Έπιπλο στο φυσικό ξύλο με αφαίρεση κιμωλίας – video

Έπιπλο στο φυσικό ξύλο και πως να το επαναφέρετε στην αρχική του εμφάνιση με αφαίρεση κιμωλίας και με ψάθα στα πορτάκια του αντί για τζάμι.

Πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησα να μεταμορφώνω τα έπιπλα του σπιτιού μου που δεν μου άρεσαν πια. Μπορώ να φτιάχνω ότι θέλω και να μεταμορφώνω μέχρι και ολόκληρα δωμάτια μες στο σπίτι μου. Όμως το θέμα έπιπλα θεωρούσα πως είναι ένα πολύ σοβαρό κεφάλαιο που θέλει πολλή σκέψη πριν αποφασίσεις να τα αλλάξεις.

Ξεκίνησα βάφοντας με χρώμα κιμωλίας έναν χαμηλό μπουφέ. Ήταν ένα έπιπλο στο φυσικό ξύλο όμως βαμμένο με καφέ βερνίκι από το εργοστάσιο. Πρώτα είχα κάνει τις δοκιμές μου με την κιμωλία σε μικρότερα αντικείμενα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό πριν ξεκινήσετε να βάφετε έπιπλα με την οποιαδήποτε μπογιά.

Η μεταμόρφωση του μπουφέ με το χρώμα κιμωλίας έγινε με επιτυχία και ταίριαξε πολύ με το τότε στυλ διακόσμησης του σπιτιού μου. Τα στυλ όμως αλλάζουν γι’ αυτό και υπάρχουν άλλωστε! Με το πέρασμα του χρόνου αλλάζουν αυτά που σου άρεσαν κάποτε, αλλάζει η διακόσμηση στο σπίτι και η διάθεση σου μέσα στον χώρο που ζεις.

Όλα αυτά άλλαξαν και για μένα και η στροφή μου σε πιο φυσικές και γήινες καταστάσεις επηρέασαν και τα έπιπλα του σπιτιού μου! Ο συγκεκριμένος μπουφές έπεσε ξανά στα χέρια μου με σκοπό να τον μεταμορφώσω για άλλη μια φορά. Ήθελα να τον ταιριάξω στον υπόλοιπο χώρο και την σημερινή μου διακόσμηση. Επιστροφή στην φυσικότητα για μια πιο ήρεμη και cozy διακόσμηση στο σπίτι και αυτό το έπιπλο στο φυσικό ξύλο με την αφαίρεση κιμωλίας από πάνω του και με ψάθα στα πορτάκια του ντουλαπιού του, ήταν ότι καλύτερο!

Έπιπλο στο φυσικό ξύλο με αφαίρεση κιμωλίας και ψάθα στα πορτάκια του
Έπιπλο στο φυσικό ξύλο με ψάθα

Διαβάστε τα σχετικά άρθρα:

Πως επανέφερα το έπιπλο στο φυσικό ξύλο του και η αφαίρεση της κιμωλίας

Στο video που ετοίμασα θα δείτε πως έγινε η αφαίρεση κιμωλίας και επανέφερα το έπιπλο στο φυσικό του ξύλο καθώς και όλες τις οδηγίες για την ψάθα που έβαλα στα πορτάκια του. Θα σας μιλήσω κι εδώ για αυτήν την αλλαγή όμως αξίζει να δούμε πρώτα πως ήταν το έπιπλο πριν την μεταμόρφωση του.

Πως ήταν το έπιπλο πριν την μεταμόρφωση

Όπως σας είπα ήταν ένα έπιπλο στο φυσικό ξύλο αλλά περασμένο με σκούρο καφέ βερνίκι. Τα νερά του ξύλου φαίνονταν ελάχιστα. Ήταν κατασκευασμένο με επενδυμένο mdf που αυτό σημαίνει ότι τα νερά του ξύλου δεν είναι άλλο από την επιφάνεια του καπλαμά, της επένδυσης δηλαδή.

Δεν ήταν από μασίφ φυσικό ξύλο και αυτό είχε μια δυσκολία στην αφαίρεση κιμωλίας που έκανα. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο έπιπλο που δεν πρέπει να την ξεπεράσεις. Δείτε και το έπιπλο πως ήταν βαμμένο με το χειροποίητο χρώμα κιμωλίας και με την παλαίωση που έκανα με κεριά.

Μεταμόρφωση επίπλου με χρώμα κιμωλίας

Ακολουθήστε με στο Instagram για να μαθαίνετε κι από εκεί τα νέα μου και να βλέπετε όλες τις φωτογραφίες που μοιράζομαι με τους φίλους μου!

Η αφαίρεση κιμωλίας έγινε με το τριβείο

Ξεκίνησα την αφαίρεση κιμωλίας από το έπιπλο πρώτα με το μεγάλο τριβείο και με χονδρό γυαλόχαρτο. Οι κινήσεις μου ήταν πολύ προσεκτικές για να μην φτάσω στον καπλαμά και τον ξεπεράσω. Σκοπός μου ήταν να φτάσω σε αυτήν την επιφάνεια και να μην περάσω από κάτω στο mdf ξύλο.

Αφαίρεση κιμωλίας από έπιπλο

Άλλαξα πολλά γυαλόχαρτα μέχρι να το πετύχω αυτό. Από το πιο χονδρό πήγα σε αμέσως πιο λεπτό γυαλόχαρτο και ξανά το ίδιο σε ακόμα πιο λεπτό. Όταν το χρώμα κιμωλίας εξαφανίστηκε από όλο το έπιπλο και άρχισαν να φαίνονται τα νερά στο φυσικό του ξύλο, τότε πήρα το μικρό τριβείο για να αφαιρέσω σιγά σιγά και το καφέ βερνίκι.

Κι εκεί ξεκίνησα με πιο χονδρό γυαλόχαρτο και κατέληξα στο πιο λεπτό. Αυτή η διαδικασία με τα γυαλόχαρτα βοηθάει πάρα πολύ να ελέγξεις το πόσο θα τρίψεις το έπιπλο. Το ίδιο ακριβώς έκανα ξεχωριστά και για τα συρτάρια, τα πορτάκια και τα πόδια του επίπλου.

Η διαδικασία του βερνικώματος του επίπλου

Ξεσκόνισα όλα τα κομμάτια του επίπλου πολύ καλά και τα έβαλα στο σπίτι για να τα περάσω με βερνίκι. Χρησιμοποίησα το διάφανο βερνίκι του Σμυρνιόπουλου που είναι πολύ ανθεκτικό και έχει σατινέ φινίρισμα. Στεγνώνει γρήγορα και δεν μυρίζει σαν τα συνηθισμένα βερνίκια γι’ αυτό και αυτή η δουλειά έγινε μέσα στο σπίτι.

Μεταμόρφωση επίπλου στο φυσικό ξύλο
Μεταμόρφωση επίπλου στο φυσικό του ξύλο

Με δύο χέρια πέρασμα ήμουν πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Το πρώτο χέρι έτσι κι αλλιώς το ρούφηξε σαν σφουγγάρι. Το δεύτερο έδωσε το σατινέ φινίρισμα και την προστασία που χρειάζεται το έπιπλο στο φυσικό του ξύλο.

Πως να επαναφέρετε ένα έπιπλο στο φυσικό του ξύλο με αφαίρεση κιμωλίας

Όπως θα δείτε και στο video, το βερνίκι σκούρυνε λίγο το έπιπλο και αναδείχτηκαν τα νερά του ξύλου. Το πέρασα με ένα κανονικό πινέλο πολύ απαλά σαν να το χαϊδεύω και γι’ αυτό δεν έκανε καθόλου γραμμές.

Έβαψα με χρυσό σπρέι τα πόμολα και τα μεταλλικά διακοσμητικά που είχε το έπιπλο στα πόδια του.

Μεταμόρφωση επίπλου με ψάθα στα πορτάκια
Μεταμόρφωση και διακόσμηση μπουφέ
Μεταμόρφωση και διακόσμηση μπουφέ

Διαβάστε επίσης: Τεχνική παλαίωσης σε έπιπλo με χρώμα κιμωλίας (video)

Έπιπλο στο φυσικό ξύλο με ψάθα στα πορτάκια του

Αφού έγινε η αφαίρεση της κιμωλίας και το έπιπλο επέστρεψε στο φυσικό του ξύλο, ασχολήθηκα με τα πορτάκια και την ψάθα που έβαλα σε αυτά. Έψαξα πολύ για να βρω την ψάθα που ήθελα. Οι περισσότεροι θα έχετε δει την βιεννέζικη ψάθα που συνηθίζεται να τοποθετείται σε έπιπλα.

Όμως αυτή είναι τρυπητή και εγώ δεν ήθελα αυτή τη διαφάνεια μέσα από το ντουλάπι. Πάντα με ενοχλούσε το τζάμι που είχαν τα πορτάκια γιατί δεν μου άρεσε να φαίνεται τι έχω μέσα. Έτσι έψαξα και βρήκα ψάθα επιπλοποιίας χωρίς κενά και τρύπες.

Μεταμόρφωση επίπλου στο φυσικό ξύλο με ψάθα στα πορτάκια του

Θα δείτε στο video πως την τοποθέτησα στα πορτάκια γιατί αυτή είναι μια μεγάλη περιγραφή που αξίζει να καλύτερα να την δείτε. Άλλωστε στο video δείχνω με κάθε λεπτομέρεια όλη τη διαδικασία χωρίς να κουραστείτε από την ανάγνωση.

Θέλω όμως να δώσω μια συμβουλή σε όσους θέλουν να προσθέσουν ψάθα στα έπιπλα τους ή σε άλλες κατασκευές. Πριν την χρησιμοποιήσετε πρέπει να κάνετε μια μικρή επεξεργασία πάνω σε αυτήν. Καθώς οι ψάθες υπάρχουν σε ρολά και πωλούνται με το μέτρο, παίρνουν και το σχήμα του ρολού.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε το ρολό όπως θα σας έρθει και να το βάλετε κάτω από την βρύση. Αφήστε το νερό να βρέξει την ψάθα καλά και παντού και αφήστε την να στραγγίξει. Μετά απλώστε την σε μια επίπεδη επιφάνεια από την ανάποδη μεριά και αφήστε την εκεί να στεγνώσει. Μετά μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έπιπλο στο φυσικό ξύλο με αφαίρεση κιμωλίας και ψάθα

Το video με την μεταμόρφωση του επίπλου και η τοποθέτηση της ψάθας

Προσπαθώ τις περισσότερες φορές να τραβάω video με τις κατασκευές που φτιάχνω. Κρίνοντας από τον εαυτό μου πόσο μου αρέσει και με βοηθάει να βλέπω ζωντανά πως να φτιάξω κάτι, θεωρώ πως σε πολλούς από εσάς αρέσει το ίδιο! Αν θέλετε να στηρίξετε αυτήν μου την προσπάθεια κάντε μια εγγραφή στο κανάλι μου στο Youtube για να μην χάνετε κανένα video με τις κατασκευές μου!

Δείτε στο καινούριο μου video πως επέστρεψε αυτό το έπιπλο στο φυσικό του ξύλο και πως έβαλα την ψάθα στα πορτάκια του. Θα χαρώ πολύ να μου πείτε πως σας φάνηκε αυτή η μεταμόρφωση του επίπλου και να απαντήσω σε κάθε απορία σας!

Μεταμόρφωση επίπλου. Έπιπλο στο φυσικό ξύλο με προσθήκη ψάθας στα πορτάκια του ντουλαπιού.

Σας φιλώ ♥

Ακολουθήστε το Lamprouka.gr στο Google News για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας άρθρα.

Λαμπρινή Μιχαήλ
Λαμπρινή Μιχαήλhttps://lamprouka.gr/
Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, τις μεταμορφώσεις επίπλων, την διακόσμηση και ανανέωση σπιτιού. Στο lamprouka.gr και στο Youtube παρουσιάζω τις κατασκευές μου βήμα - βήμα. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα νέα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Λαμπρινή-Μιχαήλ-Lamprouka

Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα...

Instagram

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

9,094ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,895ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
511ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ