφη ιδέα… οικολογικά στολίδια, τόσο διαφορετικά αλλά και τόσο όμορφα! Και του χρόνου Λαμπρινή μου!
Μου αρέσουν πάρα πολύ τα αποξηραμένα φρούτα, η πρώτη μου προσπάθεια όμως ήταν αποκαρδιωτική γι'αυτό και δεν υπήρξε δεύτερη ?
Βλέπω ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα, αλλά το αποτέλεσμα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ.
Ευχαριστούμε πολύ για τις λεπτομερής οδηγίες.
Το δέντρο σας θα είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΌ.
Καλές γιορτές και φιλάκια πολλά.
Τι υπέροχα που φαίνονται!! Και έχω και πολλά πορτοκάλια.. ότι πρέπει είναι!
Καλές γιορτές!
Δώρα
αμ η μυρωδιαααααααααααααα!!!! τελεια
Θα τα κάνουμε κι εμείς αυτά τα στολίδια!!! Ευχαριστώ για τις συμβουλές ???