Αλλαγή χρώματος τραπεζαρίας: Οδηγίες για σωστό βάψιμο

Αλλαγή χρώματος τραπεζαρίας και όλες οι οδηγίες για το βάψιμο των επίπλων σας με τον πιο σωστό τρόπο, πετυχαίνοντας ένα άψογο και σταθερό αποτέλεσμα.

Πριν ξεκινήσω την περιγραφή μου για την ανανέωση της τραπεζαρίας της κουζίνας μου, πρέπει να παραδεχτώ ένα πολύ σημαντικό πράγμα σε όλους εσάς που καταλήξατε εδώ ψάχνοντας πως να βάψετε αυτά τα έπιπλα. Το βάψιμο των επίπλων της τραπεζαρίας, δηλαδή του τραπεζιού και των καρεκλών, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Θα μπορούσα πολύ απλά να σας πω πως να τα βάψετε και όλα καλά. Όμως πριν ξεκινήσετε πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η διαδικασία θέλει χρόνο, μεγάλη υπομονή και τον κατάλληλο χώρο για να δουλέψετε. Δεν θα πάρουμε το πινέλο και απλά θα βάψουμε. Η αλλαγή χρώματος της τραπεζαρίας μας προϋποθέτει μια επεξεργασία που δεν μπορούμε να αποφύγουμε και θέλει τον απαραίτητο χρόνο για να γίνει ένα σωστό βάψιμο αν θέλουμε να έχουμε το καλύτερο και πιο σταθερό αποτέλεσμα.

Οπότε αν συμφωνούμε μέχρι εδώ, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο! Με μεγάλη χαρά θα μοιραστώ μαζί σας όλες τις οδηγίες για την μεταμόρφωση της τραπεζαρίας μου, το στολίδι της κουζίνας μου! Από μια κλασική καφέ τραπεζαρία μεταμορφώθηκε σε πιο μοντέρνα και προσαρμόστηκε άψογα στο ανανεωμένο κι εκεί στυλ της κουζίνας. Θα σας τα δείξω όλα παρακάτω και πάμε γρήγορα να ξεκινήσουμε!

Αλλαγή χρώματος τραπεζαρίας κουζίνας, το σωστό βάψιμο

Ακολουθήστε με στο Instagram για να μαθαίνετε κι από εκεί τα νέα μου και να βλέπετε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράζομαι με τους φίλους μου!

Πως ήταν η τραπεζαρία πριν το βάψιμο, το λάθος που έκανα με τις καρέκλες και η μεταμόρφωση της κουζίνας

Πριν μιλήσουμε για την αλλαγή χρώματος της τραπεζαρίας, ας δούμε πως ήταν πριν. Κλασική γραμμή επίπλων, σε καφέ λουστραρισμένο χρώμα, ειδικά το τραπέζι για να είναι αντοχής, με πολλά πολλά στρώματα λούστρου.

Τραπεζαρία πριν την ανανέωση

Μετά από κάποια χρόνια, αποφάσισα να βάψω μόνο τις καρέκλες με χρώμα κιμωλίας και να τις κάνω άσπρες με εμφάνιση παλαίωσης που έκανα με κεριά. Έκανα πολλά λάθη τότε και με το βάψιμο αλλά και με το χρώμα που διάλεξα. Το αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου ήταν απογοητευτικό. Οι καρέκλες από τα χτυπήματα είχαν χάσει το χρώμα σε διάφορα σημεία και βρώμιζαν πολύ εύκολα.

Αποτυχία βαψίματος με κιμωλία

Καλή η κιμωλία, την έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές για να βάψω έπιπλα μέσα στο σπίτι και με μεγάλη επιτυχία αλλά γενικά για την κουζίνα δεν την συστήνω. Η κουζίνα έχει μεγάλη και σκληρή χρήση και αν ο χώρος είναι ενιαίος με το σαλόνι, θέλοντας και μη, βρίσκεσαι πολλές ώρες της ημέρας εκεί. Ειδικά βέβαια αν είστε και μεγάλη οικογένεια και έχετε και σκύλο!

Τραπεζαρία πριν

Στην μεταμόρφωση της κουζίνας μου σημαντικό ρόλο έπαιξε η αλλαγή χρώματος της τραπεζαρίας αλλά και η ταπετσαρία που έβαλα σε ένα τοίχο. Σας την είχα δείξει πέρσι όταν έβαλα την ταπετσαρία αλλά δεν σας είχα μιλήσει πολύ για ολόκληρη την ανανέωση της. Θα το κάνω όμως σε επόμενο άρθρο γιατί έχουμε πολλά να πούμε και για αυτήν!

Αλλαγή χρώματος τραπεζαρίας κουζίνας

Μια όμορφη προσθήκη στην τραπεζαρία ήταν αυτή της ξύλινης πολυθρόνας, που πριν ήταν σε πολύ κακά χάλια και μεταμορφώθηκε πραγματικά.

Μεταμόρφωση πολυθρόνας

Διαβάστε τα άρθρα:

Η αλλαγή χρώματος της τραπεζαρίας και η επεξεργασία των ξύλων πριν το βάψιμο

Η επεξεργασία των επίπλων πριν το βάψιμο είναι το Α και το Ω για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα που θα αντέξει στον χρόνο. Τα υλικά επίσης πρέπει να είναι καλής ποιότητας, από τα πινέλα που θα χρησιμοποιήσετε μέχρι το χρώμα.

Αλλαγή χρώματος καρέκλας με ριπολίνη νερού

Εγώ χρησιμοποίησα την σατινέ ριπολίνη νερού της Vivechrom και έμεινα πολύ ευχαριστημένη με το θαυμάσιο άπλωμα που είχε με το πινέλο πάνω στο ξύλο. Χρησιμοποίησα επίσης το βερνίκι του Σμιρνιόπουλου που είναι πολύ ανθεκτικό και εξαιρετικά ισχυρό για υψηλή αντοχή και χρήση, ιδανικό για επιφάνειες τραπεζιών ακόμα και πατωμάτων.

Ανανέωση τραπεζαρίας

Ας ξεκινήσουμε με το τραπέζι της κουζίνας μου. Δείτε πόση γυαλάδα έχει ειδικά στην επιφάνεια του. Λογικό είναι αυτό για να αντέχει στην χρήση όμως με παίδεψε πάρα πολύ μέχρι να βγάλω όλο αυτό το λούστρο που είχε πάνω του.

Τραπεζαρία πριν το τρίψιμο
Τρίψιμο τραπεζιού με τριβείο

Εδώ να σημειώσω λέγοντας ότι εγώ δεν ήθελα απλά να κάνω αλλαγή χρώματος της τραπεζαρίας μου αλλά να βγάλω όλο το παλιό χρώμα από πάνω και να φτάσω στο φυσικό χρώμα του ξύλου. Τις περισσότερες φορές τα ξύλινα έπιπλα μας είναι mdf επενδεδυμένα με καπλάμα δηλαδή με πολύ λεπτά φύλλα ξύλου, ελάχιστων χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται για οικονομία από τις βιομηχανίες επίπλων. Οπότε θέλει και πολύ μεγάλη προσοχή όταν φτάσετε με το τρίψιμο στο σημείο του καπλαμά, της επένδυσης του ξύλου δηλαδή.

Τρίψιμο τραπεζιού με τριβείο

Αν δεν θέλετε να φτάσετε σε αυτό το σημείο και απλά να αλλάξετε χρώμα στο τραπέζι σας, ένα ελαφρύ τρίψιμο είναι αρκετό, ίσα να φύγει η γυαλάδα για να κάτσει καλά το χρώμα.

Έτριψα με το τριβείο με χονδρό γυαλόχαρτο και μετά με λεπτό μέχρι που έφτασα στο σημείο του καπλαμά και σταμάτησα εκεί. Τα πόδια του τραπεζιού τα έτριψα λίγο για να φύγει η γυαλάδα. Με τις καρέκλες ήταν πιο δύσκολη η διαδικασία γιατί έπρεπε να τις τρίψω αρκετά για να φύγει όλο το βάψιμο από την κιμωλία.

Προετοιμασία καρέκλας πριν το βάψιμο

Αλλαγή χρώματος τραπεζαρίας, το σωστό βάψιμο

Έχουμε προετοιμάσει σωστά την τραπεζαρία μας μετά τα τριψίματα και είναι έτοιμα να δεχτούν το βάψιμο. Απαραίτητο είναι πριν περάσουμε το χρώμα στα έπιπλα μας να περάσουμε ένα χέρι αστάρι. Θα λειτουργήσει σαν κόλλα για το χρώμα και επίσης θα γίνει πιο ομοιόμορφο το βάψιμο αποφεύγοντας τα πολλά χέρια βαψίματος.

Βάψιμο τραπεζιού με ριπολίνη νερού

Εγώ άφησα όπως σας είπα την επιφάνεια του τραπεζιού στο φυσικό χρώμα του ξύλου και έβαψα μόνο τα πόδια με την ριπολίνη νερού. Ένα χέρι αστάρι και τρία χέρια μαύρο χρώμα.

Πως να βάψεις την τραπεζαρία σου

Το ίδιο έκανα και για τις καρέκλες. Μετά την ριπολίνη δεν χρειάζεται να περάσετε και βερνίκι. Από μόνη της αυτή η μπογιά είναι φανταστική, αφήνοντας ένα σατινέ φινίρισμα με υπέροχη υφή. Και στον καθαρισμό είναι πού εύκολη η ριπολίνη. Περνάς με ένα βρεγμένο βέτεξ, ακόμα και μαζί με υγρό για τα πιάτα και γίνεται πάλι σαν καινούριο το έπιπλο.

Βάψε σωστά την τραπεζαρία σου

Η επιφάνεια του τραπεζιού με ταλαιπώρησε λίγο περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα. Εκτός από το τρίψιμο που ήταν πολύ κουραστικό, η επιφάνεια του καπλάμα από το τρίψιμο έγινε αρκετά πορώδες και τραβούσε το βερνίκι σαν να διψούσε συνεχώς.

Στην αρχή ξεκίνησα να το περνάω με πινέλο και όταν κατάλαβα μετά από δύο χέρια ότι αυτό θα κρατήσει αρκετά έτσι, συνέχισα με ένα ρολό. Με το ρολό το βερνίκι αφήνει μικρές φουσκάλες, οπότε περνούσα πρώτα με το ρολό και μετά γρήγορα με το πινέλο πριν στεγνώσει. Με αυτόν τον τρόπο πέρασα πέντε καλά στρώματα βερνικιού για να έχω μια λεία και πολύ καλά μονωμένη επιφάνεια.

Αλλαγή χρώματος τραπεζαρίας κουζίνας

Αυτή είναι η διαδικασία που ακολούθησα για την δική μου αλλαγή χρώματος της τραπεζαρίας μου. Εσείς μπορεί να θέλετε απλά να την βάψετε και θα ακολουθήσετε τα άλλα βήματα που είπαμε παραπάνω.

Τα 5 βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε για την ανανέωση της τραπεζαρίας σας

  1. Ποιοτικά υλικά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Καλά πινέλα να μην αφήνουν τρίχες πάνω στα έπιπλα και καλής ποιότητας χρώματα και βερνίκια.
  2. Ο κατάλληλος χώρος. Βρείτε τον κατάλληλο χώρο για να δουλέψετε με την άνεση σας. Ένα στενό μπαλκόνι δεν χωράει με άνεση ένα τραπέζι και η σκόνη που θα προκληθεί από το τρίψιμο είναι πολλή. Πιο πολύ θα εκνευριστείτε παρά θα χαρείτε με την ανανέωση της τραπεζαρίας σας!
  3. Καλή προετοιμασία επίπλων. Πολύ καλό τρίψιμο να φύγει η γυαλάδα από τα έπιπλα για να έχετε σταθερό και μόνιμο αποτέλεσμα. Ένα τριβείο είναι απαραίτητο και για πιο λεπτά σημεία θα χρειαστείτε γυαλόχαρτα ψιλά και χονδρά για να δουλέψετε και με το χέρι.
  4. Αστάρι. Ένα χέρι πέρασμα σε κάθε έπιπλο, τραπέζι και καρέκλες, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Συνήθως μετά το πέρασμα με αστάρι, προτείνεται ένα ελαφρό γυαλοχαρτάρισμα με ψιλό γυαλόχαρτο.
  5. Βάψιμο. Είτε με πινέλο, είτε με ρολό για μεγαλύτερες επιφάνειες, είναι απαραίτητα τα 2 ή 3 χέρια πέρασμα με το χρώμα. Ανάμεσα σε κάθε στρώση αφήστε το χρώμα να στεγνώσει καλά πριν περάσετε την επόμενη. Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα θα πρέπει οι κινήσεις του πινέλου ή του ρολού να έχουν μία κατεύθυνση. Πριν την χρήση της τραπεζαρίας αφήστε να περάσουν 1-2 μέρες από το τελευταίο βάψιμο.
Αλλαγή χρώματος τραπεζαρίας, το σωστό βάψιμο

Διαβάστε επίσης:

Η ανανεωμένη τραπεζαρία μέσα στην κουζίνα μου

Θα σας δείξω ολόκληρη την κουζίνα μου άλλη φορά και θα σας μιλήσω με κάθε λεπτομέρεια για αυτήν. Θα σας δείξω πως ήταν πριν και πως οι μικρές διακοσμητικές παρεμβάσεις μου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανανέωση της.

Όμως αφού σήμερα το θέμα μας ήταν η αλλαγή χρώματος μιας τραπεζαρίας και αυτή βρίσκεται μέσα στην κουζίνα μου, έχει φωτογραφηθεί και ένα μεγάλο κομμάτι από αυτήν.

Τραπεζαρία αλλαγή χρώματος

Την φωτογραφίζω πάντα με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση γιατί είναι το καμάρι μου! Με την ανανέωση της η κουζίνα απέκτησε στυλ και χαρακτήρα. Δεν είναι απλά ένας χώρος κουζίνας. Χαίρεσαι να κάθεσαι εκεί, χαίρεσαι να μαγειρεύεις και να στρώνεις καθημερινά το τραπέζι για όλη την οικογένεια.

Η τραπεζαρία που πριν βρισκόταν στο κέντρο της κουζίνας, τώρα έχει μεταφερθεί στην γωνία του διαχωριστικού μικρού τοίχου από το σαλόνι. Αυτό μου έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσω περισσότερο χώρο και να κινούμαστε άνετα μέσα σε αυτήν.

Πως να κάνεις αλλαγή χρώματος της τραπεζαρίας σου

Η μεταποίηση του τραπεζιού της κουζίνας και οι κατασκευές

Το τραπέζι είχε ένα επιπλέον κομμάτι ξύλου το οποίο το πρόσθετα όταν μαζευόμασταν πολλοί για φαγητό. Αυτό το κομμάτι το έκανα σταθερό πάνω στο τραπέζι για να το μεγαλώσω. Έφτιαξα σε σιδερά ένα κομμάτι σίδερο σε σχήμα Η και με βίδες το στερέωσα πάνω στο τραπέζι από την μία και στο πρόσθετο κομμάτι από την άλλη.

Έτσι το τραπέζι είναι σταθερά στα 2,25 μέτρα μήκος και αν χρειαστεί απλά το μετακινούμε στο κέντρο της κουζίνας.

Μεταμόρφωση τραπεζαρίας

Η πολυθρόνα που πρόσθεσα στην κορυφή του τραπεζιού ταίριαξε και χώρεσε κι αυτή με την τροποποίηση του τραπεζιού που έκανα.

Αλλαγή χρώματος πολυθρόνας

Πολλές από τις κατασκευές μου βρίσκονται στον χώρο της κουζίνας όπως το ρολόι, ο δίσκος πάνω στο τραπέζι και η βάση για το λαδόξιδο.

Μεταμόρφωση τραπεζιού κουζίνας

Περιμένω τις εντυπώσεις σας από την αλλαγή χρώματος της τραπεζαρίας μου και για όποια απορία ή συμβουλή μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω σχολίου ή στους λογαριασμούς μου στα social. Σας φιλώ ♥

Ακολουθήστε το Lamprouka.gr στο Google News για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας άρθρα.

Λαμπρινή Μιχαήλhttps://lamprouka.gr/
Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, τις μεταμορφώσεις επίπλων, την διακόσμηση και ανανέωση σπιτιού. Στο lamprouka.gr και στο Youtube παρουσιάζω τις κατασκευές μου βήμα - βήμα. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο πρόσφατα νέα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Λαμπρινή-Μιχαήλ-Lamprouka

Με λένε Λαμπρινή και ασχολούμαι με τις diy κατασκευές, την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την μεταμόρφωση επίπλων. Επίσης αγαπώ την ζαχαροπλαστική και μοιράζομαι στο blog μου δοκιμασμένες συνταγές για γλυκά και τούρτες γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα...

Instagram

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

8,176ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,203ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,427ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
94ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ